Ο πρώην με χτυπούσε και με απατούσε. Πλέον φοβάμαι να κάνω σχέση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μόλις βγήκα από μια άσχημη σχέση δυο χρονών. Έμενα μαζί με το αγόρι μου και η καθημερινότητά μας τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν καλή. Όποτε μαλώναμε άσχημα, με χτυπούσε σε όλο μου το σώμα και με απειλούσε ότι θα με χωρίσει. Εγώ έμενα γιατί τον αγαπούσα. Παρ’ όλα αυτά κάποια στιγμή ανακάλυψα ότι με απατούσε με μια πρώην του και πήγε να με βγάλει τρελή ότι δεν συνέβαινε τίποτα.

Χωρίσαμε οριστικά και ήμουν πολύ στενοχωρημένη, αλλά συνήλθα γρήγορα. Πήρα τον χρόνο μου… Το θέμα μου είναι ότι πλέον όταν ακούω για σχέση, με “πιάνει” μέσα μου πάγος, φοβία να κάνω το οτιδήποτε. Ενώ είμαι ερωτευμένη με κάποιον τώρα, φοβάμαι να κάνω κάτι παραπάνω… Στο άκουσμα “σχέση”, νιώθω ότι μου πέφτει “κεραμίδα” στο κεφάλι μου και δεν ξέρω γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήθελα τη βοήθειά σας, να μου πείτε αν γνωρίζετε τι μου συμβαίνει.

Στο ερώτημα απαντά ο Eυάγγελος Κουσιάδης:

Αγαπητή φίλη,

Η εμπειρία της άσχημης σχέσης που περιγράφετε, έξυσε κάποιο εσωτερικευμένο, ασυνείδητο τραύμα, που κατά τη γνώμη μου προϋπήρχε. Το γεγονός ότι αν και ήταν άσχημη η σχέση αυτή, εσείς παραμείνατε δύο χρόνια, μάλλον δείχνει μία σύνδεση με εμπειρίες του παρελθόντος. Το να μένετε με κάποιον ενώ αυτός σας χτυπάει, προφανώς και δε γίνεται για λόγους αγάπης -παρ’ όλο που εσείς το πιστεύετε. Γίνεται εξαιτίας χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Η πρωταρχική σχέση με τη μητέρα και οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας παίζουν μεγάλο ρόλο στις επιλογές των ερωτικών συντρόφων και τα επίπεδα ικανοποίησης από τις ερωτικές σχέσεις. Αν υπάρχουν επώδυνες εμπειρίες από την παιδική ηλικία και τραυματικές μνήμες από τη σύνδεση των μελών μέσα στην οικογένεια, αυτό το μοτίβο θα τείνει να αναπαράγεται και στην ενήλικη ερωτική ζωή.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται ανασφαλείς και φοβικές ερωτικές συνδέσεις με τους άντρες-συντρόφους, οπότε η σχέση καταλήγει να μην είναι καλή. Και όταν τελειώνει, δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στη γυναίκα, αφού ουσιαστικά πιστεύει-ασυνείδητα ή και μισο-συνειδητά πως και η επόμενη σχέση δεν θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Έτσι εγκλωβίζεστε σε έναν απαισιόδοξο φαύλο κύκλο, αναζητώντας -χωρίς να το καταλαβαίνετε- την έμπρακτη επιβεβαίωση στην ασυνείδητη πεποίθηση σας πως οι ερωτικές σχέσεις πονάνε και πληγώνουν και προδίδουν..

Ευάγγελος Κουσιάδης Bsc, MBPsS,  SGIP,  RSci
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής – Συγγραφέας
www.kousiadis.gr
info@kousiadis.gr

Σχετικά άρθρα