Σημαντικό βήμα για την παραγωγή οργάνων εμβρύων

Σημαντική συνεισφορά στην Ανεγεννητική Ιατρική και την Εμβρυολογία, αποτελούν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε έμβρυα, η οποία διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Αναγεννητικής Ιατρικής, Εμβρυολογίας και Βλαστοκυττάρων του πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό “Nature Communications”. Επικεφαλής του Εργαστηρίου είναι ο δρ Παντελής Γεωργιάδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ένας βασικός στόχος της Αναγεννητικής Ιατρικής είναι να επιφέρει επανάσταση στην ιατρική, μέσω της κατασκευής λειτουργικών οργάνων (π.χ. καρδιά, συκώτι, νεφροί και πνεύμονες) από επιστήμονες, για σκοπούς αντικατάστασης μη λειτουργικών οργάνων λόγω γήρανσης, ασθένειας, τραυματισμού, ή κληρονομικής ανωμαλίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η ανακάλυψη πέτυχε κυρίως δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι ότι, από πλευράς εμβρυολογίας, συνεισέφερε στη γονιδιακή κατανόηση της πιο συχνής επιπλοκής εγκυμοσύνης (ανεξήγητοι εμβρυϊκοί θάνατοι πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης).

Ο δεύτερος στόχος είναι ότι έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των κυτταρικών και γονιδιακών παραγόντων που επιφέρουν τη δημιουργία όλων των οργάνων, φέρνοντας πιο κοντά τον πολυπόθητο στόχο της κατασκευής λειτουργικών οργάνων από επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε πειραματικές μεθοδολογίες αιχμής και χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα