Κρίσεις πανικού: Παίρνω φάρμακα, αλλά δεν υποχωρούν. Τι να κάνω;

Το 2015 ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού σε καθημερινή βάση. Άρχισα να χάνω κιλά και να με κυριαρχεί μία φοβία ότι θα πεθάνω. Προσπάθησα να το παλέψω μόνη μου, αλλά τελικά δεν τα κατάφερα και έτσι ζήτησα τη βοήθεια ψυχιάτρου. Με την φαρμακευτική αγωγή που έκανα κατάφερα να σταθώ στα πόδια μου. Αυτή τη στιγμή μετά από 10 μήνες από ένα έντονο και καθημερινό άγχος, άρχισαν οι κρίσεις πανικού και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σας παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου προτείνετε κάτι; Ζω καθημερινά ένα μαρτύριο.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Αν δεν κάνετε ψυχοθεραπεία, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε. Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέχρι ένα σημείο, αλλά οι εσωτερικές μας συγκρούσεις, που οδηγούν στη νεύρωση, συνεχίζουν να υφίστανται.

Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100
Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63
Psychiatros Online

Διαβάστε κι αυτό:

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν μας συμβαίνει μια κρίση πανικού για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

  1. Για αρχή πρέπει να διαγράψουμε από το μυαλό μας ότι μπορεί να λιποθυμήσουμε ή να πεθάνουμε. Κανένας ποτέ δεν έχει λιποθυμήσει από κρίση πανικού, απλά αυξάνει την αρτηριακή πίεση!
  2. Πρέπει να εκλογικεύσουμε τις αυτοκαταστροφικές σκέψεις για αυτή τη δυσλειτουργία που συμβαίνει εκείνη την στιγμή στο σώμα μας. Γίνεται ο ψυχολόγος του εαυτού σας!
  3. Συγκεντρωθείτε σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάνε. Επικεντρωθείτε σε κάτι που σας αρέσει να κάνετε ή σε κάτι που έχετε ήδη κανονίσει (π.χ. το φόρεμα που θέλετε να αγοράσετε για ένα πάρτυ, το τριήμερο που έχετε κανονίσει). Σκεφτείτε το και πείτε “είμαι χαλαρός, είμαι ήρεμος”.
  4. Παλέψτε με τους φόβους σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σας και εκλογικεύστε το. Αυτό που φοβάστε δεν είναι πραγματικό και θα περάσει.
  5. Πάρτε βαθιές ανάσες. Αναπνεύστε αργά και βαθιά και σταθερά. Συνεχίστε να το κάνετε ρυθμικά μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σας και να επανέλθει στα φυσιολογικά του. Και ένα μικρό tip: Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα μέρος που σας γαληνεύει και εν ανάγκη με όποιον σας γαληνεύει.

Σχετικά άρθρα