Τι ισχύει με την αμοιβή για εργασία την Καθαρά Δευτέρα;

Δεν είναι επίσημη αργία, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν… Ο λόγος για την Καθαρά Δευτέρα που δεν αποτελεί επίσημη ημέρα έξτρα ανάπαυσης για τον ιδιωτικό τομέα. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) στα μνημονιακά χρόνια δεν υφίστανται, τότε θα πρέπει οι μισθωτοί να γνωρίζουν ότι όσοι εργαστούν, ούτε θα πληρωθούν με προσαύξηση ημερομισθίου, ούτε δικαιούνται ημέρα ανάπαυσης.

Για να ανήκει κάποιος κλάδος στους «τυχερούς» που αργούν θα πρέπει να προβλέπεται ως ημέρα αργίας από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης. Επίσης μπορεί να μετατρέπεται σε αργία από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο (δηλαδή η επιχείρηση να παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή κάθε χρόνο).

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρο 2 παρ. 3 Ν.Δ. 3755/1955).

Αν παρότι έχει χαρακτηριστεί η Καθαρά Δευτέρα πρόσθετη εορτή-αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ακόμα ένα ημερομίσθιο, επί του οποίου θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα