Παίρνω φάρμακα, αλλά ακόμα παθαίνω κρίσεις πανικού. Τι να κάνω;

Όλα ξεκίνησαν πριν 7 χρόνια περίπου. Σε ένα εστιατόριο, ξαφνικά, ανέβασα παλμούς και έχασα τη λογική μου. Έκανα εξετάσεις αίματος και διαγνώστηκα με hasimoto, που όμως δεν είναι υπεύθυνο για τις κρίσεις πανικού. Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία, μα μερικές φορές το άγχος μού έβγαινε από το λαιμό. Με τις ψυχοθεραπείες ήμουν αρκετά καλύτερα. Μετά πήγα και σε νευρολόγο και αυτός απλά με την κουβέντα μου πως έχω κρίσεις πανικού, μου δώσε zanax και κάποιο αντικαταθλιπτικό. Στις αρχές, μου είπε πως ήταν μόνο για 6 μήνες, μα πέρασαν 3 χρόνια από τότε κι έτσι αποφάσισα τον Σεπτέμβριο και τα σταμάτησα μονή μου.

Οι κρίσεις πανικού ερχόντουσαν και έρχονται όλα αυτά τα 6 χρόνια, απλά δεν ήταν τόσο βίαιες. Ξέρω καλά πως δεν θα πάθω ανακοπή π.χ. ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που δεν μπορώ να ξεπεράσω είναι η απίστευτη θλίψη που μου φέρνουν. Ένα από τα συμπτώματα που δεν έφυγαν ποτέ είναι οι εμετοί και οι διάρροιες. Μα το κυριότερο η θλίψη. Ξυπνώ το πρωί και πνίγομαι από τη στενοχώρια. Κοιμάμαι καλά. Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνω…

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Από την άποψη της φαρμακευτικής αγωγής, θεωρώ ότι είστε καλυμμένη. Παρ’ όλα αυτά, όντως η αγωγή έχει κρατήσει πολύ καιρό και αν δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα σας πρότεινα να αλλάξετε ψυχοθεραπευτή.

Δεν ταιριάζουν όλοι με όλους, ούτε όλες οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις, είναι χρήσιμες με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι κάτι κακό αυτό, ούτε σημαίνει πως κάποιος ψυχοθεραπευτής είναι αποτυχημένος, ούτε ότι ο ασθενής δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100
Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63
Psychiatros Online

Σχετικά άρθρα