Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο: O “παραμυθάς” μεξικανός σκηνοθέτης που θα σαρώσει τα Όσκαρ – Η καθολική του ανατροφή και η απαγωγή του πατέρα του

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 75ης διοργάνωσης του κινηματογραφικού φεστιβάλ Μόστρα της Βενετίας, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης πέρυσι είχε φύγει από τη Μόστρα της Βενετίας με τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία «Μορφή του Νερού» η οποία έχει σαρώσει τις υποψηφιότητες των όσκαρ μετρώντας 13 υποψηφιότητες. Όλα δείχνουν ότι η νέα ταινία του δημιουργικού σκηνοθέτη, η οποία είναι υποψηφία και για το όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα θριαμβεύσει στην 90η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Ο ίδιος δήλωσε ύστερα από την αποδοχή της πρότασης:

«Το να είμαι πρόεδρος της Μόστρας είναι μια τεράστια τιμή και μια ευθύνη που αποδέχομαι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η Μόστρα της Βενετίας είναι ένα παράθυρο στον παγκόσμιο κινηματογράφο και μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη δύναμη και τη σημασία της για τον πολιτισμό».

«Μορφή του Νερού» η ταινία που θα σαρώσει τα Όσκαρ

Η ταινία που έχει μαγέψει τους κριτικούς είναι μία ιστορία αγάπης μεταξύ μιας ονειροπόλας κωφάλαλης και ενός περίεργου αμφίβιου πλάσματος, ένα αντίδοτο εναντίον του «φόβου και του κυνισμού» όπως έχει πει ο ίδιος ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο.
Όταν παρουσίασε ο ίδιος ο σκηνοθέτης την ταινία του στο φεστιβάλ Βενετίας πολύ εύστοχα είχε σημειώσει:

«Τα παραμύθια είναι το τέλειο αντίδοτο εναντίον του κυνισμού, διότι αγγίζουν τα συναισθήματα»

Στη συνέχεια προδίδοντας το μυστικό της επιτυχίας του πρόσθεσε:

«Εάν παραμείνετε αυθεντικοί και πιστοί στα πιστεύω σας, σε όσα πραγματικά πιστεύετε – στην περίπτωσή μου στα τέρατα- θα μπορείτε να κάνετε όλα όσα θέλετε.»

 

Ο παραμυθάς Ντελ Τόρο και η αγάπη του για τα τέρατα

Από μικρός ο Μεξικανός σκηνοθέτης είχε την τάση να δημιουργεί τις δικές του ιστορίες. Από ηλικία μόλις 8 χρονών άρχισε να πειραματίζεται με την φωτογραφική μηχανή του πατέρα του δημιουργώντας τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους. Από τότε φαινόταν η αγάπη του για το μυστήριο ,τα τέρατα και η εκπληκτική φαντασία του.

Χαρακτηριστική είναι μία δημιουργία του από τα παιδικά του χρόνια που είχε ως πρωταγωνιστή μία πατάτα κατά συρροή δολοφόνο (!) η οποία είχε στόχο να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Η εν λόγω πατάτα-δολοφόνος αφού σκότωσε την μητέρα και τα αδέρφια του βγήκε στο οδόστρωμα όπου την σύνθλιψε ένα αυτοκίνητο.

Ρόλο στο κινηματογραφικό γούστο του Ντελ Τόρο έχουν παίξει τα αγαπημένα του κινηματογραφικά… τέρατα όπως ο Φρανκενστάιν , το Άλιεν , ο Γκίλμαν, ο Γκοτζίλα και το τέρας από το The thing. Αν έπρεπε όμως ο σκηνοθέτης να διαλέξει το αγαπημένο όλων θα ήταν ο Φρανκενστάιν ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνον. Όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει στο παρελθόν έχει «φετίχ με τον Φρανκενστάιν σε σημείο που είναι ανθυγιεινό».

Γενικά θα λέγαμε ότι ο Ντελ Τόρο είναι λάτρης του γοτθικού και φανταστικού κινηματογραφικού είδους.

Η «νοσηρή» καθολική ανατροφή του

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο γεννήθηκε 9 Οκτωβρίου του 1964 στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικό.
Γονείς του είναι ο Φεντερίκο και η Γουαδαλούπε Ντελ Τόρο ενώ ουσιαστικά τον ανέθρεψε η γιαγιά του η οποία ήταν φανατικά καθολική. Βέβαια ίσως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει η θρησκευτική προσήλωσή της οικογένειάς του στην πορεία του σκηνοθέτη. Ωστόσο κάποιος σταματά να αναρωτιέται όταν μαθαίνει ότι τον σκηνοθέτη τον είχαν πάει δύο φορές για εξορκισμό… απ’ ότι φαίνεται μάταια… Όπως είναι επόμενο το αυστηρό καθολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ενηλικιώθηκε έχει επηρεάσει βαθιά το κινηματογραφικό του έργο, το οποίο είναι γεμάτο θρησκευτικά σύμβολα.

