novartis1

Υπόθεση Novartis: Είναι η νέα Siemens; – 2 πρώην πρωθυπουργοί και 8 υπουργοί εμπλέκονται σε μίζες εκατομμυρίων

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής. Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη ενάντια στον πρόεδρο της Novartis αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι μίζες πολιτικών προσώπων ενώ στα 3 δισ. ευρώ η ζημιά για το δημόσιο μόνο από τον πολυεθνικό κολοσσό «Novartis» από το 2000 ως το 2015, σύμφωνα με την δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, η οποία δημοσιοποιείται τμηματικά μέσω ¨διαρροών¨. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα» η ζημιά του Δημοσίου από τη διαφθορά και την αμέλεια σε σχέση γενικά με τον χώρο του φαρμάκου κατά το ίδιο διάστημα κυμαίνεται σε ποσό μεγαλύτερου των 23 δισ. ευρώ.

Τα ονόματα ¨φωτιά¨ των εμπλεκόμενων

Σαν βόμβα έπεσαν τα ονόματα των εμπλεκόμενων αφού πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο όσο και για τους πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργος Κουτρουμάνη.

panagiotis-pikrammenos

Τι δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνοντας ότι :

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια». Πρόσθεσε πως «επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση «Novartis» και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Δήλωσε ότι :

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων».

O πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος δήλωσε:

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012»

Ο πρώην υπουργός Υγείας και Κοινοτικός Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στη δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006 – 2015. Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Ο πρώην υπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωση αναφέρει πως:

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένειά μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της».

O πρώην υπουργός Υγείας με τη ΝΔ και επί σειρά ετών βουλευτής του Νομού Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος με ανάρτηση του στο facebook σχολίασε τις αποκαλύψεις:

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανέναν τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου»

Η Novartis Hellas από την μεριά της έσπευσε να σχολιάσει με ανακοίνωσή της:

“Eχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή”

Η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκάλεσε και η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο για το θέμα της «Novartis». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Χριστίδης δήλωσε ότι «από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης». Από τη ΝΔ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως «η παρουσία του Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο παραβιάζει το Σύνταγμα».


Απάντηση στα δημοσιεύματά του έλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τον κ. Κοντονή ο οποίος σε δηλώσεις του στην ΈΡΤ υποστήριξε την νομιμότητα της ενέργειας του κυβερνητικού εκπροσώπου :

«Επί μια εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσεις –ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άτομο κοντά στον πρωθυπουργό – για το αν τελικά ολοκληρώνεται;», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για καμία παρέμβαση σε κάτι, απλά ζητήθηκε ενημέρωση επί του θέματος, η οποία ήταν νόμιμη».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διέψευσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Τζανακόπουλο στον Άρειο Πάγο.

«Ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Άρειο Πάγο», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση πράγμα που επίσης σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Οι δηλώσεις μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό

«Πριν ένα χρόνο είχα αναφέρει ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε επίσης ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο διότι, σε μία περίοδο κρίσης, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούσαν με παράνομο τρόπο και με υπερκοστολογήσεις. Γι αυτό το λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη σε ποσοστά διπλάσιας φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τη σειρά του δήλωσε ότι «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεψε όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται.

Στη Βουλή η δικογραφία της Novartis

Η δικογραφία που αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς (Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος) και οκτώ πρώην υπουργούς έφτασε στη Βουλή νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι. Η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis ανακοινώθηκε επισήμως στο Σώμα σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Στην ολιγόλεπτη συνεδρίαση η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοφιλοπούλου έκανε γνωστό ότι η δικογραφία θα είναι διαθέσιμη για τα κόμματα και τους άμεσα ενδιαφερόμενους στην υπόθεση σε συγκεκριμένο γραφείο του Κοινοβουλίου.
Με βάση τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στις καταθέσεις της δικογραφίας και τα προβλεπόμενα στο νομικό σύστημα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η προσφορότερη λύση είναι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα εκτιμήσει ποια είναι τα μη παραγεγραμμένα αδικήματα και ποια πρόσωπα εμπλέκονται σε αυτά. Έτσι η Βουλή θα μπορεί με ισχυρότερη ασφάλεια δικαίου και για συγκεκριμένα αδικήματα να στείλει πολιτικά πρόσωπα σε Προκαταρκτική Επιτροπή η οποία με σύντομη διαδικασία θα αποφασίσει τυχόν παραπομπή στη Δικαιοσύνη.

 

Πληροφορίες από : ΑΠΕ-ΜΠΕ , huffingtonpost.gr , 902.gr και news247.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X