Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ο θανάσιμος εχθρός της γυναίκας!

Οι ειδικοί κλίνουν ολοένα και περισσότερα προς την άποψη ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε μεγαλύτερο ποσοστό για τις γυναίκες απ’ ό, τι για τους άνδρες.

Μάλιστα, αυτό στοιχειοθετείται και από τς έρευνες, τα συμπεράσματα των οποίων δείχνουν προς τη ίδια κατεύθυνση.

Γιατί, όμως, το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι περισσότερο «θανατηφόρο» στις γυναίκες από όσο στους άνδρες;

Διαφορετικά συμπτώματα

Ένας βασικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι γυναίκες βιώνουν διαφορετικά συμπτώματα συγκριτικά με τους ανδρες. Στην περίπτωση του ανδρικού φύλου, ένα είναι το βασικό σύμπτωμα: έντονο σφίξιμο στην αριστερή πλευρά, που μπορεί να συνδυαστεί με πόνο στην πλάτη.

Αντίθετα, στις γυναίκες το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να εκδηλωθεί με ασυνήθιστη ναυτία, κόπωση ή δυσφορία. Το ζήτημα είναι, πάντα βάσει των λεγομένων των ειδικών, ότι συνήθως τα συμπτώματα αυτά οι γυναίκες τα αγνοούν, καθώς θεωρούν ότι είναι προϊόν κάποιου άλλου προβλήματος, μικρότερης σημασίας.

Μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας

Αυτός είναι και ο λόγος που τα ποσοστά θνησιμότητας στις γυναίκες από έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία 1 στις 3 γυναίκες χάνει τη ζωή της.

Παράλληλα, ηλικιακά στις γυναίκες το έμφραγμα μπορει να συμβεί 10 χρόνια μετά τον ηλικιακό μέσο όρο των ανδρών, ενώ ο οργανισμός μπορεί να είναι ήδη εξασθενημένος από άλλα αιτια, όπως διαβήτη, υπέρταση ή ακόμα και ιστορικό καριαγγειακών νοσημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 8 γυναίκες πεθαίνουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα που ακολουθεί τη νοσηλεία τους.

Διαφορά στη μορφολογία

Επιπροσθέτως, η μορφολογία των καρδιαγγειακών παθήσων, αναφορικά πάντα με το πώς εκδηλώνονται στις γυναίκες δεν είναι ίδια με αυτή των ανδρών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρωσης, δηλαδή στη δημιουργία μιας «πλάκας» λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών, η αρτηρία αντιδρά με ανασχηματισμό: παραμορφώνεται περισσότερο, διευρύνεται και αντισταθμίζεται η παρεμπόδιση που δημιουργείται από την πλάκα, εξηγούν οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι στι γυναίκες μικρότερη αποφρακτική στένωση από τους άνδρες.

Ο «μύθος» και τα αίτια

Γενικότερα, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν πιο πολύ να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, παρά τον «μύθο» που κυλοφορεί ευρέως ότι οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αυτό.

Ειδικά το κάπνισμα και ο διαβήτης βάσει σχετικών ερευνών είναι παράγοντες που μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και 3 φορές περισσότερο μοιραίοι για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.e-sante.fr

Σχετικά άρθρα