Eurogroup: Δεν εγκρίθηκε η δόση – Αναφορές σε “τσακωμό” Τσακαλώτου – Ντράγκι

Το χτεσινό Eurogroup δεν έδωσε τελικά το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ φήμες κυκλοφόρησαν για “τσακωμό” μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Αναλυτικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων, 2 δεν έχουν ολοκληρωθεί: Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μένει ακόμη να επικυρωθεί η νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό από το ΣτΕ και να εξομαλυνθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ξεκινά η 4η και τελευταία αξιολόγηση

Την επόμενη εβδομάδα οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να ξεκινήσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αποστολή θα συμφωνήσει στο πρόγραμμα δράσεων που θα οδηγήσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

“Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις”, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης για το μέλλον της Ελλάδας, ώστε να γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης.

Οι φήμες για “θερμό επεισόδιο” Τσακαλώτου – Ντράγκι

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Ντράγκι, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός ώστε να βρίσκεται στα πλαίσιο των στόχων του προγράμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι έλληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θεώρησε προσβλητική αυτή την παρέμβαση και φέρεται να υπήρξε έντονη λογομαχία η οποία εντέλει οδήγησε στην αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση. Ο υπουργός ζήτησε από τον διοικητή της ΕΚΤ περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με το τι εννοεί κι έτσι επήλθε το «θερμό» επεισόδιο.

Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πάντως η επιμονή του Ντράγκι στους πλειστηριασμούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν στο ζήτημα οι δανειστές. Προσφάτως, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή, ο κ. Ντράγκι είχε προτρέψει να επεκταθούν οι πλειστηριασμοί.

Δεύτερο βασικό θέμα για το οποίο υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αναφορά του κ. Ντράγκι στα ομόλογα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, των οποίων η απόδοση αντί να μειωθεί, όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε. Κάτι που ελήφθη ως «μομφή» για το σχέδιο περί «καθαρής» εξόδου που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το θερμό κλίμα επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο, λέγοντας πως υπάρχουν “έντονες συζητήσεις” κάποιες φορές, αλλά δεν είναι “τίποτα ιδιαίτερο”, καθώς σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα διαχειρίζεται με επιτυχία.

Με πληροφορίες από capital.gr και tanea.gr

Σχετικά άρθρα