Ισημερινός: Στα χέρια των Ρώσων η λύση για τον Σνόουντεν

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι η “λύση” για μια μεταφορά του Αμερικανού φυγά Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στη Μόσχα μετά το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στο Κουίτο, είναι “στα χέρια των ρωσικών αρχών”.

“Για να εξετάσουμε αυτό το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού. Επί του παρόντος, η λύση, ο προορισμός του Σνόουντεν, είναι στα χέρια των ρωσικών Αρχών”, δήλωσε ο Κορέα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Oromar του Ισημερινού.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος έκανε σοβαρές αποκαλύψεις για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης, έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στην ζώνη διαμετακόμισης της Μόσχας, προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ, το διαβατήριό του έχει ακυρωθεί από τις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, οι οποίες και ζητούν την έκδοσή του.

Ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ ζήτησε από την ρωσική πρωτεύουσα πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, χώρα που χορήγησε ήδη άσυλο πριν από ένα χρόνο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στις ΗΠΑ γιατί διέρρευσε μέσω του ιστοτόπου του εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

“Δεν επιδιώξαμε αυτή την κατάσταση. Ο Σνόουντεν είναι σε επαφή με τον Ασανζ, ο οποίος του συνέστησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό”, πρόσθεσε ο Κορέα. “Αν φθάσει σε έδαφος του Ισημερινού, θα εξετάσουμε το αίτημά του όπως κάναμε για τον Ασάνζ”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Σάββατο ο Κορέα είχε αποκαλύψει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του είχε τηλεφωνήσει την προηγουμένη για να του ζητήσει την έκδοση του 30χρονου Αμερικανού.

Σχετικά άρθρα