Όλα έτοιμα στο Σύνταγμα: Στις 2 το μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι έχει καθοριστεί το μεγάλο «ραντεβού» των Ελλήνων με την ιστορία, καθώς τότε αναμένεται να κορυφωθεί το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα για την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Στην πλατεία Συντάγματος που είναι το επίκεντρο όλα έχουν ετοιμαστεί ήδη από χθες και περιμένουν τον κόσμο, που φτάνει από κάθε γωνιά της χώρας για να διαδηλώσει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Στις 2 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι ομιλίες, με κύριο ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη, μια ιστορική μορφή της πατρίδας μας, που παρά την άνανδρη επίθεση με μπογιές που δέχθηκε χθες στο σπίτι του, δηλώνει «παρών»: «Είμαι έτοιμος και ήρεμος» δηλώνει ο ίδιος, ενώ οι συνεργάτες του τονίζουν πως θα είναι εκεί «για το ραντεβού του με την ιστορία».
Θα ακολουθήσει η ομιλία του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη και αμέσως μετά ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ για το θέμα των Σκοπίων, περιστοιχιζόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν  εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη.
Ήδη μετά τις 9 το πρωί άρχισαν να κατευθύνονται προς το Σύνταγμα με τα πόδια ομάδες διαδηλωτών που ξεκίνησαν από το ξενοδοχείο Χίλτον.

https://www.youtube.com/watch?v=HIhBLjtPcgg

Στο Σύνταγμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και μια τεράστια ελληνική σημαία με εμβαδόν 150 τμ και ζωγραφισμένο πάνω της τον ήλιο της Βεργίνας, που οι διαδηλωτές ετοιμάζουν εδώ και μέρες. Εξάλλου, όλο το Σύνταγμα και το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να κατακλυστεί από χιλιάδες ελληνικές σημαίες που θα κρατούν οι διαδηλωτές.

Έως το πρωί της Παρασκευής η Συντονιστική Επιτροπή έκανε λόγο για περισσότερα από 2.500 λεωφορεία που θα φτάσουν στην Αθήνα από την ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά. Αν συνυπολογιστεί και ο κόσμος που θα συρρεύσει στην πλατεία Συντάγματος από την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, τότε θα πρόκειται αναμφισβήτητα «για το μεγαλύτερο σε όγκο και πάθος συλλαλητήριο του… αιώνα», όπως λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι της διοργάνωσης.
Παρά το κλίμα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ακόμη και μέλη του «Ρουβίκωνα», που προειδοποίησε πως «στις 4 Φεβρουαρίου θα χυθεί αίμα»,  οι διοργανωτές του ξεκαθαρίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται.

Να σημειωθεί πως τα σημεία στα οποία συγκεντρώνεται ο κόσμος είναι δύο. Τα λεωφορεία που φτάνουν στην Αθήνα από την Βόρεια Ελλάδα, μετά τα διόδια των Αιφιδνών συνοδεύονται κατά ομάδες από περιπολικά της Τροχαίας και της Άμεσου δράσεως και οδηγούνται στη λεωφόρο Κατεχάκη κοντά στον σταθμό του Μετρό προκειμένου να αποβιβαστούν οι συμμετέχοντες του συλλαλητηρίου.

Υπολογίζεται ότι 300 περίπου λεωφορεία θα σταθμεύσουν στο γήπεδο του «Μπαντμιτον» ενώ τα υπόλοιπα επί της λεωφόρου Κοκκινοπουλου και κάποια στο ΟΑΚΑ.

Όσον αφορά τώρα τα λεωφορεία που έρχονται στην Αθήνα από τη Νότια Ελλάδα, μετά από τα διόδια Μάνδρας και πάλι με τη συνοδεία της τροχαίας κατευθύνονται στη λεωφόρο Συγγρού   στο ύψους του σταθμού «ΦΙΞ».  Από εκεί οι διαδηλωτές θα πάνε πεζή προς το Σύνταγμα ενώ τα λεωφορεία θα σταθμεύσουν στο γήπεδο του «ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ». Υπολογίζεται πως εκεί 80 περίπου λεωφορεία μπορούν να σταθμεύσουν ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν μέχρι και τη λήξη του συλλαλητηρίου στα δυο ρεύματα της λεωφόρου Συγγρού από το ύψος του «ΦΙΞ» έως τη συμβολή με τη λεωφόρο Αμαλίας.

Έτσι θα πάτε στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία

Με λεωφορεία, τρένα και την δημοτική συγκοινωνία που επιστρατεύεται ειδικά για αυτόν τον σκοπό από κάποιους δήμους της Αττικής, μπορούν οι πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν το μεσημέρι της Κυριακής στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία να φτάσουν στο Σύνταγμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό επί της πλατείας Συντάγματος, της Ομόνοιας και του Πανεπιστημίου, όμως οι διαδηλωτές θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς του Ευαγγελισμού, της Ακρόπολης, αλλά βεβαίως και από τον σταθμό στο Μοναστηράκι, που βρίσκεται στο τέλος της Ερμού, στην αρχή της οποίας έχει ήδη στηθεί η εξέδρα των ομιλητών του συλλαλητηρίου.

Οι πολίτες που έρχονται από Πειραιά προς Σύνταγμα δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα τρένα του ΗΣΑΠ, μπορούν να κατεβαίνουν στον σταθμό στο Μοναστηράκι και με τα πόδια να συνεχίζουν προς Σύνταγμα. Αντίστοιχα, οι πολίτες από τα νότια προάστια ή και τα δυτικά, χρησιμοποιώντας την «κόκκινη» γραμμή του μετρό και κατεβαίνοντας στον σταθμό «Ακρόπολη», μπορούν εύκολα με τα πόδια να προσεγγίσουν το Σύνταγμα. Από τα βόρεια προάστια της Αττικής, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, αλλά και τα Μεσόγεια μέσω του προαστιακού με μετεπιβίβαση στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», οι πολίτες που χρησιμοποιούν την «μπλε» γραμμή του μετρό, μπορούν να σταματούν στον «Ευαγγελισμό» και επίσης με τα πόδια να κατευθύνονται στο Σύνταγμα.

Αντιστοίχως, κανονικά και μέχρι το πλήθος να διακόψει τα δρομολόγια λόγω του μεγέθους του, θα λειτουργεί και το τραμ από τα νότια προάστια προς το Σύνταγμα.

Αναλόγως με το πλήθος και την ώρα που θα αρχίσει να συγκεντρώνεται, αναμένεται να τροποποιηθούν και τα δρομολόγια των λεωφορείων που έχουν τερματικό σταθμό την Ακαδημίας και τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, το οποίο όμως θα προσεγγίζουν κατά το δυνατόν, εξυπηρετώντας όμως τους διαδηλωτές.

Τέλος, πολλοί είναι και οι δήμοι της Αττικής που θέτουν στην διάθεση των διαδηλωτών για το συλλαλητήριο για την Μακεδονία την δημοτική συγκοινωνία, όπως για παράδειγμα ο δήμος Γλυφάδας, που ανακοίνωσε πως «την προσεχή Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας που επιθυμούν να μεταφερθούν προς και από το μετρό (στάση “Ελληνικό”), προκειμένου να μεταβούν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, η δημοτική μας συγκοινωνία θα λειτουργεί κανονικά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα».

Αντίστοιχα, ο δήμος Σαρωνικού, ενημερώνει πως «λόγω της εκδήλωσης αυξημένου ενδιαφέροντος εκ μέρους των δημοτών, αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Γιώργου Σωφρόνη, η δρομολόγηση επιπλέον λεωφορείου για τη δωρεάν μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στην Πλατεία Συντάγματος. Συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση των πολιτών που θα μεταβούν στην Πλατεία Συντάγματος θα διατεθούν συνολικά 4 λεωφορεία, ενώ τα δρομολόγια διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
Από το Λαγονήσι και τα Καλύβια (δύο λεωφορεία):
Ώρα 12.00: αναχώρηση από το Λαγονήσι, έμπροσθεν ΒΟΑ, 1ος κύκλος λεωφόρου Καλυβίων
Ώρα 12.20: αναχώρηση από το Δημαρχείο, στα Καλύβια
Από την Παλαιά Φώκαια, την Ανάβυσσο και τη Σαρωνίδα (δύο λεωφορεία)
Ώρα 12.00: αναχώρηση από την πλατεία της Παλαιάς Φώκαιας
Ώρα 12.15: αναχώρηση από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάβυσσο
Ώρα 12.30: Αναχώρηση από την κεντρική πλατεία της Σαρωνίδας.

Σχετικά με την ώρα και το σημείο συνάντησης για την επιστροφή από την Αθήνα, οι επιβάτες θα ενημερωθούν κατά την διάρκεια της διαδρομής».

Ο δήμος Αμαρουσίου επίσης, θέτει στην διάθεση των πολιτών «λεωφορεία που θα διευκολύνουν τη μετακίνησή τους από και προς τους περιφερειακούς σταθμούς του Η.Σ.Α.Π “Ειρήνη” και “Νερατζιώτισσα” για τη μετάβασή τους στο κέντρο της Αθήνας. Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από το Δημαρχείο Αμαρουσίου από τις 11 το πρωί εκτελώντας ανταποκρίσεις από και προς τους δύο σταθμούς του Η.Σ.Α.Π από τις 11 το πρωί. Αντίστοιχα, στους ίδιους σταθμούς θα υπάρχουν λεωφορεία για την εξυπηρέτηση των πολιτών κατά την επιστροφή τους μετά το τέλος του συλλαλητηρίου. Τα λεωφορεία για τη διευκόλυνση των πολιτών μας είναι ευγενική χορηγία επαγγελματία συμπολίτη μας».

Στην περίπτωση που επιλέξετε για την μετακίνησή σας το ιδιωτικό σας όχημα, η Τροχαία ανακοίνωσε τα εξής:
Λόγω του «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ» που θα πραγματοποιηθεί την 04/02/2018, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄ της 03/02/2018 και διακοπή κυκλοφορίας, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, από ώρα 06.00΄ της 04/02/2018) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα κατά μήκος και πέριξ των κάτωθι οδικών αξόνων:

28ης Οκτωβρίου – Πατησίων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Χαλκοκονδύλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου και της Πλ. Κάνιγγος.
Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Σταδίου.
Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας.
Αθηνάς, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς).
Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Πλατεία Συντάγματος.
Β. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Κων/νου, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Αρδηττού, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Λ. Βασ. Σοφίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη.
Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
Ιπποκράτους, σε όλο το μήκος της.
Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.
Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Κατεχάκη και Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Μεσογείων και της οδού Πίνδου και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας.
Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατόν να τροποποιηθούν χρονικά και εδαφικά, αναλόγως των επικρατούντων κυκλοφοριακών συνθηκών.
Παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς και λεωφόρους κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Πηγή:  www.protothema.gr

Σχετικά άρθρα