Πρόταση Τσίπρα για προανακριτική για τη Novartis – Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση – Τι λένε οι αρμόδιοι εισαγγελείς

Ραγδαίες οι εξελίξεις για υπόθεση της Novartis, με την κυβέρνηση να προκρίνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για διεθνές σκάνδαλο. Ο πρόεδρος της Βουλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το θέμα να έρθει ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα των εισαγγελέων αναφορικά με την αξιολόγηση του υλικού για την υπόθεση Novartis. Οι καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων βρίσκονται στο μικροσκόπιο καθώς τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία, η οποία βρίσκεται στη Βουλή, προκαλούν πολιτικό σεισμό.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεργασία με τις αμερικανικές και αναμένεται και νέο υλικό από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και εν αναμονή των αιτημάτων για δικαστική συνδρομή που έχουν υποβληθεί και για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ζητηθεί και αφορά στα πρόσωπα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται αλλά και εταιρείες που φέρονται ότι έκαναν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της Αμερικής φαίνεται ήταν οι πρώτοι που έδειξαν πολιτικά πρόσωπα και φαίνεται να ταυτίζονται με τις καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν καταθέσει στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η έρευνα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς αναζητείται η διαδρομή του μαύρου χρήματος η οποία θα δείξει την έκταση αλλά και τη βασιμότητα των καταγγελιών, ή μπορεί να καταδείξει και νέα πρόσωπα.

Κοινή δήλωση των Εισαγγελέων Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis

«Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου» τονίζουν με ανακοίνωση τους η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία Novartis, μετά από διάφορα δημοσιεύματα τόσο για τη νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας που χορηγήθηκε στους τρεις μάρτυρες όσο και για υποτιθέμενη παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρας και Στέλιου Μανώλη είναι η εξής:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» σε σχέση με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis η πρόταση του πρωθυπουργού στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία», ανακοίνωσε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η διαδικασία από τη Βουλή για την προκαταρκτική εξέταση

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στο θέμα της NOVARTIS, δήλωσε ότι «προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, όσο και αν κάποιοι μας κατηγορούν». Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθει και στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis συνιστά, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κρίσιμα έγγραφα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πρόκειται για πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευόμενων») και έγκριση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτει ότι λείπουν και τα έγγραφα που εστάλησαν στις ΗΠΑ και στα οποία απάντησαν οι αμερικανικές αρχές.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Να συναινέσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ, επισημαίνοντας πως οι μάρτυρες θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να καταθέσουν «χωρίς κουκούλες». Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή «όλα στο φως» και πως λέει «ναι» και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει, όπως λέει, η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της. Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, όμως, οι «μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες», όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει στη δήλωσή της, αλλά και γιατί «το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας». «Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανσή του, τώρα που έφτασε στη Βουλή» καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα της φερόμενης εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος,  Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για «ψευδομάρτυρες με κουκούλα» και εξέφρασε την αγανάκτησή του που, ενώ υπάρχουν τόσα θέματα ανοιχτά, ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από μια υπόθεση που έχει τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας.

Για «προσπάθεια εκφοβισμού της Δικαιοσύνης με την οποία επιβεβαιώνει τον πανικό της», κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7. Η ίδια επισήμανε ότι πρόκειται για μία πρωτοφανή κοινοβουλευτικά υπόθεση, λόγω του αριθμού των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία, και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθηθούν εκείνες οι θεσμικές διαδικασίες που θα αποδεικνύουν και τη σοβαρότητα και τη θεσμική ευθύνη με την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Όσο για τη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δήλωσε πως θέλει «να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σοβαρότητα στη διαχείριση της υπόθεσης».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για το σκάνδαλο Novartis αναφέρει: «ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ, με ανεπηρέαστη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της» και επισημαίνει ότι η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, θα είναι για το κόμμα μια μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία, τύπου 1989 την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και θα την ψηφίσουν, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, αναφέρουν ότι θα επιμείνουν να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί Κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004/2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

Σύμφωνη με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, όμως, σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι έγινε το λάθος να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, χωρίς να έχει δέσει το κατηγορητήριο».

Με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή, το «Ποτάμι» εκφράζει τον φόβο ότι στόχος της είναι να μην βρεθούν ούτε ένοχοι, ούτε αθώοι, παρά μόνο να μείνουν σκιές. Το «Ποτάμι» τονίζει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να έρθουν και να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. Επισημαίνει ότι οι Βουλευτές – ανακριτές πρέπει να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει η ανεπίτρεπτη και αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ


Σχετικά άρθρα