Ντάνιελ Ντέι Λιούις: O “τρελός” ηθοποιός με τις αξεπέραστες ερμηνείες-Τα τρία Όσκαρ και η αγάπη του για την Ελλάδα

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ,ο ηθοποιός που έχει κερδίσει τα πιο πολλά όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου στην ιστορία, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας «Η Αόρατη Κλωστή» που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος. Ο ηθοποιός επισκέπτεται την χώρα μας για 7η φορά αφού η φιλία που τον συνδέει με τον σκηνοθέτη και συμφοιτητή του στη Δραματική Σχολή Bristol Old Vic, Γιώργο Οικονόμου τον έχει ξαναφέρει στη χώρα μας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, την οποία ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις γνώρισε από την μητέρα του Γιώργου Οικονόμου και την στηρίζει χρόνια.

Αδιαμφισβήτητα ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της γενιάς του, αν όχι ο καλύτερος. Το ενδεχόμενο να έχεις παρακολουθήσει κάποια ταινία του και να μην τον ξεχώρισες ακόμη κι αν δεν έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι απίθανο. Πάμε να δούμε την πορεία του ως ηθοποιός αφού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το καλοκαίρι θα αποσυρθεί από την ηθοποιία απογοητεύοντας το κοινό που πάντα ανυπομονεί να τον δει στις ξεχωριστές δουλειές του.

Αν και δεν θέλει να συζητάει γι’ αυτό είπε στους δημοσιογράφους για την αποχώρησή του:

«Δεν είμαι εντελώς σίγουρος για ποιο λόγο το θέλω, όμως αυτή είναι η επιθυμία μου. Δεν μετανιώνω για πράγματα που δεν έκανα. Ήμουν τυχερός, γιατί για πολλά χρόνια μπορούσα να επιλέγω αυτό που ήθελα. Γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους. Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά. Όμως τώρα μου έχει προκύψει αυτή η ανάγκη κι έχω αποφασίσει να συμφιλιωθώ μαζί της».

Ο μικρός ατίθασος Ντάνιελ

Ο Ντεί Λιούις γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1957 στο Λονδίνο, γιος της ηθοποιού Τζιλ Μπάλκον και του Αγγλο-Ιρλανδού ποιητή Σέσιλ Ντέι Λιούις. Δυο χρόνια μετά τη γέννησή του, η οικογένεια του μετακόμισε στο Κρουμς Χιλ . Ο πατέρας του μετά από προβλήματα υγείας, πέθανε όταν ο Ντάνιελ ήταν 15 ετών.
Το 1968, οι γονείς του Ντέι Λιούις λόγω της απείθαρχης συμπεριφοράς του, τον έστειλαν εσώκλειστο στη σχολή Σεβενόουκς, στο Κεντ. Αν και δεν του άρεσε το σχολείο, εκεί ήρθε σε επαφή με τα δυο βασικά του ενδιαφέροντα την ξυλουργική και την ηθοποιία.

«Όλα τα παιδιά παίζουν ρόλους, και κάποια μεγαλώνοντας δεν σταματούν αυτό το παιχνίδι. Εγώ ήμουν ένα από αυτά. Θυμάμαι καλά αυτό το πρώτο παιχνίδι, όταν ήμουν στο σχολείο. Στα δώδεκα μπήκα στη θεατρική ομάδα. Το να βάλω τα ρούχα του ρόλου και να υποδυθώ κάποιον άλλον με έσωσε. Από τότε ήξερα ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Δεν είχα όμως ποτέ την αίσθηση ότι κάνω κοινωνικό έργο μέσα από τη δουλειά μου. Είναι μια πολύ προσωπική δουλειά η υποκριτική».

 

Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε σε ηλικία 14 ετών στην ταινία Καταραμένη Κυριακή το 1971. Όταν τελειώνοντας το σχολείο έφτασε η στιγμή να επιλέξει την επαγγελματική κατεύθυνση που θα ακολουθούσε αποφάσισε να γίνει μαραγκός(!) παρά το γεγονός ότι είχε διακριθεί στο Εθνικό Θέατρο Νέων. Ωστόσο, λόγω έλλειψης εμπειρίας, δεν έγινε δεκτός στη τεχνική σχολή οπότε έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στη θεατρική Σχολή Bristol Old Vic, όπου φοίτησε για τρία χρόνια. Ευτυχώς και για τον ίδιο αλλά και για εμάς που θα χάναμε τις συγκλονιστικές του ερμηνείες.