Σημαδεμένος από την ανατροφή του δεν μπορεί ίσως να καταλήξει αν παραμένει καθολικός ή έχει γίνει άθεος. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος :

«Πιστεύω στον άνθρωπο. Πιστεύω στην ανθρωπότητα ως το χειρότερο και το καλύτερο πράγμα που συνέβη στον κόσμο.»

Η καριέρα του εκτινάχτηκε από την πρώτη του ταινία

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο σπούδασε στο Κέντρο ερευνών και κινηματογραφικών σπουδών της Γκουανταλαχάρα.
Άρχισε να ασχολείται με τα ειδικά εφέ και το μακιγιάζ δίπλα σε έναν από τους καλύτερους τους χώρου, τον θρυλικό Dick Smith. Παρέμεινε στον χώρο για 10 χρόνια ενώ άνοιξε και δική του εταιρεία. Συγχρόνως σκηνοθέτησε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους.

Έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία “Cronos” και απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Καννών 1993. Η αναγνώριση θα λέγαμε ότι ήρθε εύκολα στον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο αφού έκτοτε έχει αναδειχτεί σ’ έναν από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνείς σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

Έγινε ευρέως γνωστός από την ταινία Ο λαβύρινθος του Πάνα, η οποία κέρδισε το Βραβείο BAFTA καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας ενώ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο σκηνοθέτης έχει εμπλουτίσει το βιογραφικό όχι μόνο με τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει αλλά και με τις παραγωγές του, τα βιβλία του, την συμμετοχή του ως σεναριογράφος σε τηλεοπτικές σειρές και την σημαντική του μελέτη για τις ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η απαγωγή του πατέρα του

Μπορεί ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο να έχει καταφέρει να έχει το σπίτι των ονείρων του… (που είναι προφανώς υπέροχο αν αναλογιστεί κανείς την αχαλίνωτη φαντασία που είχε ο σκηνοθέτης από πολύ μικρός) αλλά η ζωή του έχει φέρει και δυσκολίες.

Μία καθοριστική στιγμή στη ζωή του ήταν όταν ο πατέρας του, που είναι ιδιοκτήτης επιχείρησης αυτοκινήτων, έπεσε θύμα απαγωγής. Ο Γκιγιέρμο ήταν τότε 33 χρονών και είχε λάβει το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων από την Miramax Films για να γυρίσει την ταινία Mimic. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να πληρώσει δύο φορές τα λύτρα ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο πατέρας του Ντελ Τόρο. Ύστερα από αυτό το συμβάν ολόκληρη η οικογένεια μετακόμισε στο εξωτερικό. Όπως είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης στο περιοδικό Time’s:

«Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, συμβαίνει κάτι που μου θυμίζει ότι είμαι εξορισμένος χωρίς να το θέλω (από τη χώρα μου)».

gillermo-del-toro

Μετά από χρόνια “ελεύθερος” ο Γκιγιέρμο;

Κυκλοφορεί η φήμη ότι μετά από 32 χρόνια γάμου ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο είναι και πάλι ελεύθερος ωστόσο ο ίδιος δεν έχει σχολιάσει τα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν.

Μάλιστα οι Mexican Sun-Times υποστηρίζουν ότι ο διάσημος σκηνοθέτης εθεάθη σε κοσμηματοπωλείο με την καινούργια του σύντροφο ενώ διάλεγαν δαχτυλίδι αρραβώνων… Τίποτα βέβαια δεν έχει εξακριβωθεί ώστε να πούμε με σιγουριά ότι η συμβίωση με την γυναίκα του έχει τελειώσει.

Ο Ντελ Τόρο είναι παντρεμένος από το 1986 με την Lorenza Newton. Η γνωριμία τους έγινε στη Σχολή Επιστημών της Γκουανταλαχάρα όπου σπούδασαν και οι δύο. Η γυναίκα του είναι κτηνίατρος και ίσως η δουλειά της έχει τροφοδοτήσει την φαντασία του σκηνοθέτη βοηθώντας τον να επινοεί διάφορα μυθικά πλάσματα. Μαζί έχουν αποκτήσει δύο παιδιά την Μαριάννα και την Μαρίζα.

 

Σχετικά άρθρα