Πώς να πείσω τα παιδιά μου να φάνε;

Θα ήθελα την βοήθεια σας, είμαι μητέρα δυο αγοριών 2 ετών και έχουν άρνηση για το φαγητό, δεν ξέρω πώς να το χειριστώ. Περιμένω την απάντησή σας!

Σας ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Σοφία Μπάμπου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διδυμάκια φαντάζομαι και χαίρομαι μια και η εμπειρία μου με τις μητέρες διδύμων έχει δείξει πως ξέρουν να βρίσκουν τις πιο έξυπνες και πρακτικές λύσεις! Πραγματικά μου άρεσε πολύ ο τρόπος που διατυπώσατε το ερώτημά σας, ότι δηλαδή δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε. Μπράβο σας και πάλι μπράβο. Μπράβο σας που δεν ανησυχήσατε, Μπράβο σας που δεν τα πιέσατε, Μπράβο σας που παραδεχτήκατε ότι δεν ξέρετε πώς να το χειριστείτε. Σχετικά με την άρνηση στο φαγητό είναι εντυπωσιακό πως τα διδυμάκια συχνά έχουν ταυτόχρονα ίδιες αντιδράσεις σε πολλά πράγματα. Σαν να συνεννοούνται μεταξύ τους από πριν.

Μετά από 2 χρόνια θα έλεγε κανείς πως τα δύσκολα πέρασαν και να που εμφανίζεται άλλη μια δυσκολία: Τα παιδιά αρνούνται να φάνε. Ο φόβος και ο τρόμος κάθε μητέρας και μάλιστα εις διπλούν για εσάς. Η άρνηση για το φαγητό είναι ένα συχνό φαινόμενο της νηπιακής ηλικίας. Η όρεξη των παιδιών όπως και των ενηλίκων έχει διακυμάνσεις. Τα περισσότερα περνούν περιόδους που αρνούνται να φάνε. Για κάποια νήπια αυτή η περίοδος αφαγίας κρατάει περισσότερο. Αν η ανάπτυξή τους είναι φυσιολογική και δεν χάνουν βάρος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κάποια στιγμή η όρεξη επανέρχεται. Σίγουρα πρέπει να πάρετε και τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Από εκεί και έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Προσφέρετε τους φαγητό σε μικρότερες μερίδες
  • Περιορίστε τα σνακ (πχ μπισκότα, χυμούς) ανάμεσα στα γεύματα
  • Δοκιμάστε καινούργιες συνταγές και φαγητά
  • Κρατήστε ημερολόγιο φαγητού (πόσο,πότε,τι έφαγε)
  • Καλέστε κάποιον που συμπαθούν πολύ να φάει μαζί τους
  • Βγείτε από το σπίτι! Δοκιμάστε να φάτε έξω
  • Δίνετε υγρά μετά από τα γεύματα όχι πριν
  • Αφήστε τα να κινηθούν περισσότερο ελεύθερα πχ βόλτα σε πάρκο

Σοφία Μπάμπου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Master Practitioner on Eating Disorders and Obesity
Συγγραφέας “Διατροφοζουζουνίσματα: Φάε- Παίξε- Χαμογέλα”(εκδ ΚΕΑΔΔ & Μεταίχμιο)

Σχετικά άρθρα