Μητρικός θηλασμός: Μικρά μυστικά για νέες μητέρες

Αρκετές μαμάδες αγχώνονται με το μητρικό θηλασμό και συχνά ρωτούν, «Πως θα ξέρω αν χόρτασε το μωρό μου;» ή «Έχω μικρό στήθος, μπορώ να θηλάσω;» και έτσι πολλές φορές δυστυχώς, κάποιες μητέρες καταφεύγουν στην επιλογή των μπιμπερό και του ξένου γάλακτος, αφού δεν έχουν ενημερωθεί σωστά από τους επαγγελματίες υγείας.

Γράφει η Κωνσταντίνα – Μαρία Χατζηαποστόλου, Μαία

Ο μητρικός θηλασμός λοιπόν, είναι μία από τις πιο πολύπλοκες βιολογικές λειτουργίες που δημιούργησε ποτέ η φύση, είναι η φυσική διατροφή του νεογνού και του βρέφους με την απομύζηση γάλακτος από τους μαστούς της μητέρας. Ο θηλασμός προϋποθέτει αφοσίωση, θέληση για να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες και δέσμευση. Η μητέρα σε αυτήν τη φάση χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, φροντίδα και υποστήριξη από το περιβάλλον της, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο μωρό της και να μάθει τα σημάδια της πείνας του.

Το πιο βασικό που πρέπει να αφομοιώσει κάθε μητέρα είναι πως ο θηλασμός είναι δοσοεξαρτώμενος, δηλαδή η παραγωγή του γάλακτος είναι αποτέλεσμα της προσφοράς-ζήτησης. Επομένως, όσο ζητάει το νεογνό να φάει και απομυζεί (ρουφάει) τη θηλή τόσο αυξάνεται και η παραγωγή του γάλακτος. Γι’ αυτόν τον λόγο το μέγεθος του στήθους δεν παίζει κανένα ρόλο στην παραγωγή γάλακτος.

Παρακάτω καταγράφονται μερικά tips για έναν επιτυχημένο θηλασμό:

Θηλασμός την πρώτη ώρα – Επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin)

Η επαφή δέρμα με δέρμα σημαίνει η άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας και του μωρού ενώ αυτό είναι ακόμη γυμνό αλλά στεγνό, με κάλυψη από ένα σκέπασμα για να το προστατεύει από το κρύο. Το μωρό ακούγοντας τους γνώριμους χτύπους της καρδιάς της μητέρας του, αναζητά το στήθος, έρποντας φτάνει στη θηλή και ξεκινά το θηλασμό. Έχει παρατηρηθεί πως με το skin to skin εξασφαλίζεται η διατήρηση της σταθερής θερμοκρασίας, των σφίξεων, του αναπνευστικού ρυθμού και των επιπέδων σακχάρου του αίματος του μωρού, ενώ ακόμα μειώνει το κλάμα του. Επιπλέον, συμβάλει στο συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-μωρού.

Συνδιαμονή μητέρας-νεογνού (Rooming in – Φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία)

Η παραμονή της μητέρας με το μωρό της όλο το 24ωρο στο ίδιο δωμάτιο, της δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα το μωρό της, να βελτιώσει τις ικανότητες της στη διαδικασία του θηλασμού και στη φροντίδα του νεογνού.

Σωστό κράτημα μωρού και σωστή θέση θηλασμού

Πρέπει να επισημανθεί πως καμία θέση θηλασμού δεν είναι καλύτερη από την άλλη, σημασία έχει η μητέρα να επιλέξει όποια θέση θηλασμού εξυπηρετεί καλύτερα εκείνη και το μωρό της. Σημαντικό είναι εξίσου η γυναίκα να κρατά σωστά το μωρό, δηλαδή να φέρνει το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό. Ο κορμός, ο αυχένας και το κεφάλι του μωρού θα πρέπει να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η κοιλιά του να βρίσκεται απέναντι από την κοιλιά της μητέρας.

Σωστό πιάσιμο της θηλής

Η μητέρα πρέπει να προσέξει, ώστε το μωρό να πιάσει σωστά τη θηλή και χωρίς να την τραυματίσει. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσει το μωρό της να ανοίξει καλά το στόμα του αγγίζοντας με τη θηλή της τη μύτη του ή το πάνω χείλος του και με γρήγορες και σταθερές κινήσεις να φέρει το μωρό στο στήθος της. Το μωρό πρέπει να έχει πιάσει όλη τη θηλαία άλω (δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή) και όχι μόνο τη θηλή.

