Αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη: Παίρνω φάρμακα, αλλά οι φόβοι δεν υποχωρούν. Πότε θα δω βελτίωση;

Εδώ και 6 μήνες κάνω αγωγή με σιπραλέξ και είναι η τρίτη φορά στη ζωή μου που το παθαίνω, αλλά αυτή διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι περίμενα και με έχει καταβάλει! Είμαι εδώ και 3 εβδομάδες στη δόση των 30ml και ο γιατρός για σταθεροποιητές μου πρόσθεσε abilify και lamictal των 25! Για κάποιο λόγο με την χρήση τους με πιάνει υπνηλία και κόπωση. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Η διάγνωση είναι αγχώδης διαταραχή και κατάθλιψη! Έχω κουραστεί να πονάω μέσα μου! Τι νομίζετε; Παράλληλα, πηγαίνω ποδηλασία περπάτημα και σε ομάδες στήριξης, αλλά οι φόβοι δεν υποχώρησαν τελείως! Πότε να περιμένω βελτίωση;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας:

Είναι λίγο παρακινδυνευμένο να κρίνει κανείς μια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχει εξετάσει τον ασθενή. Το μόνο που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι πράγματι κάθε υποτροπή κατά κανόνα απαιτεί εντονότερη αντικαταθλιπτική θεραπεία. Για τον λόγο αυτό και συχνά αναγκαζόμαστε να συστήσουμε μια δόση συντήρησης ώστε να αποφευχθεί η πιθανή νέα υποτροπή.

Το άλλο γεγονός είναι ότι θα πρέπει να ζητείται η πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων και όχι απλά η μείωσή τους. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πράγματι η σωματική άσκηση φαίνεται ότι βοηθά στην αποθεραπεία της κατάθλιψης.

Τέλος η προσθήκη σταθεροποιητών συνήθως απαιτείται, όταν υπάρχουν στο ιστορικό, στοιχεία διπολικής συναισθηματικής διαταραχής.

Παύλος Σακκάς
Καθηγητής Ψυχιατρικής

Σχετικά άρθρα