Μέρκελ, Ζεεχόφερ, Σουλτς: Η ¨Αγία Τριάδα¨ της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας- Η ¨σκληρή¨, ο ακροδεξιός και ο πρώην αλκοολικός

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γερμανία και τα τρία πρόσωπα του Μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού , Άνγκελα Μέρκελ , Μάρτιν Σουλτς και Χορστ Ζεεχόφερ, που θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο. Μιλάμε για ηχηρές πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς άλλοι για το αυστηρό προφίλ τους, άλλοι για το απρόσμενο παρελθόν τους… Αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στην πολιτική τους πορεία αλλά και την προσωπική τους ζωή…

Άγκελα Μέρκελ

 

Τα παιδικά χρόνια της Μέρκελ και η είσοδος στην πολιτική

Κόρη προτεστάντη πάστορα, μεγαλωμένη στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, στο σχολείο η Άνγκελα αγαπούσε τα μαθηματικά και τα ρωσικά και απεχθανόταν τη γυμναστική. Τελικά πήρε διδακτορικό στη φυσική.
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989, εισήλθε στην πολιτική εντασσόμενη στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), πρόεδρος της οποίας ήταν τότε ο Χέλμουτ Κολ ο οποίος της ανέθεσε τα πρώτα της υπουργικά καθήκοντα.
Ωστόσο το 2000 εκμεταλλευόμενη ένα οικονομικό σκάνδαλο στο εσωτερικό του CDU η Μέρκελ εξουδετέρωσε τον “πολιτικό της πατέρα” και στη συνέχεια τους άνδρες αντιπάλους της που την υποτίμησαν.

angela-merkel

Πρώτη φορά καγκελάριος

Πέντε χρόνια αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Γερμανίας, αν και η διαφορά του κόμματός της από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ ήταν τόσο μικρή που αναγκάστηκε να κυβερνήσει σε συνεργασία με τον αντίπαλό της. Αυτή η ασυνήθιστη συμμαχία του CDU με το SPD επαναλήφθηκε και το 2013 και απ’ ότι φάνηκε δεν ήταν για τελευταία φορά.
Από τις 22 Νοεμβρίου 2005 που ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου το στυλ της χαρακτηρίζεται κυρίως από το γεγονός ότι “πάντα περιμένει πολύ καιρό προτού εκφράσει έναν αποφασιστικό λόγο”, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας Τίλμαν Μάιερ του πανεπιστημίου της Βόννης.
Ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ έχει μάλιστα δημιουργήσει τον όρο “Μερκιαβέλι”, ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της Μέρκελ και του Μακιαβέλι για να περιγράψει το στυλ της καγκελαρίου.
“Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η κλίση της να “μην δρα”, “να ενεργεί πιο αργά”, εξηγεί ο ερευνητής.
Όμως η απάθεια της καγκελαρίου, που έχει διατηρήσει το επώνυμο του πρώτου συζύγου της, δεν είναι παρά ένα προσωπείο καθώς κατάφερε πολύ γρήγορα να επιβληθεί στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Σιδηρά Καγκελάριος

Η καγκελάριος εμφανίζεται και αδιάλλακτη, όπως στην περίπτωση των διαπραγματεύσεων για την επιβολή δραστικών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.
Στο απόγειο της κρίσης στην Ουκρανία η Μέρκελ διαπραγματεύθηκε με τον Πούτιν και έγινε μια από τους αρχιτέκτονες των συμφωνιών εκεχειρίας του Μινσκ.
Αυτή η σιδηρά πειθαρχία αρέσει πολύ στους συμπατριώτες της, αν και της έχουν αποδώσει το χαϊδευτικό “Mutti” (“Μανούλα” στα γερμανικά).
«Αν πρέπει να αρχίσουμε να ζητάμε συγγνώμη επειδή εμφανιστήκαμε συμπονετικοί σε καιρό κρίσης, τότε δεν πρόκειται πλέον για τη χώρα μου», είχε δηλώσει παλιότερα.

 

Μάρτιν Σουλτς

martin-soults

Παθιασμένος με την μπάλα

Ο Μάρτιν Σουλτς γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1955 στο Χέλρατ, μια κωμόπολη στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Δεν ήταν καλός μαθητής, αφού όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να παίζω μπάλα στο σχολείο». Μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Το όνειρο, όμως, γκρεμίστηκε εξαιτίας δύο σοβαρών τραυματισμών στο γόνατο, σε ηλικία 18 ετών.
Το πρόβλημα του αλκοολισμού

«Οι βαθμοί μου πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για μένα, ήταν μια περίοδος βαθιάς κρίσης, άρχισα να πίνω -να πίνω πολύ», είχε εξομολογηθεί.
Τα χρόνια εκείνα, ο Σουλτς όπως έχει πει, έπνιγε την θλίψη του στο αλκοόλ. Σταδιακά ανέπτυξε πρόβλημα αλκοολισμού.
Όπως εξήγησε ο Σουλτς, ο άνθρωπος που τον “ανέσυρε”, που τον βοήθησε να σταθεί ξανά όρθιος, ήταν ο αδελφός του Ερβίν, ο οποίος είναι γιατρός. «Κάποια στιγμή αποφάσισα να το κόψω. Ήταν 26 Ιουνίου 1980», όπως είπε.

Δεν πήρε ποτέ απολυτήριο

Μετά το Δημοτικό, συνέχισε σε ιδιωτικό καθολικό σχολείο, το οποίο όμως δεν τελείωσε ποτέ. Δεν πήρε δηλαδή απολυτήριο. Δίχως δυνατότητα να σπουδάσει, ο Σουλτς στράφηκε στο εμπόριο βιβλίων, εργαζόμενος αρχικά ως βιβλιοπώλης και ανοίγοντας αργότερα το δικό του βιβλιοπωλείο.

