Οι αγωνίες των νέων στο επίκεντρο της Βουλής των Εφήβων

Η ενδοσχολική βία, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ποιότητα ζωής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των προτάσεων της ΙΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που συνεδρίασε σήμερα σε ολομέλεια.

Οι περισσότεροι έφηβοι που ανέβηκαν στο βήμα εξέφρασαν την αγωνία τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και περιέγραψαν ως βασικά αίτια το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την οικονομική και κοινωνική κρίση. Επισημάνθηκε επίσης ότι το φαινόμενο κλιμακώνεται σημαντικά, όταν οι μαθητές βρίσκονται κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις. Επικρατέστερη πρόταση αναδείχθηκε η συμβουλευτική στήριξη των σχολικών μονάδων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι μαθητές ζήτησαν οργανωμένη αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργεί το παράνομο διαδικτυακό περιβάλλον και ο εθισμός στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, κ. Δ. Σιούφας και κ. Β. Πολύδωρας ο υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου, ενώ τα κόμματα εκπροσώπησαν κ. Φίλιππος Χόρτης (ΠΑΣΟΚ), η κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), ο κ. Παν. Ηλιόπουλος (Χρυσή Αυγή), κ. Θωμάς Ψύρριας ( ΔΗΜΑΡ), κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Παραβρέθηκαν ακόμα οι αντιπρόεδροι της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης ( Α΄Αντιπρόεδρος) και κυρία Μαρία Κόλια Τσαρουχά ( Στ΄ Αντιπρόεδρος) οι βουλευτές που τέθηκαν επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Εφήβων: κ. Χρίστος Δήμας, κυρία Έλενα Μακρή – Θεοδώρου ( ΝΔ), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Θ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κωνσταντίνος Μαυριάς, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων Παύλος Σούρλας, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Χρυσοστόμου, εκπροσωπώντας τον Κύπριο Πρέσβη.

Να κλείσουν τα αυτιά τους σε όλους εκείνους που επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση στην οικονομία σε κρίση της Δημοκρατίας, κάλεσε τους νέους και τις νέες εφήβους βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας της ΙΗ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.

“Να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες, σε όλους αυτούς που επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση στην οικονομία σε κρίση της Δημοκρατίας. Από όλους εσάς, θέλουμε να μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας παρασύρει στην προσπάθεια απαξίωσης των θεσμών και ιδιαίτερα του ελληνικού κοινοβουλίου. Η απαξίωση της πολιτικής είναι ό,τι το χειρότερο σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζει προβλήματα άμεσα συνδεδεμένα με τον κοινωνικό ιστό. Εσείς είστε το μέλλον. Εσείς μπορείτε να μας τραβήξετε μπροστά. Και αυτό μπορείτε να το κάνετε δημιουργικά, μετατρέποντας την ορμή σας σε κινητήρια δύναμη

Σχετικά άρθρα