Άγχος των εξετάσεων: Πώς θα το αντιμετωπίσω;

Είμαι 20 χρόνων και είμαι φοιτήτρια. Τον τελευταίο καιρό έχω αρκετό άγχος για τη σχολή μου και τις εξετάσεις. Κάθε φορά που δίνω μάθημα, το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμάμαι καθόλου. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές ώστε να ελέγξω το άγχος των εξετάσεων;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι εξετάσεις είναι μια κριτική που δεχόμαστε για τις προσπάθειές μας και τα ταλέντα μας. Είναι μια μάχη μπροστά στα μάτια ενός κριτή που αποφασίζει για την πορεία στο αντικείμενο που διαλέξαμε. Είναι αναμενόμενο το άγχος. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας έχουν διαλέξει να κάνουν σωματική άσκηση όταν έχουν τέτοιο άγχος γιατί εκτονώνουν το σώμα τους εκβάλλοντας τις παρορμητικές σκέψεις μέσα απ’ αυτό.

Αυτή η φαινομενικά άσκοπη και ενδεχομένως βαρετή διαδικασία κίνησης είναι ανάλογη προς τις αγχώδης και σίγουρα άσκοπες σκέψεις που απορρέουν από τον φόβο της αποτυχίας. Είναι σαν να “ρουφάνε” τα μέλη του σώματος τις σκέψεις μας εφόσον η φυγή από την εξέταση είναι αναπόφευκτη και άρα η μάχη πρέπει να δοθεί. Η αίσθηση της κούρασης που έρχεται μετά νανουρίζει κάπως το μυαλό (ενδορφίνες της γυμναστικής). Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.

Σχετικά άρθρα