Μανίλα: Η κινεζική παρουσία στη Ν. Σινική Θάλασσα απειλεί την ειρήνη

Οι Αρχές των Φιλιππίνωνδήλωσαν σήμερα ότι η κινεζική στρατιωτική και παραστρατιωτική παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα απειλεί την ειρήνη στην περιοχή, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών Αλμπερτ Ντελ Ροζάριο προέβη στη δήλωση αυτή σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο φόρουμ της ASEAN, της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Μπρουνέι με τη συμμετοχή των δέκα χωρών μελών της.

“Ο Ντελ Ροζάριο εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας”, αναφέρει η ανακοίνωση επικαλούμενη την μαζική παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη των Φιλιππίνων γύρω από δύο υφάλους, τους Scarborough Shoal και Second Thomas Shoal.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των Φιλιππίνων εκτιμά ότι η κινεζική αυτή στρατιωτική παρουσία “απειλεί τις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης στη θάλασσα και τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Οι Κινέζοι παραβιάζουν από την άλλη πλευρά συνθήκη που υπογράφηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι παρόχθιες χώρες δεσμεύονται να μην λαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει ο υπουργός. Στη συνθήκη αυτή που υπογράφηκε από τις χώρες της ASEAN και την Κίνα, οι χώρες αυτές δεσμεύονται επίσης να επιλύουν τις διαφορές τους “χωρίς να καταφεύγουν στην απειλή ή στη χρήση βίας”.

“Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για μια ειρηνική διευθέτηση και σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου”, προσθέτει.

Στο τέλος Ιανουαρίου οι Φιλιππίνες είχαν προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για μια εδαφική τους διαφορά με την Κίνα, την κυριαρχία διαφιλονικούμενων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια πρωτοβουλία που καταδίκασε το Πεκίνο. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, που είναι σταυροδρόμι σημαντικών θαλασσίων οδών για το παγκόσμιο εμπόριο, με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από τις Φιλιππίνες, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι έχουν επίσης διαφορές σε θαλάσσια περιοχή με το Πεκίνο.

Σχετικά άρθρα