Ο «απόλυτος» οδηγός με όλες τις συμβουλές για το πρώτο ραντεβού και φιλί!

Το πρώτο ραντεβού όπως και το πρώτο φιλί συνήθως αφορούν στην ηλικία της εφηβείας. Πιθανώς το προσμένετε με ανυπομονησία και φυσικά έχετε και το λογικό άγχος.

Γράφει η MSc Ψυχολόγος – Bodynamic Practitioner Νικέλα Καποτά

Δεν χρειάζεται να επιτρέψετε στο άγχος να σας κυριεύσει. Μπορεί να φαίνεται πολύ σημαντικό τώρα, αλλά θα βγείτε πολλά καλά και κακά ραντεβού στην ζωή σας . Οπότε δεν χρειάζεται να το σκέφτεστε τόσο. Ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει «βγαίνω ραντεβού;». Σημαίνει ότι πηγαίνω να περάσω ελεύθερο χρόνο με κάποιο άτομο που μου αρέσει μακριά από τα συνηθισμένα μέρη (σχολείο, εργασία) για να γνωριστούμε καλύτερα.

Καλό θα ήταν να είστε ειλικρινής, να ξέρετε τι θέλετε. Κάντε ερωτήσεις και παρατηρήστε τα σημάδια και τα θετικά και τα αρνητικά. Να πάτε με ανοιχτό μυαλό προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι τίποτα δεν αποκλείεται, αρκεί να δώσετε μια ευκαιρία στο άλλο άτομο και να το γνωρίσετε.

Να είστε ο εαυτός σας!

Το κυριότερο είναι να είστε ο εαυτός σας. Συχνά στο παιχνίδι των πρώτων εντυπώσεων οι άνθρωποι παριστάνουν ότι είναι κάποιοι άλλοι από αυτό που πραγματικά είναι. Για αυτό και μην προσπαθήσετε να το κάνετε πολύ ιδιαίτερο ή πρωτότυπο ετσι ωστε να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας αλλά και στο άτομο που έχετε βγει ραντεβού να μπορεί να είναι άνετα και χαλαρά.

Πιθανώς θα θέλετε να οργανώσετε κάθε κομμάτι του ραντεβού, όμως καθώς δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο στα πάντα η ουσία είναι να μπορέσετε να γνωριστείτε. Το πρώτο ραντεβού είναι ήδη αρκετά στρεσογόνο, όταν βάλουμε και τον παράγοντα του πρώτου φιλιού είναι λογικό οι παλμοί να ανεβαίνουν. Γενικότερα ένα καλό ραντεβού που θα οδηγήσει σε ένα καλό πρώτο φιλί είναι εκεί όπου μπορείτε να είστε άνετα και να είστε και οι δύο ο εαυτός σας ώστε να μπορείτε να ευχαριστηθείτε την στιγμή.

Τι δείχνει το πρώτο φιλί;

Το φιλί ιστορικά έχει υπάρξει σύμβολο σε πολλές ιστορικές περιστάσεις με καλό και κακο συμβολισμό. Έχει γίνει πρωταγωνιστής σε έργα τέχνης, βιβλία, θεατρικά έργα, τραγούδια, ταινίες έχει παίξει ρόλο μέχρι και στην θρησκεία. Είναι μια ανθρώπινη χειρονομία που όλοι αναγνωρίζουμε και έχει άπειρη ποικιλία χρήσεων. Και το πρώτο φιλί αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία του καθενός. Οι περισσότεροι το θυμούνται για πάντα και για πολλούς σηματοδοτεί και την πρώτη επαφή με στοργή και ίσως την αρχή της πρώτης ρομαντικής σχέσης τους.

