Τα Ω-3 προστατεύουν την καρδιά: Μύθος ή αλήθεια;

Οι ισχυρισμοί ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συντελούν στην πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο ενδεχομένως να είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Cardiology.

Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου ελπίζοντας να αποκομίσουν οφέλη από τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επανεξέτασαν 10 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν μικρή επίδραση σε όσους έπασχαν ήδη από καρδιακή νόσο ή είχαν υποστεί έμφραγμα.

Στις μελέτες είχαν λάβει μέρος σχεδόν 78.000 άνθρωποι, συνολικά. Είχαν πάρει συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων ή εικονικά σκευάσματα.

Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν σημαντικά οφέλη από την χρήση τους ως προς την πρόληψη του θανάτου από καρδιακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη αιτία.

Συνολικά, σχεδόν 2.700 απεβίωσαν από καρδιακή νόσο, πάνω από 2.200 υπέστησαν μη μοιραίο έμφραγμα και 12.000 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη μείζονα επιπλοκή του κυκλοφορικού συστήματος.

Εν τέλει, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 7% στους συγκεκριμένους ασθενείς και τον κίνδυνο μη μοιραίου εμφράγματος κατά 3%, ποσοστά όχι αρκετά μεγάλα ώστε να θεωρούνται σημαντικά.

«Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης δεν ενισχύουν τις ισχύουσες συστάσεις για χρήση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου για την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο Δρ Ρομπερτ Κλαρκ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Ιατρικής στο βρετανικό πανεπιστήμιο.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικά άρθρα