Πρώτη δημόσια τοποθέτηση Σνόουντεν

Την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του από τις 23 Ιουνίου οπότε προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της Μόσχας έκανε μέσω WikiLeaks ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Μάλιστα, εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Σνόουντεν κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ασκεί πιέσεις προς ηγέτες χωρών από τις οποίες ο τεχνικός έχει ζητήσει προστασία. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυρίως τον Ισημερινό, για να επιτύχει την έκδοσή του.

Ο πρώην τεχνικός των αμερικανικών υπηρεσιών έχει καταθέσει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο σε 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι αιτήσεις αυτές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έγιναν στο όνομα του Σνόουντεν από τη Σάρα Χάρισον, την Βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks, και ειδικότερα του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.

“Οι αιτήσεις επιδόθηκαν σε αξιωματούχο του ρωσικού προξενείου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αργά το βράδυ” χθες, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο. “Στις αιτήσεις επισημαίνεται ο κίνδυνος δίωξης του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ και το ρωσικό προξενείο έχει αρχίσει να τις διανέμει στις αντίστοιχες πρεσβείες στη Μόσχα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αιτήσεις για λογαριασμό του Εντουαρντ Σνόουντεν έχουν διατυπωθεί επίσης προς την Αυστρία, την Βολιβία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Σνόουντεν έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, με την οποία τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και για την άρνησή του να τον εκδώσει. Σε συνέντευξή του χθες ο Κορέα επιβεβαίωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν τού ζήτησε κατά τη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου να απορρίψει την αίτηση ασύλου του Σνόουντεν.

Σχετικά άρθρα