Κιμ Γιο Γιονγκ: Η μυστηριώδης «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας και η ιστορική της επίσκεψη στη Σεούλ- Η αγαπημένη αδερφή-σκιά του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Επαναπροσέγγιση Νότιας και Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί η συμβολική επίσκεψη αντιπροσωπίας της δεύτερης στου 23ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με επικεφαλής την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η είδηση για την επίσκεψη και την χειραψία που αντάλλαξε η «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιο Γιονγκ, με τον κεντροαριστερό Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν έκανε τον γύρο του κόσμου. Δικαιολογημένα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από την δεκαετία του 1950.

kim- gio- giongk

Το ενδιαφέρον τράβηξε η μικρότερη αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τις φήμες να οργιάζουν στο διάβα της. Το διακριτικό μακιγιάζ, το total black ντύσιμό της,η απλή τσάντα που κρατούσε, καθώς και ένα λαστιχάκι με λουλούδι -δεκαετίας 90- που φορούσε, σχολιάστηκαν κατά την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης.

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν μετέφερε μία προσωπική επιστολή στον Μουν Τζε-ιν η οποία προσκαλούσε τον πρόεδρο να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα και εξέφραζε την επιθυμία να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του ο Μουν Τζε-ιν πρότεινε οι δύο χώρες να φροντίσουν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να δεχτεί την πρόσκληση και να μεταβεί στην Βόρεια Κορέα.

Οι εξελίξεις δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία αφού είναι συνέχεια των ευρύτερων διεργασιών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Η επανέναρξη των συνομιλιών στη Χερσόνησο είναι αποτέλεσμα των γενικότερων ανακατατάξεων που γίνονται σε ενεργειακό και γεωστρατηγικό επίπεδο με τις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα να ανταγωνίζονται έντονα στην περιοχή.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημες πηγές πολλά πράγματα που γνωρίζουμε για τη ζωή της Κιμ Γιο Γιονγκ είναι ασαφή… Πάμε να δούμε τι ξέρουμε ή τι πιστεύουμε ότι ξέρουμε για τη ζωή της αγαπημένης αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τα παιδικά χρόνια και οι σπουδές στην Ελβετία μαζί με τον αδερφό της

Η ηλικία της δεν έχει διευκρινιστεί αφού κάποιοι λένε ότι γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1987 και είναι 31 χρονών ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 29 ή 30 χρονών. Το σίγουρο είναι ότι είναι η νεώτερη κόρη του τελευταίου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ με την Γιαπωνέζα χορεύτρια Κο Γιονγκ Χούι. Ο πατέρας της ,σύμφωνα με τον σεφ της δυναστείας Κέντζι Φουτζιμότο, της είχε μεγάλη αδυναμία και την φώναζε «γλυκιά, γλυκιά Γιο Γιονγκ» και «Πριγκίπισσα Γιο Γιονγκ».

Η Κιμ Γιο Γιονγκ πήγε στο δημόσιο σχολείο Liebefeld-Steinhölzli της Βέρνης μαζί με τα υπόλοιπα αδέρφια της . Όπως και ο αδερφός της έτσι κι εκείνη έμενε σε ένα απλό διαμέρισμα κοντά στο σχολείο ενώ λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Πακ Μι Χιάνγκ. Πιθανολογείται εκεί να έκανε και μαθήματα μπαλέτου. Πιστεύεται ότι έχει ολοκληρώσει ειδική εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο «Κιμ Ιλ Σουνγκ» της Πιονγκγιάνγκ χωρίς να έχει γίνει γνωστό σε πιο λύκειο είχε φοιτήσει πριν. Η Γιο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς την Βόρεια Κορέα κάπου ανάμεσα στο 2000 και το 2001, πράγμα που σημαίνει ότι επέστρεψε μαζί με τον αδερφό της Κιμ Γιονγκ Ουν.

kim-gio-giongk-seoul

Το ενδιαφέρον της για την πολιτική

Το 2002, πολύ πριν η Κιμ Γιο Γιονγκ βγει στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας της, ο πατέρας της με περηφάνια είχε δηλώσει σε ξένους συνομιλητές του ότι η νεότερη κόρη του ενδιαφερόταν πολύ για την πολιτική.

Η Γιο, που η πρώτη της επίσημη εμφάνιση έγινε στην κηδεία του πατέρα της το 2011, σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Τμήματος Προπαγάνδας του Εργατικού Κόμματος. Φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια της θείας της η οποία φαίνεται ότι είναι η «μέντοράς» της. Όπως και η θεία της στο παρελθόν, έτσι και η Κιμ Γιο Γιονγκ σήμερα έχει αναλάβει έναν υποστηρικτικό ρόλο για τον αδερφό της Κιμ Γιονγκ Ουν, φροντίζοντας για την εικόνα του. Λίγο πριν τον θάνατο του πατέρα της ήταν που άρχισε να εργάζεται στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και διατελούσε χρέη προσωπικής γραμματέα του πατέρα της. Ταυτόχρονα βοηθούσε στην εκστρατεία διαδοχής του αδερφού της.

Μπορεί η πολιτική της πορεία να μοιάζει με εκείνη της θείας της ωστόσο εμφανισιακά λένε ότι μοιάζει με την μητέρα της, όταν ήταν νέα.

Τα σενάρια για την προσωπική της ζωή

 

Ένα πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί γύρω από την προσωπική ζωή της Κιμ Γιο Γιονγκ δεδομένου ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι αντικρουόμενες. Η Γιο φέρεται ότι παντρεύτηκε το 2014 τον οικονομολόγο Choe Song σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του νοτιοκορεάτικου πρακτορείου Yonhap. Αυτές οι πληροφορίες ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί με δαχτυλίδι στον παράμεσό της. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι έχει αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί με τον στενό σύμβουλο του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Κάποιες φήμες ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχει ερωτευτεί έναν σωματοφύλακα ενώ άλλες ότι είναι ακόμα ελεύθερη… Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιο σενάριο από τα παραπάνω είναι αληθινό.

kim-gio-giongk

Η αποχώρηση της Γιο από την Νότια Κορέα

Η Γιο πριν την αποχώρησή της από την Σεούλ παρακολούθησε σήμερα μία συναυλία μαζί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο. Η συναυλία ήταν μία προσπάθεια να συνυπάρξουν οι μουσικές του Βορρά μαζί με την pop μουσική του Νότου και τα εισιτήριά της έγιναν ανάρπαστα. Σχεδόν 120.000 άτομα προσπάθησαν να αποκτήσουν ένα από 1.000 εισιτήρια που ήταν διαθέσιμα.

Με την ολοκλήρωση της συναυλίας η «πριγκίπισσα» Γιο, η οποία τράβηξε όλη την προσοχή αυτές τις τρεις μέρες που βρέθηκε στη Σεούλ, αναχώρησε μαζί με ολόκληρη την βορειοκορεατική αντιπροσωπεία αφήνοντας πίσω το σημείωμα που έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών όταν επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο της Νότιας Κορέας:

«Ελπίζω πως η Πιονγκγιάνγκ και η Σεούλ θα έρθουν πιο κοντά στις καρδιές των Κορεατών και θα φέρουν στο εγγύς μέλλον ενοποίηση και ευημερία»

.kim-gio-giongk

Σχετικά άρθρα