Πώς η αλλαγή συμπεριφοράς φέρνει και αλλαγή ζωής;

Όποτε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άσχημα νέα, με έναν δύσκολο άνθρωπο ή με κάποια απογοήτευση, οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε κάποιες συνήθειες, κάποιους τρόπους αντίδρασης στη ζωή -ειδικά στις αντιξοότητές της- που δεν μας εξυπηρετούν όπως θα έπρεπε.

Εισαγωγή από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα» του Richard Carlson

Αντιδρούμε υπερβολικά, δίνουμε στα πράγματα μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όση έχουν, είμαστε αδιάλλακτοι στις απόψεις μας και εστιάζουμε την προσοχή μας στις αρνητικές πλευρές της ζωής. Όταν τα μικροπράγματα μάς φέρνουν σε κατάσταση εκτός ελέγχου -όταν εξοργιζόμαστε, ενοχλούμαστε και στενοχωριόμαστε εύκολα- οι αντιδράσεις μας όχι μόνο μας γεμίζουν ένταση, αλλά μας εμποδίζουν και να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Αδυνατούμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα και συμπεριφερόμαστε άσχημα σε ανθρώπους οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα μας προσέφεραν τη βοήθειά τους. Με λίγα λόγια, ζούμε τη ζωή μας λες και βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση! Πολύ συχνά κινούμαστε πέρα-δώθε νιώθοντας πνιγμένοι και προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα, στην πραγματικότητα όμως κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Και επειδή όλα μοιάζουν πολύ σημαντικά, περνάμε τη ζωή μας βιώνοντας το ένα δράμα μετά το άλλο.

Μετά από λίγο αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι πράγματι πολύ σημαντικά. Αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας έχει μεγάλη σχέση με το πόσο σύντομα και αποτελεσματικά τα λύνουμε. […] Όταν μάθετε να ανταποκρίνεστε στη ζωή με περισσότερη ηρεμία, προβλήματα που μέχρι τώρα έμοιαζαν «άλυτα» ίσως είναι αντιμετωπίσιμα. Αλλά ακόμα και τα «τρομερά» ζητήματα, εκείνα που πραγματικά σας γεμίζουν άγχος, δεν θα σας εκτροχιάζουν όπως πριν.

Ευτυχώς υπάρχει κι άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζωή – ένα πιο ήρεμο και ευχάριστο μονοπάτι, που κάνει τη ζωή να φαίνεται πιο απλή και τις συναναστροφές σας με τους άλλους ανθρώπους πιο αρμονικές. Αυτός ο «άλλος τρόπος» ζωής είναι ουσιαστικά η αντικατάσταση της συνηθισμένης «αντίδρασης» από μια καινούργια οπτική αντίληψη των πραγμάτων. Αυτή η καινούργια αντίληψη θα σας επιτρέχει να ζήσετε μια πιο γεμάτη και ικανοποιητική ζωή.

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική ιστορία που με συγκίνησε βαθιά και αποτέλεσε για μένα ένα σημαντικό μάθημα […].

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ένας εκδότης ήρθε σε επαφή μαζί μου και με ρώτησε αν θα μπορούσα να πείσω τον διάσημο συγγραφέα Γουέιν Ντύερ να γράψει μερικά λόγια για την ξενόγλωσση έκδοση του βιβλίου μου «Μπορείτε Πάλι να Νιώσετε Καλά». Απάντησα ότι, μιας και ο δόκτωρ Ντύερ είχε ήδη γράψει ένα σχόλιο για το προηγούμενο βιβλίο μου, δεν ήμουν σίγουρος κατά πόσο θα επιθυμούσε να κάνει πάλι το ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, θα προσπαθούσα να τον πείσω.

Όπως συμβαίνει συχνά στους συγγραφικούς κύκλους, έστειλα στον Ντύερ μια επιστολή με το αίτημά μου, αλλά δεν πήρα καμία απάντηση. Αφού πέρασε λίγος καιρός, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι o δόκτωρ Ντύερ προφανώς είτε ήταν πολύ απασχολημένος είτε δεν ήθελε να μου κάνει τη συγκεκριμένη χάρη. Όπως ήταν φυσικό, αποδέχτηκα την απόφασή του και ενημέρωσα τον εκδότη ότι δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το όνομά του για την προώθηση του βιβλίου. Κατόπιν τούτου θεώρησα το ζήτημα λήξαν.

Μετά από έξι μήνες έλαβα ένα αντίτυπο της ξενόγλωσσης έκδοσης και, προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα ότι στο εξώφυλλο υπήρχε το παλιό σχόλιο που είχε κάνει στο προηγούμενο βιβλίο μου ο Ντύερ! Παρά τις οδηγίες μου, ο εκδότης είχε χρησιμοποιήσει το παλιό απόσπασμα και το είχε μεταφέρει στο καινούριο βιβλίο. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ και ανησύχησα τόσο για τις περιπλοκές όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις. Μίλησα αμέσως στον ατζέντη μου και εκείνος επικοινώνησε με τον εκδότη απαιτώντας να αποσυρθούν όλα τα αντίτυπα από τα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Στο μεταξύ, αποφάσισα να γράψω στον Ντύερ ζητώντας του συγγνώμη, εξηγώντας του την κατάσταση και αναφέροντας του ποιες ενέργειες είχαν γίνει για την επίλυση του προβλήματος. Μετά από μερικές εβδομάδες γεμάτες αγωνία σχετικά με το ποια θα ήταν η απάντηση του, έλαβα ένα γράμμα που έλεγε τα ακόλουθα: «Ρίτσαρντ, υπάρχουν δύο κανόνες για μια ζωή γεμάτη αρμονία: (1) Μη βασανίζεσαι για μικροπράγματα, και (2) Όλα είναι μικροπράγματα. Άσε τα πράγματα όπως έχουν. Με αγάπη, Γουέιν».

Αυτό ήταν όλο! Ούτε κηρύγματα ούτε απειλές. Ούτε αρνητικό συναισθήματα ούτε συγκρούσεις. Παρά τη φανερό μη ηθική χρήση του διάσημου ονόματός του, ο Ντύερ αντέδρασε με ευγένεια και ταπεινοφροσύνη. H απάντησή του δείχνει πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις τα πράγματα όπως έρχονται και να αντιδράς στις καταστάσεις με ουσιαστική ευγένεια και ηρεμία.

Έχω περάσει πάνω από δέκα χρόνια δουλεύοντας με πελάτες και βοηθώντας τους να προσεγγίζουν τη ζωή με αυτό τον γεμάτο αποδοχή τρόπο. Μαζί ασχολούμαστε με όλων των ειδών τα θέματα: στρες, προβλήματα στις σχέσεις και την εργασία, εθισμούς αλλά και γενικότερες εντάσεις της ζωής.

Σε αυτό βιβλίο θα μοιραστώ μαζί σας μερικές πολύ συγκεκριμένες στρατηγικές – πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε από σήμερα κιόλας. Οι στρατηγικές αυτές έχουν αποδειχτεί οι πιο αποτελεσματικές για τους πελάτες και τους αναγνώστες μου εδώ και πολλά χρόνια. Αντιπροσωπεύουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο προτιμώ εγώ να προσεγγίζω τη ζωή: επιλέγοντας το μονοπάτι τής όσο το δυνατόν μικρότερης αντίστασης. Κάθε στρατηγική είναι απλή αλλά πολύ αποτελεσματική και μπορεί να σας δείξει τον δρόμο για μια διαφορετική θέαση των πραγμάτων και έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής. Θα δείτε ότι πολλές από αυτές τις στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο σε μεμονωμένα συμβάντα, αλλά και σε πολλές από τις δύσκολες προκλήσεις της ζωής.

Το ότι δεν θα «βασανίζεστε για μικροπράγματα» δεν σημαίνει ότι η ζωή σας θα γίνει τέλεια. Θα μάθετε, ωστόσο, να αποδέχεστε όσα n ζωή σάς φέρνει, προβάλλοντας μικρότερη αντίσταση. Όπως γνωρίζουμε από τη φιλοσοφία του Ζεν, όταν μάθουμε να αποδεχόμαστε τα προβλήματα αντί να τους αντιστεκόμαστε με όλη μας τη δύναμή, n ζωή μας κυλάει πιο ήρεμα. Έτσι θα μπορέσετε, όπως λέει και n προσευχή της γαλήνης: «να αλλάξετε όσα μπορούν να αλλάξουν, να αποδεχτείτε όσα δεν αλλάζουν και να έχετε τη σοφία να καταλάβετε τη διαφορά». Είμαι σίγουρος ότι αν δώσετε σ’ αυτές τις στρατηγικές μια ευκαιρία, θα μάθετε τους δύο κανόνες της αρμονίας: (1) μη βασανίζεστε για μικροπράγματα, και (2) όλα είναι μικροπράγματα. Καθώς εντάσσετε αυτές τις στρατηγικές στη ζωή σας, θα αρχίσετε να δημιουργείτε έναν πιο γαλήνιο και γεμάτο αγάπη εαυτό.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο best seller «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα» του Richard Carlson, εκδόσεις Πεδίο. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πεδίο για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα