Ανακοινώνει πρόγραμμα 7 δισ. δολ. για την ηλεκτρική ενέργεια

Στο νησί Ρόμπεν, ανοιχτά του Κέιπ Τάουν, όπου ο Νέλσον Μαντέλα ήταν φυλακισμένος για 18 χρόνια, θα βρεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένεια του, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσκεψή τους στη Νότιο Αφρική.

Το καθεστώς του απαρτχάιντ τον κρατούσε εκεί για 18 χρόνια, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ο ίδιος έλεγε ότι τα προβλήματα στους πνεύμονες και η φυματίωση που είχε οφείλονται στο υγρό κελί του.

Αργότερα θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στον ίδιο χώρο όπου ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε εκφωνήσει πριν από 47 χρόνια ομιλία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όσους μάχονταν το απαρτχάιντ, αναφέρει το BBC.

Επιπλέον, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην υποσαχάρεια Αφρική, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ομπάμα θα ανακοινώσει την πρωτοβουλία Power Africa όπως ονομάζεται, πενταετούς διάρκειας, η οποία θα διευκολύνει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στην υποσαχάρεια Αφρική, σε ομιλία του στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδος) στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (UKT). Στόχος της νέας πρωτοβουλίας “Power Africa είναι να διπλασιαστεί η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

“Τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού της υποσαχάρειας Αφρικής ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τουλάχιστον το 85% των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές δεν έχει πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Η Power Africa στηρίζεται στην τεράστια ενεργειακή δυναμική της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανακαλύψεων τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στη δυναμική της ανάπτυξης καθαρών πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή”.

Το αμερικανικό πρόγραμμα “θα βοηθήσει τις χώρες να αναπτύξουν υπεύθυνα πηγές που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, να κατασκευάσουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και γραμμών ηλεκτροδότησης και να διευρύνουν τις λύσεις των μινι δικτύων και συστημάτων εκτός δικτύου”.

Οι ΗΠΑ αρχικά θα συνεργαστούν με την Αιθιοπία, την Γκάνα, την Κένυα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και την Τανζανία, χώρες που πλήττονται από συχνές διακοπές ρεύματος και που έχουν “φιλόδοξους στόχους” στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Θα τους τροφοδοτήσουν με ακόμη 10.000 MW “πιο καθαρής” ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα τους επιτρέψει να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρικό ρεύμα 20 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στη Νότια Αφρική, παρ’ ότι δεν αφορά τη χώρα αυτή η οποία μόλις που καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες της. Το αμερικανικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες αναμένεται να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Σχετικά άρθρα