Γιατί κινδυνεύεις από την… αυτοδιάγνωση

Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος ειδικός. Το αγόρι μου είχε μύκητες στο πέος (θεωρήσαμε οτι ειναι μύκητες, διότι είχε κάτι ασπράκια σαν εκκρίσεις), πέρασε μια βδομάδα απο τότε, έφυγαν αλλά δεν ξέρουμε τι ήταν κι αν ειχε «μείνει» κάτι. Του έκανα στοματικό σεξ, εγω όμως έχω αρκετά χαλασμένα δόντια και φοβάμαι πολύ. Υπάρχει περίπτωση να περάσει μικρόβιο στο αίμα μου; Σας παρακαλώ πείτε μου, έχω αγχωθεί πολύ

Στο ερώτημά σας απαντά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ορθή προσέγγιση σε κάθε παθολογικό σύμβαμα είναι να απευθυνόμαστε στον αντίστοιχο ειδικό ιατρό. Οι «αυτοδιαγνώσεις» με τη σύγχρονη μόδα του γκουγκλαρίσματος ενέχουν πολλούς κινδύνους και φυσικά προσθέτουν αγωνία για το είδος της ενδεχόμενης λοίμωξης ή για την αποτελεσματικότητα της αυτόβουλης, αυθαίρετης φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό το παθογόνο αίτιο να εξακολουθεί να υπάρχει, να μεταδοθεί σε άλλο άτομο ή και να ξαναεμφανιστεί στο μέλλον. Η συμβουλή είναι να προσεγγίσετε επιστημονικά το πρόβλημα με την αρωγή ενός ειδικού ιατρού.

Στην περίπτωσή σας, με την ασαφή και γενική περιγραφή σας, θα προσέθετα ότι οι πιθανότητες να περάσει ένας λοιμογόνος παράγοντας στο αίμα με τον τρόπο που περιγράφετε είναι εξαιρετικά λίγες. Βέβαια υπάρχει πάντα η θεωρητική πιθανότητα να δημιουργηθεί κάποια λοίμωξη στο στόμα. Τέτοιες λοιμώξεις, αλλά αν και είναι πιθανό να συμβούν, θεωρώ ότι ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμό για να αποτρέψει τις περισσότερες από αυτές. Για να το κάνω πιο σαφές, πιστεύω ότι οι πιθανότητες για αυτό που φοβάστε είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν κάθε φορά που βάζετε το δάκτυλο σας μέσα στο στόμα σας. Αν και το δάχτυλο σας έχει μικρόβια, αυτό μάλλον δεν ανησυχεί σχεδόν κανέναν από εμάς.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

www.γυναικολογος.com

Σχετικά άρθρα