Ο επιλεκτικός Ντάνιελ Ντέι Λιούις

Είναι γνωστό πλέον ότι ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις ήταν άκρως επιλεκτικός στις δουλειές του και αυτοσκοπός του δεν ήταν απλά να παίξει σε μία ταινία αλλά έπρεπε να έχει ένα σενάριο που θα τον συναρπάζει.

«Τα κακά σενάρια στον χώρο είναι πάρα πολλά είναι ελάχιστοι οι δημιουργοί που γράφουν καλά σενάρια κι ο Πολ είναι ένας από αυτούς.» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας για τον σκηνοθέτη της καινούργιας του ταινίας.

Γνωστός στον χώρο του ως “τρελός” , ο ηθοποιός είχε κάποιες εκκεντρικές τεχνικές που τον βοηθούσαν να μπει στο πετσί του ρόλου.

«Χρειάζομαι πολύ χρόνο για έναν ρόλο, γιατί πρέπει με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε έναν κόσμο και να ανακαλύψουμε όσα περισσότερα μπορούμε γι’ αυτόν. Ταυτόχρονα κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι και για τον εαυτό σου. Γενικά οι άνθρωποι θεωρούν ότι είμαι τρελός, πράγμα που δεν με πειράζει. Αν όμως δεν εξερευνήσεις μια πλευρά του δικού σου χαρακτήρα δεν μπορείς πραγματικά να προσφέρεις κάτι στον ρόλο σου.
Η αυθεντική χαρά του να βρεις τον εαυτό σου μέσα από έναν άλλο πρόσωπο είναι για μένα το πιο σημαντικό».

Αυτό που χρειαζόταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για να πετύχει τις αξεπέραστες ερμηνείες του ήταν πλήρη ταύτιση με τον ήρωα ακόμα και έξω από το πλατό. Για παράδειγμα στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι» η επιμονή του να παραμένει καθημερινά στο αναπηρικό αμαξίδιο του χαρακτήρα του και να τον ταΐζει κάποιος με κουτάλι στο στόμα εξόργισε τον ατζέντη του, ο οποίος παραιτήθηκε. Αργότερα στις «Μάγισσες του Σάλεμ» δεν έκανε μπάνιο καθ’ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων γυρισμάτων ώστε να νιώσει ακριβώς όπως οι ήρωες της ταινίας, η οποία διαδραματίζεται στο 17ο αιώνα. Αντίστοιχα στην ταινία «In the name of the father» έλεγε στο επιτελείο να τον καταβρέχουν με κρύο νερό και να τον βρίζουν. Με αυτή την παράδοξη και λίγο επικίνδυνη και για τον ίδιο τεχνική κατάφερε αυτός ο σπουδαίος ηθοποιός να αγγίξει το τέλειο στην ερμηνεία των ρόλων του.

<blockquote class=”instagram-media” data-instgrm-permalink=”https://www.instagram.com/p/BMjsBMOjCrF/” data-instgrm-version=”8″ style=” background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% – 2px); width:calc(100% – 2px);”><div style=”padding:8px;”> <div style=” background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:62.54480286738351% 0; text-align:center; width:100%;”> <div style=” background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAAFzUkdCAK7OHOkAAAAMUExURczMzPf399fX1+bm5mzY9AMAAADiSURBVDjLvZXbEsMgCES5/P8/t9FuRVCRmU73JWlzosgSIIZURCjo/ad+EQJJB4Hv8BFt+IDpQoCx1wjOSBFhh2XssxEIYn3ulI/6MNReE07UIWJEv8UEOWDS88LY97kqyTliJKKtuYBbruAyVh5wOHiXmpi5we58Ek028czwyuQdLKPG1Bkb4NnM+VeAnfHqn1k4+GPT6uGQcvu2h2OVuIf/gWUFyy8OWEpdyZSa3aVCqpVoVvzZZ2VTnn2wU8qzVjDDetO90GSy9mVLqtgYSy231MxrY6I2gGqjrTY0L8fxCxfCBbhWrsYYAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;”></div></div><p style=” color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;”><a href=”https://www.instagram.com/p/BMjsBMOjCrF/” style=” color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;” target=”_blank”>Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Daniel Day-Lewis (@danielbdaylewis)</a> στις <time style=” font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;” datetime=”2016-11-08T17:31:02+00:00″>8 Νοέ, 2016 στις 9:31 πμ PST</time></p></div></blockquote>
<script async defer src=”//platform.instagram.com/en_US/embeds.js”></script>

