Σαλάτα με γίγαντες Πρεσπών, ρόκα και μυρωδικά

Υλικά

 

250 γρ. γίγαντες Πρεσπών (μουλιασμένοι από το προηγούμενο βράδυ σε νερό)
1 μάτσο ρόκα, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (λέγεται και κακουλέ)
100 ml ελαιόλαδο
50 ml ξίδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξίδι, την πάπρικα, το κάρδαμο και αλατοπίπερο, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μπολ. Όπως είναι ακόμη ζεστοί, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περιχύνουμε με το λαδόξιδο. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Δεν θέλουμε να ανακατευτούν όσο είναι ζεστοί με τις ωμές πρασινάδες, γιατί θα τις «μαράνουν».

Προσθέτουμε τη ρόκα, τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), την πιπεριά, τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

 

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα