Γιατί νιώθω ενοχές και πώς θα τις αντιμετωπίσω;

Οι ενοχές και η ενοχή είναι ένα πολύ κύριο και ουσιαστικό συναίσθημα, για εμάς και τη ζωή μας. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο ασυνείδητα μπορεί να μας κατευθύνει και να μας «ελέγχει», εάν δεν το αντιμετωπίσουμε και δεν το επεξεργαστούμε.

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας, Αγγελική Καβαλλιεράτου

Ενοχή μπορεί να κρύβεται παντού: στις επιλογές μας, στις συμπεριφορές μας ως προς κάποιους ανθρώπους γύρω μας, ακόμη και στις σχέσεις μας μαζί τους.

Είναι ένα συναίσθημα από εμάς, προς εμάς, που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας και την εικόνα που θέλουμε να δίνουμε στους γύρω μας.

Κάποια χαρακτηριστικά της που την κάνουν δυσλειτουργική είναι όταν έχουμε έντονη ανάγκη να ευχαριστούμε τους άλλους, ένα μόνιμο παράπονο ότι τα κάνουμε όλα μόνοι χωρίς βοήθεια και χωρίς την κατανόηση και την εκτίμηση των άλλων γι’ αυτό. Ένα άτομο με έντονο αυτό το συναίσθημα θα τρέχει διαρκώς να ικανοποιήσει τους πάντες, σίγουρα δυσκολεύεται να έρθει αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη κριτική και με ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Δύσκολα θα πιστέψει στον εαυτό του, εύκολα δηλαδή μειώνει τις ικανότητές του και νιώθει μέσα σε όλο αυτό μεγάλη μοναξιά.

Είναι η τάση του ατόμου να κατηγορεί τον εαυτό του για όσα νιώθει, όσα βιώνει, κάθε πράξη του, αλλά ακόμη και συμπεριφορές άλλων.

Από πού προέρχεται όμως:

Σύμφωνα με τους πατέρες της ψυχολογίας, είναι κάτι που ξεκινά σε μια πολύ μικρή παιδική ηλικία , είτε επειδή έχουμε μεγαλώσει σε πολύ αυστηρά πλαίσια με αρκετά κοινωνικά στερεότυπα και «πρέπει» που ακολουθούμε στη ζωή μας που μας έκανε να νιώθουμε μεγάλη ανάγκη να ικανοποιούμε τους άλλους και κατά συνέπεια να νιώθουμε και ενοχές για ό,τι συμβαίνει. Επιπλέον, μπορεί η ενοχή σαν συναίσθημα να ξεκινήσει να γεννάται σε ένα παιδί το οποίο έχει πολύ αυστηρούς και επικριτικούς γονείς, οι οποίοι θα κρίνουν κάποιες συμπεριφορές ή επιλογές του στο πολύ ξεκίνημά τους.

Η ενοχή μπορεί να προέρχεται από ένα οικογενειακό σύστημα χωρίς όρια, όπου οι γονείς επιβάλλουν με έναν έμμεσο τρόπο τις επιλογές τους μην αφήνοντας το παιδί τους να αποφασίσει μόνο του ή κρίνοντας αντίστοιχα κάποια απόφασή του.

Τέλος, μια συστημική – οικογενειακή οπτική, θα μπορούσε να είναι ότι μπορεί κάποιος να αισθάνεται ενοχές όταν προσπαθεί να κάνει δικές του επιλογές, οι οποίες διαφέρουν από το υπόλοιπο σύστημα, νιώθοντας έτσι ότι «προδίδει» αυτό που ήδη ξέρει ως σωστό και ακολουθώντας τα δικά του βήματα, του δημιουργείται αυτό το αίσθημα.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις καταστροφικές ενοχές;

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δουλέψουμε και να αναζητήσουμε πολύ καλά τον εαυτό μας, να καταφέρουμε να συνδέσουμε το συναίσθημα αυτό με βιώματά μας και να δούμε καθαρά τι επιλογές κάναμε στη ζωή μας «κατευθυνόμενοι» από αυτό το συναίσθημα.

Μέσα από αυτή τη διεργασία, θα καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε την αυτοεκτίμηση μας και να αποδεχτούμε κάθε κομμάτι του εαυτού μας. Επιπλέον, να θέσουμε εμείς νέους στόχους, να βάλουμε σε μια προτεραιότητα την ζωή μας και να θέσουμε τις ανάγκες μας καθαρά στον εαυτό μας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
6983433267
[email protected]
www.aggelikikavallieratou.com

Σχετικά άρθρα