Πρωινό: Τι πρέπει να αποφεύγεις

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ένα καλό και γεμάτο πρωινό είναι ωφέλιμο αναφορικά με τα θερμιδικά του αποτελέσματα και την ενέργεια που προσδίδει για να ανταποκριθείς δυναμικά στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν 4 βασικά είδη τροφών που καλό θα είναι να μην καταναλώνεις στο πλαίσιο του πρωινού.

Διάβασε παρακάτω και δες αναλυτικά ποιες ακριβώς είναι αυτές:

Ψωμί του τοστ

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάνει καλό το ψωμί του τοστ στο πρωινό, οι ειδικοί τονίζουν ότι καλό θα είναι να αποφεύγεται, καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα το αίσθημα της πείνας να δημιουργείται σε πολύ σύντομο διάστημα μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, δεν περιέχει κάνενα θρεπτικό συστατικό ούτε και βιταμίνες, οπότε ιδανικά καλό θα είναι όσο μπορείς να το αποφεύγεις.

Εναλλακτικά, εάν και εφόσον θέλεις οπωσδήποτε να φας ψωμί στο πρωινό σου, προτίμησε αυτό της ολικής άλεσης.

Τα σφολιατοειδή

Μπορεί γευστικά να είναι εξαιρετικά, όμως θερμιδικά είναι σκέτη… καταστροφή για τον οργανισμό σου. Κι αυτό, γιατί περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και ακόρεστα λίπη. Σημειώνεται ότι τα σφολιατοειδή έχουν την τάση να σε «φουσκώνουν», με αποτέλεσμα, όπως και στην περίπτωση του ψωμιού του τοστ, να μην σου προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο διατροφικά.

Τα δημητριακά

Κι όμως… Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι καλό θα είναι να μην τρως κάθε μέρα δημητριακά, μιας και επειδή είναι σε πολύ μικρά κομμάτια δεν μπορείς να υπολογίσεις την προτεινόμενη μερίδα που δεν ξεπερνά τα 30-45 γραμμάρια τη μέρα. Ειδικά τα δημητριακά, που περιέχουν ζάχαρη και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, θα πρέπει να τα αποφεύγεις όσο μπορείς. Πάντως, εάν θέλεις να φας δημητριακά στο πρωινό σου, οι ειδικοί σου προτείνουν εκείνα που συνδυάζονται με μούσλι ή βρώμη.

Τους συσκευασμένους χυμούς

Εκτός κι αν είναι φυσικοί χυμοί, οπότε και δεν περιέχουν ζάχαρη, σε καμία περίτωσση δεν πρέπει να καταναλώνεις συσκευασμένους χυμούς. Κι αυτό, γιατί είναι επεξεργασμενοι, χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό, αλλά μεγάλες – αναλογικά – ποσότητες σε ζάχαρη. Εκτός από το θέμα της ζάχαρης σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι χυμοί δεν περιέχουν καθόλου βιταμίνες.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από www.e-sante.fr

 

Σχετικά άρθρα