Θηλασμός πριν την έναρξη σημαδιών προχωρημένης πείνας

Όταν εμφανιστούν τα αρχικά σημάδια πείνας (π.χ. άνοιγμα ματιών και/ή στόματος σαν να ψάχνει κάτι) είναι η ιδανική στιγμή να θηλαστεί το μωρό. Εάν όμως, εμφανιστούν προχωρημένα σημάδια πείνας (π.χ. έντονο κλάμα), η μητέρα πρέπει πρώτα να το ηρεμήσει και μετά να το βάλει στο στήθος της.

Θηλασμός χωρίς «πρόγραμμα»

Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται χωρίς πρόγραμμα, όσες φορές θέλει το μωρό μέσα στην ημέρα και για όσο χρόνο επιθυμεί. Έτσι, εδραιώνεται γρηγορότερα ο θηλασμός και προλαμβάνονται συνηθισμένα προβλήματα, όπως η υπερφόρτωση των μαστών. Αυτό προϋποθέτει όμως, πως η μητέρα έχει μάθει καλά το μωρό της και τα σημάδια πείνας του. Σαν γενικός ‘κανόνας’ είναι ότι το μωρό μέσα στο 24ωρο δεν πρέπει να θηλάζεται λιγότερο από 8-12 φορές.

Θηλασμός πρώτα από τον έναν μαστό κι ύστερα από τον άλλον

Καλό είναι να θηλάζει η γυναίκα πρώτα από τον έναν μαστό μέχρι το βρέφος να δείξει ικανοποιημένο, προτού του προσφέρουν τον άλλο μαστό. Έτσι θα αδειάσει ο μαστός και δεν θα υπάρχει φόβος υπερφόρτωσης. Μερικά βρέφη ωστόσο, είναι ικανοποιημένα με τον έναν μαστό, ενώ άλλα μπορεί να θηλάζουν και από τα δύο στήθη σε κάθε θηλασμό. Επίσης, αν ένα γεύμα θηλασμού τελειώσει  με το δεξί μαστό, τότε στο επόμενο γεύμα θα ξεκινήσει ο θηλασμός από τον αριστερό μαστό.

Να αποφεύγονται τα μπιμπερό και οι πιπίλες

Ωφέλιμο θα ήταν η μητέρα να προσπαθήσει για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες και να αποφύγει τα μπιμπερό. Πολλές μαμάδες επίσης, όταν κλαίει το μωρό τους ως εύκολη λύση τους δίνουν πιπίλα. Καλό είναι λοιπόν, να αποφεύγεται η πιπίλα, ειδικά σε αποκλειστικό θηλασμό.

Προσοχή στη διατροφή της μητέρας

Όχι light προϊόντα, γιατί περιέχουν σύνθετα σάκχαρα. Καφές ή τσάι 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, αλκοόλ το πολύ μισό ποτήρι κρασί ή ένα κουτί μπύρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων (καλό είναι όμως να αποφεύγονται). Να αποφεύγεται επίσης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με ιδιαίτερη γεύση π.χ. λάχανο, κρεμμύδι, σκόρδο, σοκολάτα, θαλασσινά. Προσοχή εξίσου σε ιδιαίτερα μπαχαρικά. Και φυσικά, όπως συνιστούν όλοι οι γιατροί, διακοπή καπνίσματος ή το πολύ τέσσερα τσιγάρα τη μέρα. Ωστόσο, εάν κάποια γυναίκα θέλει να πάρει κάποιο αναλγητικό ή να καπνίσει ή να πιει αλκοόλ ή καφέ, να φροντίσει να είναι αμέσως μετά το θηλασμό έτσι ώστε να απέχει από το επόμενο γεύμα-θηλασμό.

Η συνέχιση του θηλασμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους. Επίσης, συνιστάτε, παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών τροφών, η συνέχιση του μητρικού θηλασμού κατά το πρώτο έτος ζωής και κατά το δεύτερο έτος για όσο διάστημα επιθυμεί η μητέρα και το μωρό, αφού το μητρικό γάλα συνεχίζει να έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του βρέφους και μετά την ηλικία των 6 μηνών.

Κωνσταντίνα – Μαρία Χατζηαποστόλου

Μαία

[email protected]

https://pregnant-woman.webnode.com 

Σχετικά άρθρα