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1987 με την ταινία «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», με συμπρωταγωνίστριες τη Λένα Ολίν και τη Ζυλιέτ Μπινός. Στη διάρκεια των γυρισμάτων που κράτησαν οκτώ μήνες έμαθε τσέχικα και αρνήθηκε για πρώτη φορά να “βγει” από  το ρόλο του στα διαλείμματα. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες ταινίες που ξεχώρισαν όπως Το αριστερό μου πόδι, Ο τελευταίος των Μοϊκανών, Εις το Όνομα του Πατρός, Συμμορίες της Νέας Υόρκης, Θα χυθεί αίμα.
Η καλά κρυμμένη προσωπική ζωή

Λίγα πράγματα από την προσωπική του ζωή έχει μοιραστεί ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Στο παρελθόν είχε μια σχέση με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ατζανί για έξι χρόνια την οποία και διέλυσε μέσω φαξ(!), όταν το ζευγάρι διαφώνησε για το μέρος που θα μεγάλωνε το παιδί που περίμεναν.  Λίγους μήνες μετά το χωρισμό γεννήθηκε o πρώτος γιος του Γκάμπριελ Κέιν Ντέι Λιούις που σήμερα είναι μοντέλο . Αργότερα γνώρισε την κόρη του θεατρικού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ  με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους.

<blockquote class=”instagram-media” data-instgrm-permalink=”https://www.instagram.com/p/BUPStWiFM0I/” data-instgrm-version=”8″ style=” background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% – 2px); width:calc(100% – 2px);”><div style=”padding:8px;”> <div style=” background:#F8F8F8; line-height:0; margin-top:40px; padding:32.592592592592595% 0; text-align:center; width:100%;”> <div style=” background:url(data:image/png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAACwAAAAsCAMAAAApWqozAAAABGdBTUEAALGPC/xhBQAAAAFzUkdCAK7OHOkAAAAMUExURczMzPf399fX1+bm5mzY9AMAAADiSURBVDjLvZXbEsMgCES5/P8/t9FuRVCRmU73JWlzosgSIIZURCjo/ad+EQJJB4Hv8BFt+IDpQoCx1wjOSBFhh2XssxEIYn3ulI/6MNReE07UIWJEv8UEOWDS88LY97kqyTliJKKtuYBbruAyVh5wOHiXmpi5we58Ek028czwyuQdLKPG1Bkb4NnM+VeAnfHqn1k4+GPT6uGQcvu2h2OVuIf/gWUFyy8OWEpdyZSa3aVCqpVoVvzZZ2VTnn2wU8qzVjDDetO90GSy9mVLqtgYSy231MxrY6I2gGqjrTY0L8fxCxfCBbhWrsYYAAAAAElFTkSuQmCC); display:block; height:44px; margin:0 auto -44px; position:relative; top:-22px; width:44px;”></div></div><p style=” color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px; margin-bottom:0; margin-top:8px; overflow:hidden; padding:8px 0 7px; text-align:center; text-overflow:ellipsis; white-space:nowrap;”><a href=”https://www.instagram.com/p/BUPStWiFM0I/” style=” color:#c9c8cd; font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; font-style:normal; font-weight:normal; line-height:17px; text-decoration:none;” target=”_blank”>Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη G-K. (@gabrielkane)</a> στις <time style=” font-family:Arial,sans-serif; font-size:14px; line-height:17px;” datetime=”2017-05-18T15:36:13+00:00″>18 Μάι, 2017 στις 8:36 πμ PDT</time></p></div></blockquote>
<script async defer src=”//platform.instagram.com/en_US/embeds.js”></script>

 

 

Σχετικά άρθρα