Αρχική / Υγεία / Τρίτη ηλικία / Νάτριο στο αίμα: Πότε οδηγεί σε πνευματική εξασθένηση;

Νάτριο στο αίμα: Πότε οδηγεί σε πνευματική εξασθένηση;

Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα σχετίζονται με την πνευματική εξασθένηση στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Η διαπίστωση αυτή ενδεχομένως να δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς πολλά φάρμακα είναι αυτά που μειώνουν τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό των ηλικιωμένων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής την Δρ Κρίστεν Νόβακ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 5.400 υγιείς άνδρες, 65 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος σε μεγάλη κλινική μελέτη για την οστεοπόρωση και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου πέντε χρόνια.

Εκατό άνδρες εκδήλωσαν υπονατριαιμία, δηλαδή επίπεδα νατρίου κάτω από τα φυσιολογικά όρια.

Εν συγκρίσει με τους άνδρες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου, οι άνδρες με ήπια υπονατριαιμία ήταν 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν εξασθένηση πνευματικών ικανοτήτων στην αρχή της μελέτης και 37% πιο πιθανό να εμφανίσουν μείωση γνωστικότητας με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων νατρίου στο αίμα και της πνευματικής φθοράς σε βάθος χρόνου.

"Επειδή τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα συνεπάγονται αλλαγές στην γνωστική λειτουργία με την πάροδο της ηλικίας, πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω το θέμα, ώστε να δούμε αν ο εξορθολογισμός των επιπέδων μπορεί να επηρεάσει την πνευματική λειτουργικότητα", σημειώνει η Δρ Νόβακ.

Πηγή: www.in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X