Οι περισσότεροι θυμούνται που ήταν, με ποιον, και ποιος το ξεκίνησε. Είναι ένα θέμα που στην εφηβεία είναι βασικό θέμα συζήτησης στις παρέες και μεταξύ φίλων και πολλές φορές ο καθένας μοιράζεται την εμπειρία του. Ίσως αυτοί που δίνουν πρώτοι φιλιά θεωρούνται κουλ, δημοφιλείς και περιπετειώδεις. Χρονικά λοιπόν, συνδέεται με μια εποχή όπου οι ψυχοκοινωνικές δεξιότητες της ταυτότητας και της οικειότητας είναι στη φάση της ανάπτυξης. Συντελεί στην ικανοποίηση μιας σχέσης και την αίσθηση της δέσμευσης.

Πώς θα… διαβάσετε τα σημάδια;

Ενώ το φιλί είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο δεν υπάρχουν πολλές έρευνες και πληροφορίες για το τι κάνει τους ανθρώπους να ανταλλάσουν φιλιά και τι κάνει ένα φιλί φανταστικό. Στην πραγματικοτητα θεωρώ ότι είναι θέμα χημείας και τελικά εμπειρίας ώστε να βρει ο καθένας τι του αρέσει και τι όχι. Η καλύτερη συμβουλή για το πρώτο φιλί είναι να… διαβάσετε τα σημάδια. Όσο πιο καλή αίσθηση έχετε του δικού σας σώματος και πως αλληλεπιδρά με το περιβάλλον τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να προσεγγίσετε το πρώτο φιλί.

Αν το άτομο φαίνεται άνετο και θέλει να περάσει αρκετό χρόνο μαζί σας, θα σας το δείξει η γλώσσα του σώματος. Μια συμβουλή ακόμα είναι να μην περιμένετε μέχρι το τέλος του ραντεβού για το φιλί. Μπορεί παραδοσιακά να γίνεται με αυτό τον τρόπο όμως στην ουσία η αναμονή σας πιέζει και δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε το ραντεβού. Αν δείτε τα σημάδια θα είναι πιο εύκολο να κάνετε την κίνηση νωρίτερα και να γλιτώσετε αυτή την άβολη στιγμή στο τέλος του ραντεβού.

Η ντροπή και το άγχος είναι φυσιολογικά.

Γενικά είναι καλύτερο να βρίσκεστε μόνοι σας όταν θα φιληθείτε. Έτσι το άγχος ότι κάποιος σας βλέπει ή μπορεί να σχολιάσει θα μειωθεί. Άλλωστε δεν γνωρίζετε αν το άτομο που είναι μαζί σας νιώθει άνετα με την εκδήλωση δημόσιας στοργής. Η ντροπή και το άγχος είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό κομμάτι του πρώτου φιλιού. Για αυτό είναι καλύτερο να είστε κάπου ήσυχα χωρίς ακροατήριο.

Αν η ιδέα της σωστής στιγμής για το πρώτο φιλί σας αγχώνει καθώς φοβάστε την αντίδραση του ατόμου ή ότι μπορεί να μην διαβάζετε τα σήματα σωστά, μπορείτε πάντα να «ζητήσετε την άδεια». Μπορείτε να προσπαθήσετε να φέρετε στην συζήτηση ακόμα και με χιούμορ το θέμα και να δείτε την αντίδραση του ατόμου απέναντί σας. Αν το κάνετε με αυτοπεποίθηση θα δείξετε ότι σέβεστε τον άλλον και όχι ότι είστε αδύναμοι.

Η αισιοδοξία βοηθάει!

Πολύ πριν αυτό το πρώτο φιλί, τα μάτια δίνουν τις σημαντικές πληροφορίες. Είναι ο τρόπος που κοιτάτε ο ένας τον άλλο. Όταν συμβαίνει το φιλί όλες οι αισθήσεις σας ενεργοποιούνται και δεκάδες δισεκατομμύρια νεύρα πυροβολούν μέσα στο σώμα σας. Η ντοπαμίνη όπου είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης αυξάνεται και αυτό είναι που μας κάνει να θέλουμε και άλλο. Αν κοιτάει στα μάτια και χαμογελάει, είναι καλό σημάδι ότι θέλει και το άλλο άτομο να φιληθείτε. Το χιούμορ είναι ένας καλός τρόπος να έρθετε πιο κοντά ώστε να προκαλέσετε τις κατάλληλες συνθήκες.

