Κατηγορίες για διαφθορά αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου: Δεχόταν λεφτά, πούρα και σαμπάνια για να κάνει εξυπηρετήσεις

Την παραπομπή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτη και κατάχρησης εμπιστοσύνης σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς εισηγήθηκε η αστυνομία της χώρας, μετά από δύο χρόνια ερευνών.

«Η αστυνομία κατέληξε ότι υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία ενάντια στον πρωθυπουργό για τη δίωξή του για δωροδοκία, απάτη και υπεξαίρεση», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο «Μπίμπι» αρνήθηκε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες», τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά του και υποστήριξε την αθωότητα του.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «αυτές οι εισηγήσεις δεν έχουν καμία νομική αξία σε μια δημοκρατική χώρα». «Θα συνεχίσω να ηγούμαι του Ισραήλ με υπευθυνότητα και με πίστη» είπε.

Η απόφαση για το εάν θα ασκηθεί δίωξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να αποφασίσει.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμη και αν διώκεται επίσημα.

Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, πούρα και σαμπάνια

Ο ίδιος έχει καταθέσει πολλές φορές από τις αρχές του 2017. Η μία υπόθεση επικεντρώνεται στις καταγγελίες ότι ο «Μπίμπι» ζήτησε από τον εκδότη μιας ισραηλινής εφημερίδας θετική δημοσιογραφική κάλυψη.

Οι σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ άλλων, αφορούν σε «δώρα» αξίας εκατοντάδων χιλιάδων σέκελ που φέρεται να έλαβε παράνομα από πλούσιους Ισραηλινούς και ξένους επιχειρηματίες.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι από το 2009 πήρε πάνω από 100.000 δολάρια σε «δώρα», τα οποία περιλαμβάνουν επίσης σαμπάνια και πούρα, από τον Ισραηλινό μεγιστάνα του Χόλιγουντ Άρνον Μίλχαν και άλλους.

Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι αντάλλαγμα ήταν να βοηθήσει τον Μίλχαν να βγάλει αμερικανική βίζα και η Haaretz ότι ο Νετανιάχου πίεσε προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν για να ζήσουν στο Ισραήλ από το εξωτερικό, απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων για 10 χρόνια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι επίσης ύποπτος για απάτη και κατάχρηση της εμπιστοσύνης σε μια υπόθεση που αφορά τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Τζείμς Πέικερ.

Το κανάλι 10 του Ισραήλ μετέδωσε τον Δεκέμβριο ότι ο τελευταίος είπε στους ανακριτές ότι έδωσε «δώρα» στον πρωθυπουργό και τη συζύγό του Σάρα.

Ο 68χρονος διανύει τη δεύτερη θέση του πρωθυπουργού στην οποία βρίσκεται συνολικά 12 χρόνια. Μετά την πρώτη θητεία του πριν δύο δεκαετίες, η αστυνομία εισηγήθηκε ποινική δίωξη για τη «δώρα», που έλαβε ο ίδιος και η γυναίκα του. Τον Ιούλιο του 2015, το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι χρέωσε την κυβέρνηση για τις υπηρεσίες ενός εργολάβου που έκανε ιδιωτική εργασία γι’ αυτούς.  Όμως, ύστερα οι κατηγορίες κατέπεσαν.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα