Μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος για να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Γίνεται λόγος για 1 εκατ. κόσμου…
Η πλατεία  γέμισε από γαλανόλευκες σημαίες και πλήθος κόσμου, που έφτασε από διάφορες περιοχές της χώρας για να παραστεί στο συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πρωτεύουσα έφτασαν τουλάχιστον 2.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ολοκλήρωσε λίγο νωρίτερα την ομιλία του.

“Η Μακεδονία είναι μια. Ήταν, είναι και θα είναι ελληνική”

«Μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη», επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έστειλε από την εξέδρα, που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας ενωτικό λόγο για τους πολίτες.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η «Μακεδονία είναι μία – Ήταν, είναι και θα είναι ελληνική», σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το όνομα θα πρέπει να ρωτήσει το λαό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, σημειώνοντας «προσπάθησαν να με εμποδίσουν να μιλήσω εδώ σε σένα».

«Προσπάθησαν να με εμποδίσουν»

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ως εξής: «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου φασίστες ρατσιστές τρομοκράτες αναρχικοί τραμπούκοι θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες μας που μας κυβερνούν οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ».

Και συνέχισε: «Για να μην μιλήσω με λόγια σταράτα πατρωτικά φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ.

Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα

«Το πνεύμα με το Θαλή του Θουκιδίδη τον Πρωταγόρα τους τραγικούς την τόλμη του Θεμιστοκλη και του Κολοκοτρώνη».

Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος

Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντώς στην πιο επικίνδυνη μορφή του την αριστεροστροφη».

Οι υπόλοιποι ομιλητές

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών. Βέβαιη θεωρείται και η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα.
Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Ποιοι πολιτικοί έδωσαν το “παρών” στο συλλαλητήριο;

Δήλωση  Αντ. Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας και οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Πλακιωτάκης και Κώστας Σκρέκας.

Οι παρουσίες από τα υπόλοιπα κόμματα

Β. Λεβέντης: Από αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης«προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών, Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής,Νότης Μαριάς.

 

Πηγές: cnn.gr, topontiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα