Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τη Novartis: Πυρά Παπαγγελόπουλου κατά Σαμαρά – Τι υποστήριξαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση

Από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι «η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί», καθώς όπως τόνισε δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών», ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά.

«Το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον κύριο Σαμαρά σε βάρος του πρωθυπουργού, εμένα, των εισαγγελέων και των προστατευόμενων μαρτύρων», είπε και μίλησε για «ανοίκειες, συκοφαντικές και ταυτόχρονα αστείες επιθέσεις που εξαπέλυσε στα πλαίσια της υπερασπιστικής του γραμμής για αντιπερισπασμό και εκφοβισμό».

«Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει κάποιοι. Εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν όλοι αθώοι. Όμως πρέπει να καταλάβουν -ορισμένοι εξ αυτών- ότι οι αντιδράσεις τους δεν τους βοηθούν καθόλου και η υπερασπιστική τους γραμμή είναι εσφαλμένη», δήλωσε.

Και αναρωτήθηκε εμφατικά: «Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μπορεί –όχι να σκεφτεί αλλά να προβληματιστεί έστω και για λίγο- με τον παρανοϊκό ισχυρισμό ότι για ένα διεθνές σκάνδαλο το οποίο ερευνά το FBI, εγώ ως εκτελεστικός βραχίονας του Τσίπρα, κατόπιν εντολών του έστησα και καθοδηγώ τέτοιου μεγέθους πελώρια σκευωρία. Αν ισχύει αυτό, αδικούμαι ως αναπληρωτής υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης. Πρέπει να αναβαθμιστώ και να αναλάβω καθήκοντα, τουλάχιστον διοικητού του FBI ή της CIA».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι στη δήλωσή του σχετικά με την ενημέρωση για την υπόθεση, έκανε λόγο για «μερική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό για το μέγεθος του σκανδάλου και για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονταν. Και, ο κύριος Γεωργιάδης επαναλαμβάνει ψευδώς ότι είπα άτυπη ενημέρωση. Δεν είναι τυχαίο» και την περιέγραψε ως «ακόμη μία προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο, πάσχει».

Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστολή παραίτησης της Ελένης Ράϊκου, της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, στην οποία όπως είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος συμπεριέλαβε και «καταγγελίες για σχέδιο εξόντωσής της από τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου» με τον αναπληρωτή υπουργό να διαβάζει την ακριβή δήλωσή της, μέσα στη Βουλή.

«Η έρευνα για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis συνεχίζεται και θα συνεχιστεί κι από την ελληνική Δικαιοσύνη και από το FBI. Ας μην ματαιοπονούν κάποιοι. Η επιχείρηση τρομοκρατίας -γιατί είναι προφανές ότι είναι σε εξέλιξη η χειρότερη μορφή τρομοκρατίας- δεν θα περάσει. Απειλούνται ευθέως μάρτυρες, δικαστικοί λειτουργοί ακόμα και ο ίδιος πρωθυπουργός», ανέφερε.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφιέρωσε κομμάτι της ομιλίας του στο πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «για να λύσει τα προβλήματά του δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην παράταξή του».

Σφοδρή αντιπαράθεση Παπαγγελόπουλου με Αθανασίου και Γεωργιάδη

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε ενδεχόμενη αξιοποίηση παρακρατικών μηχανισμών για την παγίδευση πολιτικών αντιπάλων του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν αντιπαράθεση. Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που φέρεται να είχε με δικαστικούς λειτουργούς ο κ. Αθανασίου την εποχή που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και οδηγούνταν σε απολογία στελέχη της Χρυσής Αυγής και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του, όταν έρθει στη Βουλή η μήνυση σε βάρος του, διότι σε καμία συνομιλία του δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

«Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και του απορρήτου του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου ευθυγραμμιζόμενος με προηγούμενη δήλωση υπουργού της κυβέρνησής του. Τους ρωτώ ευθέως. Γνωρίζουν κάτι από παράνομες παρακρατικές ενέργειες; Παρεμπιπτόντως, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν διαθέτω. Μήπως όμως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια; Υπενθυμίζω ότι ο κ. Αθανασίου είχε ομολογήσει ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας των μελών της Χρυσής Αυγής επικοινώνησε με δικαστικούς λειτουργούς για να ενημερωθεί ο ίδιος και να ενημερώσει στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά. Η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, προστατευομένων μαρτύρων και πολιτικών σας αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική τακτική και δείγμα πανικού, είναι, επίσης, αποκαλυπτική φασίζουσας τρομοκρατίας και μέγα πολιτικό ολίσθημα. Είναι και κάτι χειρότερο. Είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή. Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή προσιδιάζουν και παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και προειδοποίησε ότι με το σύνολο των απειλών κάποιοι αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι συμβεί σε βάρος προστατευομένων μαρτύρων, εισαγγελέων, και όσων έχουν στοχοποιηθεί, καλώντας να αναλογιστούν ότι έχει προηγηθεί μία απόπειρα αυτοκτονίας, ένα περίεργο θανατηφόρο ατύχημα σε δύο πρόσωπα που έχουν σχέση με το σκάνδαλο NOVARTIS και βίαιες ενέργειες σε βάρος δημοσιογράφων που ασχολούνται με αυτό.

«Πράγματι, ευρισκόμενος τότε ως υπουργός Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες για συνέδριο υπουργών Δικαιοσύνης, έμαθα εδώ τα επεισόδια στην Ευελπίδων για την απολογία των κατηγορουμένων από τη Χρυσή Αυγή. Πήρα την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να δω τι γίνεται, για να ενημερωθώ τι φασαρίες έγιναν. Ουδέποτε παρενέβην να μιλήσω με τους ανακριτές. Και μάλιστα είπα να ανοίξουν και οι τηλεφωνικές μου συνδιαλέξεις και αν βρεθεί ένα τηλεφώνημά μου προς τους ανακριτές του Πρωτοδικείου και τους εφέτες ανακριτές, εγώ θα υπέβαλα την παραίτησή μου και από βουλευτής, όχι μόνο από υπουργός» υποστήριξε ο κ. Αθανασίου και κάλεσε τον κ.. Παπαγγελόπουλο να ανοίξει μόνος του τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του με την κ. Τουλουπάκη και «θα δει ότι εδώ και δύο μήνες, τρεις μήνες, μιλάει συνέχεια και από τα κινητά του και από αυτά…».

Τον λόγο έλαβε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να εξηγήσει ποιος νόμος καλύπτει τη δυνατότητά του να λάβει τυπική ενημέρωση του φακέλου. «Επειδή δεν μπορείτε να πάρετε τυπική ενημέρωση του φακέλου, και το ξέρετε ότι απαγορεύετε να ανοίξετε τον φάκελο, αυτό που κάνατε ήταν άτυπο. Γι’ αυτό λέω ότι η παρανομία και παραβίαση του Συντάγματος έγκειται ακριβώς σε αυτό. Ότι την ίδια μέρα ο κ. Παπαγγελόπουλος, με δική του δήλωση, με μερική ενημέρωση, άτυπη θα έλεγα εγώ, ανέφερε τι έλεγε ο φάκελος και την άλλη μέρα ο κ. Κοντονής έκανε και το αμίμητο στην ΕΡΤ. Πριν φτάσει ο φάκελος στη Βουλή ανέλυε την κατάθεση εναντίον μου. Αν αυτό δεν είναι παραβίαση του Συντάγματος, τι είναι;» διερωτήθη ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Κύριε αναπληρωτή υπουργέ, γιατί φοβηθήκατε να ανοίξετε τα τηλέφωνά σας; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Θα ανοίξουμε τα τηλέφωνά σας κύριε υπουργέ. Και αν δεν φοβάστε και είναι συκοφαντία, ανοίξτε τα μόνος σας. Αλλά αν τα ανοίξετε θα πάτε φυλακή. Γι’ αυτό σκύβετε το κεφάλι. Αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

Στουρνάρας: Παράσταση στο Δελφινάριο

Με τη φράση «βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novarrtis.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι προβληματίστηκε για το αν θα παρευρισκόταν ή όχι σήμερα στη Βουλή, ωστόσο -όπως είπε- αποφάσισε τη φυσική παρουσία του ώστε να μην εκληφθεί «ως καταφρόνηση» των θεσμών της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Η μη παρουσία του σήμερα στη Βουλή θα υπονοούσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάρτητοι, σημείωσε.

Τόνισε, επίσης, ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του.

Η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση, τόνισε  και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.

«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας μάλιστα ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός.

«Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.

Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του Άδ. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του Αντ. Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της Ε.Ε. με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».

Γι’ αυτήν καθ’ αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.

«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει “όχι” στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας».

Επιχείρηση δικαιολόγησης από τον Άδωνι

Σε υψηλούς τόνους και με συνεχή πυρά κατά κυβέρνησης, μαρτύρων και εκδοτών, επιχείρησε να πείσει περί της αθωότητάς του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Στην Ελλάδα το σκάνδαλο είναι για το αντιυπερταστικό φάρμακο Copalia, είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

Καταρχάς ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε «να μην κρυφτώ πίσω από καμία παραγραφή», αναφερόμενος στα περί παραγραφής του αδικήματος της απιστίας. Μάλιστα, προκάλεσε τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή να ζητήσει κι εκείνος να δικαστεί για ενδεχόμενη απιστία.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. διερωτήθηκε εάν ο υπουργός είναι αυτός που καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων ή η σχετική επιτροπή, συμπληρώνοντας -ως επιχείρημα- ότι ο χαμηλότερος τζίρος της εταιρείας Novartis συνέπεσε επί δικής του θητείας στο υπουργείο Υγείας.

«Κατηγορούμαι ότι πήρα 2 εκατ. εγώ και 1 εκατομμύριο ο Γ. Στουρνάρας για φανταστικά 65 εκατομμύρια», ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Επίσης, δεν παρέλειψε να μιλήσει ξανά για «ψευδομάρτυρες». «Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι… έκαναν έρευνα μηνών για να καθοριστεί τι θα πουν», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, εξαπέλυσε συνεχή πυρά κατά του εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, με τον οποίο -όπως είπε- έχει προσωπική αντιδικία. «Είναι καλός στη λάσπη, στη μελέτη είναι παντελώς άσχετος», υποστήριξε.

Η τοποθέτηση του Παν. Πικραμμένου

«Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα», ανέφερε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Ειλικρινά, θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου γιατί κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, όπως πολύ τεταμένες σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κίνδυνος μπλακ άουτ και τεράστιες ημερήσιες αναλήψεις από τις τράπεζες, κάποια από τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά. Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε ομαλές εκλογές. Νομίζω ότι έγιναν τότε ομαλές εκλογές και ποτέ δεν υπήρξε οιαδήποτε αιτίαση»

Ο Παν. Πικραμμένος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε τότε στον χώρο της υγείας με την παρατεταμένη απεργία των φαρμακοποιών και την έλλειψη φαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα μάλιστα ακριβών σκευασμάτων που χρησιμοποιούσαν οι καρκινοπαθείς.

Για την κατάθεση που τον εμπλέκει στην υπόθεση είπε ότι «η μάρτυρας αναφέρει ότι κατά τους ισχυρισμούς τού τότε αντιπροέδρου της εταιρείας έλαβα δώρο και προώθησα την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς τη Novartis», ενώ χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς «αόριστους», «συκοφαντικούς» και «αποκύημα δημιουργικής φαντασίας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Έκπληκτος δηλώνει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

«Αν ήμουν εμπλεκόμενος δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ ενώπιων σας», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Το όνομα του κ. Λυκουρέντζο εμπλέκεται στη δικογραφία που αφορά την υπόθεση Novartis.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Υγείας εξέφρασε την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο και πρόσθεσε πως πάντα εξέταζε τα όσα υπέγραφε σε συνεργασία με τους συνεργάτες του.

Χαρακτήρισε τους μάρτυρες της υπόθεσης «ψευδομάρτυρες» ενώ επικαλέστηκε την επιστολή προς το πρόσωπό του από τον τότε διοικητή του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, στην οποία ο τελευταίος μιλούσε για το ήθος, την τιμιότητα και την γενναιότητα του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Έκανε αναφορά στις ενέργειες του ως υπουργός Υγείας, με αναφορές στην πάταξη της διαφθοράς και μία αναδρομή της πολιτικής του διαδρομής.

Τόνισε τέλος, ότι παρόλο που δεν θα ξαναπολιτευθεί, στηρίζει τον αγώνα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γ. Κουτρουμάνης: «Καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί ένας μάρτυρας είπε ‘να… θα…’»

Να γίνει έρευνα σε βάθος χωρίς καμία παραγραφή και με τους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis να είναι παρόντες, ζήτησε ο Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας, μιλώντας κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, έκανε λόγο για διασυρμό του ίδιου και της οικογένειάς τους.

Τόνισε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του: «Γέρασα 10 χρόνια σε εκείνο το υπουργείο για να μην συμβεί το χειρότερο, και καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί ένας μάρτυρας είπε ‘να… θα…’».

Τέλος, είπε ότι «σε ό,τι με αφορά το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να υπάρξει μία απόφαση παραγραφής και να μείνει σκιά. Κάντε σήμερα το χρέος σας να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και efsyn.gr

Σχετικά άρθρα