Astragalus: Νίκησε το κρυολόγημα με φυσικό τρόπο!

Το φυτό Astragalus φύεται κυρίως στην Βόρεια Κίνα, την Κορέα, Την Ιαπωνία και το Ταιβάν. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα από το σπουδαιότερα φυτά της  Άπω  Ανατολής και ξεχωρίζει ως ένα από τα ανώτερα βότανα με ενισχυτική δράση απέναντι στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γράφει η Άννα Κόμπου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Στην Κίνα, το Astragalus είναι γνωστό ως  Huang Qi, και έχει ενεργή δράση στην κλασσική ιατρική των Κινέζων για πάνω από 1000 χρόνια.

Ποιες οι ευεργετικές δράσεις του  Astragalus για την υγεία

Ένα από τα βασικότερα οφέλη του συγκεκριμένου βοτάνου είναι η ικανότητα του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που η βασική χρήση του αφορά την προστασία – πρόληψη κατά των ιώσεων και του κοινού κρυολογήματος.

Η διαδικασία  με την  οποία το Astragalus ενισχύει το ανοσοποιητικό είναι αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων κυττάρων τα οποία καταπολεμούν παθογόνους μικροοργανισμούς (μακροφάγα κύτταρα και κύτταρα φονείς). Τα μακροφάγα κύτταρα καταπολεμούν μικροβιακούς εχθρούς ενώ τα κύτταρα φονείς επιτίθενται κυρίως σε ιούς και καρκινικά κύτταρα. Επίσης το Astragalus  διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, μίας ισχυρής αντι-ιικής ένωσης που σταματά την δράση του ιού.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το Astragalus  μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες, ενώ ταυτόχρονα άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο βότανο αύξησε την επιβίωση μερικών καρκινοπαθών ατόμων.

Η δεύτερη σημαντική επίδραση του βοτάνου Astragalus έχει να κάνει με την αντιοξειδωτική του δράση. Την ικανότητα δηλαδή καταπολέμησης των ελευθέρων ριζών και την τόνωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού. Η στήριξη του οργανισμού σε αντιοξειδωτικό επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά σε ότι αφορά όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο και το Alzheimer.

Πιο συγκεκριμένα πρόσφατη έρευνα στην Κίνα έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση του φυτού λειτούργησε θετικά για άτομα με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, ανακουφίζοντας από τα δυσάρεστα συμπτώματα  και βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία .

Επιπλέον το φυτό Astragalus  φαίνεται να παρουσιάζει πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και διουρητικές ιδιότητες.   Ταυτόχρονα φαίνεται να αυξάνει την απόδοση κατά την άσκηση και βοηθάει στην βέλτιστη λειτουργία του μεταβολισμού.

Τέλος στην Κίνα, το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κόπωσης , της ανορεξίας ,τον διάφορων γαστρεντερικών προβλημάτων , του άσθματος και του διαβήτη.

Πώς χρησιμοποιείται το βότανο Astragalus;

Από το φυτό αυτό χρησιμοποιούμε κυρίως την ρίζα του. Η ρίζα αυτή μπορεί να καταναλωθεί σε  διάφορες μορφές όπως : αποξηραμένη μορφή, σε μορφή βαμμάτων, σε φακελάκια τσαγιού, υγρών εκχυλισμάτων, ξηρή κονιοποιημένη ρίζα, κάψουλες και δισκία.

Αν και το βότανο αυτό είναι ασφαλές στην χρήση του ωστόσο η κατανάλωση  του θα πρέπει να αποφεύγεται  σε περιπτώσεις όπου ενδέχεται να λειτουργήσει παρεμβατικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σκόπιμα για την  επίτευξη ανοσοκαταστολης.

Επίσης τα άτομα που εμφανίζουν πυρετό ή πάσχουν από οποιοδήποτε αυτοάνοσο νόσημα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην χρήση του βοτάνου.

Τέλος, αν και σε γενικές γραμμές το φυτό Astragalus μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται σε καμία περίπτωση μεμονωμένη θεραπεία, αλλά ως μέρος μία συνολικής  θεραπείας.

Άννα Κόμπου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

[email protected]

Advanced Nutrition

Βεντήρη 5, Αθήνα: 210 6980451

 

 

 

Σχετικά άρθρα