Τι περιλαμβάνει η δικογραφία-φωτιά για τη Novartis: Οι πολιτικοί και οι μίζες των 50 εκατ. ευρώ

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, και την απιστία στη υπηρεσία (που προκάλεσε βλάβη στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ) βρίσκονται τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Η δικογραφία διαβιβάζεται βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών και φέρεται να αφορά δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, κατά την περίοδο 2006 μέχρι αρχές 2015, αλλά και τριάντα ακόμη αποδέκτες «μαύρου χρήματος».

Το διαβιβαστικό της δικογραφίας γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο έκτακτης σύγκλησης της ολομέλειας.

Τα πολιτικά πρόσωπα

Τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια αφορούν τους:

  1. Αντώνη Σαμαρά, πρωθυπουργός από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
  2. Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργός από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
  3. Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
  4. Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
  5. Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
  6. Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
  7. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
  8. Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
  9. Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
  10. Γιώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012,

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μη τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2015.

Η δικογραφία δεν θα διανεμηθεί στους βουλευτές, αλλά όπως ανακοίνωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου θα επιτραπεί η πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους και στους εκπρόσωπους των κομμάτων. Για τον σκοπό αυτό αντίγραφο της δικογραφίας θα βρίσκεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Βουλής.

Μίζες 50 εκατ. ευρώ

Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές. Όπως αναφέρουν, η δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και 3 προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010, σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α

Η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές των φαρμακευτικών εταιριών εν γένει υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ από το 2000 ως το 2015, ενώ για την Novartis η ζημιά την ίδια περίοδο φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο

Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, θυμίζοντας και την, προ έτους, εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων σχετικά με την υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Η έρευνα που έγινε με τη σφραγίδα του FBI κατέδειξε ότι η Ελλάδα ως  «χώρα αναφοράς», καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων της εταιρίας στην Ε.Ε. και είχε εκτινάξει τις τιμές των προϊόντων της σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, η εταιρία στην Ελλάδα εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η εταιρεία συνεργάζεται με τις Αρχές και λαμβάνει σοβαρά κάθε ισχυρισμό για πιθανά παραπτώματα».

Από την πλευρά της, η ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για «σκευωρία» και για επιχείρηση ανάμιξης της στην ανακριτική διαδικασία.

Την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, εξέφρασε το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Να μην το μεταχειρίζεται τόσο πολύ αυτό, ότι θα στείλει πολιτικά πρόσωπα στη φυλακή, γιατί καμιά φορά μπορεί να συμβεί το αντίθετο» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Η κυβέρνηση ωστόσο διαμηνύει ότι η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν παραγράφεται.

«Θα διαχειριστούμε με τη δέουσα σοβαρότητα το σκάνδαλο Novartis, η ΝΔ έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε «Θα εξαντλήσουμε, βεβαίως, την πολιτική μας αυστηρότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαπολύσουμε κυνήγι μαγισσών ή να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, την οποία θα διαχειριστούμε με τον τρόπο που της αρμόζει». Δήλωσε επίσης, συγκλονισμένος από την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για «διεθνές» σκάνδαλο και παρατήρησε πως η μόνη ενημέρωση που έχει είναι από τα σχετικά δημοσιεύματα

Σχετικά άρθρα