Μπορεί ένα πρόβλημα στα δόντια να επηρεάσει τις εξετάσεις αίματός μου;

Σε εξετάσεις αίματος που έκανα προέκυψε ότι η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ) μου είναι 32. Μου είπαν ότι αυτό οφείλεται σε πρόβλημα στα δόντια και συγκεκριμένα στους 2 φρονιμίτες μου… Ισχύει κάτι τέτοιο ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

Η αιτιολογική διερεύνηση της αυξημένης ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων βασίζεται στο ιστορικό του ασθενούς, την κλινική εξέταση και σε εργαστηριακό έλεγχο που οπωσδήποτε πρέπει να περιλαμβάνει γενική αίματος, ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων ορού και άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Συχνότερη αιτία αύξησης αποτελούν οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της περιοχής της στοματικής κοιλότητας, και επιπλέον φλεγμονώδη νοσήματα, όπως οι ρευματικές παθήσεις, καθώς επίσης και κακοήθη νοσήματα, που όμως συχνότερα συνδυάζονται με πολύ μεγάλη αύξηση της ταχύτητας καθίζησης (τριψήφια τιμή). Όταν παρόλα αυτά δεν ανευρίσκεται η αιτία της αυξημένης ταχύτητας καθίζησης των ερυθρών, επιβάλλεται συχνή παρακολούθηση.

Στην περίπτωσή σας απαιτείται πληρέστερος εργαστηριακός έλεγχος και κλινική συνεκτίμηση για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Σαχανάς Σωτήριος

Αιματολόγος

Δρ. Παν. Αθηνών

Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι

ΤΗΛ: 6974390445-2106850202

email:[email protected]

Σχετικά άρθρα