Να πάτε με αισιοδοξία και θετική σκέψη. Μην ανησυχείτε και μην αγχώνεστε. Το φιλί είναι κάτι φυσιολογικό και όλοι έχουμε μέσα μας έμφυτο το ταλέντο να φιλάμε! Όπως θα διαπιστώσετε είναι απολύτως φυσικό και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου σκέψη εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει. Να βάλετε τον εαυτό σας στον σωστό τρόπο σκέψης. Πρέπει να το πιστεύετε και να φαντάζεστε ότι όλα θα πάνε καλά.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε να φιλήσετε κάποιο άτομο…

Όταν φαντάζεστε πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, θα έχετε περισσότερο άγχος. Το φιλί ίσως είναι κομμάτι της έρευνας για τον ορισμό του εαυτού σας, μια διαδικασία συνώνυμη με την εφηβεία. Άρα αυτό το φιλί μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη των στόχων και των αξιών σας. Οι σχέσεις στην εφηβεία βάζουν τα θεμέλια για την προσωπική ανάπτυξη και τελικά για τις μελλοντικές σχέσεις του ατόμου.

Έτσι, καλό είναι πριν φτάσετε στο σημείο του φιλιού να αναρωτηθείτε αν θέλετε και γιατί θέλετε αυτό το πρώτο φιλί στην προκειμένη φάση. Μπορεί να θέλετε να φιλήσετε αυτόν που σας προκαλεί ερωτικό ενδιαφέρον είτε από πραγματική επιθυμία ή επειδή έχετε περιέργεια, μπορεί επειδή το βρίσκετε διασκεδαστικό ή επειδή βρίσκετε τον άλλο ελκυστικό.

Αντιθέτως μπορεί να υπάρχουν και εξωτερικές πιέσεις όπως το να συμβαδίσετε με τους συνομηλίκους σας. Μπορεί να ταΐσει ή να ηρεμήσει εσωτερικές προσωπικές σας ανασφάλειες. Άρα το φιλί μπορεί να το επιθυμείτε για τους λάθος λόγους όπως να το βάλετε και αυτό στην λίστα σας. Φυσικά ένα καλό πρώτο φιλί προκαλεί την χημεία του σώματος που οδηγεί σε συναισθήματα απόλαυσης.

Και αν γίνει κάποιο λάθος, τι κάνουμε;

Τα σώματα, η ενέργεια, οι μυρωδιές όλα είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του αν σας αρέσει κάποιος ή όχι. Μην αγχώνεστε για το τεχνικό κομμάτι. Διασκεδάστε το και ακούστε το σώμα σας. Μπορείτε να κάνετε και πλάκα είναι πάντα ένας καλός μηχανισμός να διαχειριστείτε μια άβολη κατάσταση. Αν τελικά δεν είναι μια καλή εμπειρία μην ανησυχείτε, είναι και αυτό μια εμπειρία για το τι δεν σας αρέσει. Άλλωστε όλοι κάνουν λάθη.

Στη ζωή σας σίγουρα θα υπάρξει τουλάχιστον μια περίπτωση που θα «χαλαστείτε» από τον τρόπο που φιλάει κάποιος για αυτό μην ανησυχείτε τόσο. Είστε ακόμα σε μια ηλικία που διαπραγματεύεστε πολλά, ειδικά τις αλλαγές στο σώμα σας και τα «θέλω» σας σαν προσωπικότητες. Μπορεί να θυμάστε το πρώτο φιλί για πάντα μα στην ουσία θα δείτε ότι στη ζωή είναι το πιο πρόσφατο φιλί που θα επηρεάζει κάθε φορά την όποια σχέση σας κα τα συναισθήματά σας.

erotas fili

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
[email protected]
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είστε συνέχεια μαζί; 10 βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τη σχέση σας!

Σχέση και καραντίνα. Ποια ζευγάρια «κινδυνεύουν» να χωρίσουν;

Θετική ψυχολογία. Τα 5 λεπτά που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου μετά τον κορωνοϊό!

Σχετικά άρθρα