Γιατί ο πρίγκιπας Χένρικ δε θέλησε να ταφεί δίπλα στη βασίλισσα και σύζυγό του;

Ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας πέθανε την Τρίτη έχοντας την  σύζυγο του βασίλισσα Μαργκρέτε, στο πλευρό του. Ωστόσο, δεν θα ταφεί στον τάφο δίπλα σε αυτόν που προορίζεται για εκείνη, σπάζοντας μια αιώνια βασιλική παράδοση.

Ο 83χρονος πρίγκιπας, ο οποίος νοσηλευόταν στα τέλη Ιανουαρίου με πνευμονική λοίμωξη, και ο οποίος έπασχε από άνοια, είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα στη σύζυγό του, έπειτα από την άρνηση της τελευταίας να τον χρήσει βασιλιά.

Ο γαλλικής καταγωγής πρίγκιπας ήταν δυσαρεστημένος με τον τίτλο του, έπειτα από τον γάμο του με τη Μαργκρέτε το 1967.

«Δεν είναι μυστικό ότι για πολλά χρόνια ο πρίγκιπας ήταν δυσαρεστημένος με τον ρόλο του και τον τίτλο που του είχαν απονείμει στην μοναρχία της Δανίας. Αυτή η δυσαρέσκεια μεγάλωσε περισσότερο με τα χρόνια», είχε πει ο επικεφαλής επικοινωνίας του παλατιού Lene Balleby στην εφημερίδα BT τον περασμένο Αύγουστο.

«Για τον πρίγκιπα η απόφαση να μην ταφεί δίπλα στη βασίλισσα είναι το φυσικό επακόλουθο στο ότι δεν του είχαν συμπεριφερθεί ισότιμα στη σύζυγό του – με το να μην του δώσουν τον τίτλο και τον ρόλο που επιθυμούσε».

Σύμφωνα με τον Balleby, η απόφαση είχε γίνει αποδεκτή από τη βασίλισσα. Το CNNi επικοινώνησε με το Παλάτι της Δανίας, προκειμένου να μάθει που θα ταφεί ο πρίγκιπας Χένρικ, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.

Η 77χρονη βασίλισσα Μαργκρέτε αναμένεται να ταφεί στον Καθεδρικό Ναό Roskilde, σε σαρκοφάγο που δημιούργησε ο Δανός καλλιτέχνης  Bjørn Nørgaard.

Η βασίλισσα και οι δύο γιοι του ζευγαριού, ο πρίγκιπας Φρεντερικ και ο πρίγκιπας Γιοακίμ, ήταν δίπλα στον πρίγκιπα Χένρικ την ώρα που πέθανε στη βασιλική κατοικία στο παλάτι Fredensborg, αναφέρει η βασιλική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, αφού είχε νοσηλευτεί τον περασμένο μήνα, είχε λάβει εξιτήριο την Τρίτη για να περάσει τις «τελευταίες μέρες» του στο σπίτι.

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά-όπως ήταν ολόκληρο το όνομα του Χένρικ- γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αποσύρθηκε από τα επίσημα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2016,

Στα 30 του δούλευε στον τομέα για την Ασία του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στην γαλλική πρεσβεία στο Λονδίνο. Εκείνη την περίοδο και συγκεκριμένα το 1965, πρωτογνώρισε την -τότε πριγκίπισσα- Μαργκρέτε, σε ένα δείπνο κοινών φίλων.

Αρραβωνιάστηκαν το 1966 και παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο. Κατά τη διάρκεια του πένθους, η βασιλική οικογένεια δεν θα συμμετάσχει σε «κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες», μέχρι τις 14 Μαρτίου, ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα