Σωτήρης Κοντιζάς: O ¨κακός¨ του Master Chef μαγεύει το γυναικείο κοινό- Ο ¨σαμουράι¨ της κουζίνας που ζει στα Εξάρχεια

Ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο αποκαλούμενος ¨κακός¨ του Master Chef μάγεψε το …γυναικείο κυρίως κοινό του με την γοητευτική ασπρόμαυρη φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram. Δεδομένου ότι ο νεαρός σεφ δεν συνηθίζει να ανεβάζει πολλές φωτογραφίες και να μοιράζεται προσωπικές του στιγμές η εν λόγω φωτογραφία ήταν σαν ένα δώρο στο φανατικό του κοινό και γι’ αυτό συγκέντρωσε χιλιάδες like. Αν και δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά..αλλά κάτι μας λέει ότι καθήλωσε κυρίως τις γυναίκες θαυμάστριες οι οποίες κάθε άλλο παρά… κακό τον θεωρούν.

scaramouche scaramouche will you do the fandango? #nolanrestaurant photo credit @christosmoukas

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotiris Kontizas (@scontizas) στις

Το μεσογειακό ταπεραμέντο και το μυστήριο της Ασίας σε έναν άνθρωπο

Ο Σωτήρης Κοντιζάς έγινε γνωστός από το show Master Chef αλλά παρά την νεαρή ηλικία του έχει μία πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να μην σου κινήσει το ενδιαφέρον η ιστορία του αφού γνωρίζοντάς την είναι σαν να βλέπεις σε έναν άνθρωπο το ¨πάντρεμα¨ δύο κόσμων. Οι κουλτούρες δύο λαών ενώνονται στο πρόσωπο του Σωτήρη Κοντιζά αφού ο πατέρας του είναι Έλληνας ενώ η μητέρα του είναι από την Ιαπωνία.

Που και πώς μπορεί να έγινε η ένωση δύο ανθρώπων που έχουν τόσο γεωγραφική όσο και πολιτισμική απόσταση;

Οι γονείς του Σωτήρη γνωρίστηκαν στο Λονδίνο, όπου σπούδαζε η μητέρα του, και παντρεύτηκαν στο Έιντζελ. Με την γέννησή του ήρθαν να μείνουν στην Ελλάδα, ωστόσο ο πατέρας του έπρεπε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία οπότε μέχρι να τελειώσει η μητέρα του επέλεξε να γυρίσει στο Τόκιο. Ο φόβος της αποδοχής και το γεγονός ότι η μητέρα του δεν ήξερε την γλώσσα ήταν που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Μόλις τελείωσε ο πατέρας του από φαντάρος πήγε να τους βρει στο Τόκιο και ύστερα επέστρεψαν όλοι μαζί στην Αθήνα όταν ο μικρός Σωτήρης ήταν 2 χρονών.

Για την Ιαπωνία μιλάει με αγάπη αφού δεν έχασε επαφή με την χώρα. Μέχρι και το 2010 την επισκεπτόταν και έχει γνωρίσει την κουλτούρα, τους ανθρώπους και σίγουρα τις μυρωδιές και τις γεύσεις της.

sotiris-kontizas2

Τα παιδικά του χρόνια και τα πρώτα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στη μαγειρική

Μπορεί σήμερα να ξετρελαίνει τις γυναίκες με την εξωτική του εμφάνιση αλλά όταν ήταν μικρός δεν είχε την ίδια κορμοστασιά. Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος του άρεσε πολύ το φαγητό κι αυτό φαινόταν αφού είχε… μπουτάκια. Η εμφάνιση άλλαξε μόλις ο πατέρας του τον έγραψε στο καράτε στη ΣΤ’ Δημοτικού, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε τον έρωτά του για το φαγητό.

Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τυχερός αφού η γεύση του εκπαιδεύτηκε από δύο κουζίνες τόσο διαφορετικές που του άνοιξαν τους ορίζοντες. Ο ίδιος θυμάται τα παραδοσιακά φαγητά της γιαγιάς του (όπως όλοι μας!) που τον μύησαν στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις. Όπως έχει πει ο ίδιος:

«Έφτιαχνε πεντανόστιμα κεμπάμπ, πίτες, λεμονάτα και κοκκινιστά – πληθωρικά φαγητά, με πολύ λάδι, αλάτι και μπαχαρικά» .

sotiris-kontizas1

Ρόλο στην όλη πορεία του έπαιξε και η μητέρα του η οποία όντας καλή μαγείρισσα έμαθε τις ελληνικές συνταγές, αλλά χάρισε στον γιο της και την λεπτότητα που έχει η κουζίνα της χώρας της. Ρύζι ατμού ,σούσι, νούγιες, ζωμοί και τόφου υπήρχαν στο καθημερινό τραπέζι της οικογένειας πλάι στα ελληνικά φαγητά.

«Τρώγαμε yaki soba για μεσημεριανό και παστίτσιο για βραδινό»

Ο Σωτήρης Κοντιζάς όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος αγαπούσε τόσο τις μεσογειακές όσο και τις γεύσεις της Άπω Ανατολής σε βαθμό που να του κινούν δημιουργικά την περιέργεια. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει:

«Καθόμουν δίπλα στην μητέρα μου και την παρατηρούσα. Μου άρεσαν οι ατμοί που έβγαιναν από τις κατσαρόλες, οι μυρωδιές, οι ήχοι από το τσιγάρισμα. Μου άρεσε τόσο πολύ το φαγητό που κάποια στιγμή ήταν θέμα περιέργειας να μάθω πως γίνεται. Μάλιστα, όταν με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα δοκιμαστής φαγητών, χωρίς να ξέρω ότι υπάρχει αυτή η ιδιότητα»

 

sotiris kontizas5

Από υπάλληλος τραπέζης σεφ στα καλύτερα εστιατόρια

Μπορεί πάντα να τον μαγνήτιζε η μαγειρική αλλά επηρεασμένος από την τάση της εποχής επέλεξε να σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όταν απόφοιτος πια έπρεπε να δει πώς θα συνεχίσει τη ζωή του αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα και διάλεξε την μαγειρική.

Ξεδιάλεξε τα τρία καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και επέλεξε τον Χριστόφορο Πέσκια, που ήταν σεφ στο «48», για να τον διδάξει. Με ¨θράσος¨ λοιπόν πήγε και ζήτησε από τον Χριστόφορο Πέσκια να τον πάρει στο μαγαζί ο οποίος τον δέχτηκε και του έμαθε πώς να στέκεται στην κουζίνα.

sotiris-kontizas4

Αργότερα ο νεαρός τότε Σωτήρης Κοντιζάς… αποχώρησε γιατί δούλευε αμισθί στην κουζίνα του Πέσκια και έπρεπε να βγάλει χρήματα. Άφησε πίσω την ποδιά του και έπιασε δουλειά σε τράπεζα. Ξεκίνησε μία άλλη ζωή χωρίς να μπορεί να ξεχάσει τα μαχαίρια που είχε βάλει στο συρτάρι. Όταν θα έρθουν τα νέα για τη μονιμοποίηση του θα κάνει ίσως την μεγαλύτερη ¨τρέλα¨ της ζωής του. Θα παραιτηθεί από την τράπεζα και θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του… να κάνει επάγγελμα τη μαγειρική.

Αφού διέπρεψε στα ελληνικά εστιατόρια αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στα καλύτερα εστιατόρια της Κοπεγχάγης και του Λονδίνου. Η καριέρα του είχε ανέλπιστα ανοδική πορεία με τον Σωτήρη Κοντινά να μαθαίνει τι πάει να πει σεφ από τους καλύτερους. Η μεγάλη του επιτυχία έκανε μάλλον αναμενόμενη τη μεταγραφή του σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου με δύο αστέρια Michelin, στο The Ledbury του Λονδίνου.
Μετά την συλλογή εμπειριών σε κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους Αθηναίους, αυτή τη φορά στο “Nolan”, γνωστό για τη διεθνή μοντέρνα κουζίνα του.

sotiris-kontizas3

Ερωτευμένος με τις δύο γυναίκες της ζωής του

 

Ο 35χρονος σεφ είναι ερωτευμένος και χαζομπαμπάς…

«Ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου από την πρώτη ματιά, αν και δεν ήξερε να μαγειρεύει τίποτα. Τώρα κάνει τα πάντα και φροντίζει και την κορούλα μας. Εγώ τρέχω πολύ με το εστιατόριο αλλά και το Master Chef»

Με την οικογένειά του μένει στα Εξάρχεια που όπως έχει δηλώσει αγαπάει πολύ. Εκεί γνωρίστηκε με την γυναίκα του, η οποία είναι μισή Ελληνίδα μισή Ιταλίδα , κι εκεί μένουν μέχρι σήμερα με την κόρη τους την οποία θα ονομάσουν «Τσιχίρο». Η ιδέα για το όνομα της μικρής ήρθε από το γνωστό animation του Μιγιαζάκι που έχει βραβευθεί με όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

Το αυστηρό ύφος του σεφ εξαφανίζεται γενικά όταν βρίσκεται έξω από το πλατό του Master Chef και ειδικά όταν μιλάει για την οικογένειά του. Τα νέα για την δεύτερη εγκυμοσύνη της γυναίκας του τα μετέδωσε με ένα αξεπέραστο χαμόγελο. Η τρυφερότητα του ως μπαμπάς φάνηκε άλλωστε και από το βίντεο που ανέβασε στο instagram στο οποίο παίζει πιάνο στο «πιθηκάκι» του δηλαδή την κόρη του.

Me and my monkey

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotiris Kontizas (@scontizas) στις

Μπορεί ο Σωτήρης Κοντιζάς ως κριτής του Master Chef να δείχνει αυστηρός και ίσως απόμακρος κάτι που μάλλον πηγάζει από τις ιαπωνικές ρίζες του… αλλά ως πατέρας θυμίζει κάτι από τη ζεστασιά που νιώθεις σε ένα ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.

Σχετικά άρθρα