Πυρά και αντιδράσεις για την ομιλία Θεοδωράκη στο Σύνταγμα

Αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη -και όχι μόνο- προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό» στην πλατεία Συντάγματος.

«Η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μια θλιβερή εξέλιξη», δήλωσε (ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Σχολιάζοντας την προσφώνηση που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως “Αδέρφια μου ναζιστές” ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Σε έντονο ύφος το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος αναφέρθηκε (ΘΕΜΑ 104,6) σε «άθλια ομιλία» «ασχίστου είδους», βασισμένη  σε «θεωρίες συνωμοσίες ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Κατά την άποψη του κ. Κυρίτση ο κόσμος που συμμετείχε στη συγκέντρωση της Κυριακής νομιμοποίησε με την παρουσία του τη Χρυσή Αυγή, που -όπως σημείωσε- μετείχε στο συλλαλητήριο συντεταγμένα, με τους επικεφαλής της. Και αυτό γιατί όπως επεσήμανε, τον τόνο σε μια διαδήλωση δεν δίνουν οι μεμονωμένοι διαδηλωτές, αλλά όσοι μετέχουν οργανωμένα.

«Πολιτικοί συνεχιστές της χούντας ήταν δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη», δήλωσε από την πλευρά του (ΣΚΑΪ) ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

«Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε -και ο λαός τραγούδησε μαζί του- από αυτό τον φασισμό, ταλαιπωρήθηκε στον 20ό αιώνα. Δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός. Είναι αυτός και είναι κακός και δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε χθες από τον κ. Θεοδωράκη που χαρακτήρισε «εθνομηδενιστές» την κυβέρνηση είπε: «Χθες η κριτική ήταν ότι είμαστε εθνομηδενιστές και ένα μήνα πριν περίπου στο συνέδριο της Ν.Δ. ο κ. Ράμφος μας κατήγγειλε ως εθνολαϊκιστές. Τι από τα δύο είμαστε; Είμαστε μια υπεύθυνη πατριωτική κυβέρνηση διότι όλα τα κόμματα της Βουλής εκτός από τη Χ.Α. είναι πατριωτικά και με αυτή την έννοια διαπραγματευόμαστε. Οι ακραίες εκφράσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

Εμπρηστική χαρακτήρισε (ΣΚΑΪ) την ομιλία του μουσικοσυνθέτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κάνοντας λόγο για «λάθος» και σημειώνοντας πως δεν διαφέρει από αυτή του στρατηγού Φράγκου στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα