Βαριές ποινές σε ακτιβιστές του Διαδικτύου

Επτά Σαουδάραβες ακτιβιστές του Διαδικτύου καταδικάσθηκαν σε ποινές από 5 ως 10 χρόνια κάθειρξη για υποκίνηση διαδηλώσεων, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW), η οποία κάλεσε την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που βρίσκεται στην περιοχή, να καταδικάσει τα μέτρα αυτά.

Ποινικό δικαστήριο καταδίκασε στις 24 Ιουνίου τους επτά άνδρες “για διατάραξη της δημόσιας τάξης, κυρίως μέσω του Facebook”. Οι επτά ακτιβιστές είχαν συλληφθεί στον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά η δίκη τους άρχισε στις 29 Απριλίου. “Η φυλάκιση ανθρώπων επειδή ανήρτησαν στο Facebook ειρηνικά μηνύματα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος έκφρασης στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης στη Μέση Ανατολή Τζο Στορκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Εάν η ΕΕ δε συζητήσει το θέμα αυτό με τις σαουδαραβικές αρχές αυτό το Σαββατοκύριακο, η σιωπή της θα θεωρηθεί συνέργεια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα αυταρχικό κράτος”, τόνισε ο Στορκ. Η Άστον βρίσκεται στη Μανάμα, όπου συμμετέχει σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

“Το δικαστήριο δεν ερεύνησε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών υπέβαλαν σε βασανιστήρια τους επτά ακτιβιστές για να υπογράψουν την ομολογία τους”, τονίζει η HRW. Και οι επτά κρίθηκαν ένοχοι επειδή χρησιμοποίησαν το Facebook για να “ενθαρρύνουν απαγορευμένες συγκεντρώσεις και την ανυπακοή προς το βασιλιά”.

Σχετικά άρθρα