Η πολιτική καριέρα

Εκτός από τα βιβλία και την μπάλα, το άλλο πάθος του Σουλτς ήταν η πολιτική και ήδη από 19 χρονών είχε ενταχθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Σε ηλικία μόλις 33 ετών εξελέγη δήμαρχος του Wurselen, μένοντας στον δημαρχιακό θώκο επί 11 χρόνια.

Η πολιτική του καριέρα συνεχίζεται στην Ευρώπη καθώς το 1994 εκλέγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από το 2000 ηγείται της γερμανικής πτέρυγας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο υπηρετώντας και ως αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2012 πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας 387 ψήφους, επί 699 ψηφισάντων. Το 2014 επανεκλέχθηκε και έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου που ψηφίστηκε για δεύτερη θητεία.

Από το 1994 μέχρι και το 2017, σπίτι του είναι το Ευρωκοινοβούλιο και οι θεσμοί της Ε.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ασχολείται και με τα πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του πέρυσι τον Ιανουάριο για καγκελάριος.

Τι είχε πει για Βαρουφάκη και Τσίπρα

Σε δήλωσή του ο Σουλτς για την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε πει:

«Θα ήθελα, εάν μου επιτρέπετε, να πω κάτι για την ελληνική κυβέρνηση. Πραγματικά, από καιρού εις καιρό -συγχωρέστε με που θα το πω- μου σπάνε τα νεύρα, είτε είναι ο Βαρουφάκης είτε ο Τσίπρας»

Η γυναίκα της ζωής του, Ίνε

Ο Μάρτιν Σουλτς είναι παντρεμένος με την Ίνε -αρχιτέκτων κήπων στο επάγγελμα- με την οποία έχει αποκτήσει δύο κόρες. Είναι η περίπτωση ενός ευτυχισμένου συζύγου και πατέρα, που ακόμη και στις προεκλογικές εκστρατείες του κουβαλούσε πάντα, έναν μικρό, πλαστικό ιπποπόταμο, δώρο που του είχε κάνει η κόρη του όταν ήταν έξι χρονών.
Άλλωστε, όπως ο ίδιος συχνά λέει, τα SMS της Ίνε είναι πιο σημαντικά από αυτά που κατά καιρούς του στέλνει η Μέρκελ…

Μιλώντας για τη σχέση του με την Ίνε, παραδέχτηκε ότι αυτό που προκαλεί εκνευρισμό στη σύζυγό του είναι η σταθερή απουσία του. Η συμβουλή της όταν εξελέγη πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών για να διεκδικήσει την καγκελαρία ήταν να μην «πάρουν τα μυαλά του αέρα».

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε τι δουλειές κάνει στο σπίτι, είπε ότι προσπαθεί να βοηθά όσο μπορεί την Ίνε. «Εντάξει δεν ξέρω να μαγειρεύω, ξέρω όμως να βάζω πλυντήριο ρούχων και να σιδερώνω», είπε. Αποκάλυψε όμως ότι εκείνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να στρώνει τα κρεβάτια, να σκουπίζει το χιόνι και να βγάζει έξω τα σκουπίδια…

Χορστ Ζεεχόφερ

hors-seehofer

Η πολιτική του πορεία

Ο Χορστ Ζεεχόφερ (γεννημένος στις 4 Ιουλίου 1949) είναι Γερμανός συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος είναι ο ηγέτης της χριστιανικής κοινωνικής ένωσης, το αδελφό κόμμα της Ομοσπονδιακής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης με έδρα τη Βαυαρία. Υπηρέτησε ως ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης από το 1992 έως το 1998 και ως Ομοσπονδιακός Υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών στο υπουργικό συμβούλιο της Angela Merkel από το 2005 έως το 2008. Τον Οκτώβριο του 2008 έγινε πρόεδρος της CSU και ο 18ος Πρόεδρος της Βαυαρίας.
Σήμερα είναι παντρεμένος με την Κάριν Ζεεχόφερ η οποία είναι η δεύτερη γυναίκα του και την παντρεύτηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1985. Οι γονείς της Κάριν διέθεταν ένα μικρό ζυθοποιείο, και η ίδια εργαζόταν στη δημόσια διοίκηση, όπου γνώρισε τον άντρα της. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο κόρες και ένα γιο.

Για 50 χρόνια ¨αφέντες¨ της Βαυαρίας οι Χριστιανοκοινωνιστές

Ποιοι είναι όμως οι Χριστιανοκοινωνιστές, που εξουσιάζουν εδώ και 50 χρόνια τη Βαυαρία; Και γιατί είναι τόσο δημοφιλείς στο πιο επιτυχημένο κρατίδιο της Γερμανίας;

Το CSU είναι το κόμμα που ελέγχει συνεχώς από το 1957 όλες τις κυβερνήσεις στο κρατίδιο. Από την ίδρυσή του, το 1946, έχουν αλλάξει πολλά, αλλά όχι και οι βαθιές ρίζες που έχει στη Βαυαρία. Το κόμμα χτίστηκε πάνω στις στάχτες της καταστροφής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο CSU τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να ¨ξεχάσουν¨ τις ναζιστικές, ακροδεξιές καταβολές τους. Δηλώνουν πίστη φυσικά στην ελεύθερη οικονομία και πιστεύουν σε μια ενωμένη Ευρώπη που θα διέπεται από χριστιανικές αξίες. Η στρατηγική του για τον 21ο αιώνα συνοψίζεται στο λεγόμενο μοντέλο «laptop και lederhosen» (σ.σ.: τα χαρακτηριστικά κοντά πέτσινα παντελόνια που φορούν οι Βαυαροί). Προωθεί δηλαδή τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, αλλά και τις τοπικές παραδόσεις.

Σχετικά άρθρα