Κίναρος: Ζητούν ενοίκιο από τη μοναδική κάτοικο του νησιού! Η συγκινητική ιστορία της 70χρονης Ρηνιώς

Συγκίνηση έχει προκαλέσει η υπόθεση της μοναδικής κατοίκου της νήσου Κίναρος, της 70χρονης Ρηνιώς Κατσοτούρχη η οποία σαν άλλη κυρά της Ρω, δίνει ζωή σε αυτόν τον μικρό βράχο στη μέση του Αιγαίου. Δεν ήταν οι δυσκολίες, όμως, αυτές που τη λύγισαν, αλλά… το τέρας της γραφειοκρατίας!

«Είχα πάει στην Αυστραλία αλλά δεν με συγκίνησε τίποτα, θέλω την Κίναρο. Το 2000 ήρθαμε εμείς εδώ. Το 2000 ήρθαμε να μην ξαναμείνει το νησί μοναχό. Ο γιος μου πήρε επιδότηση με τα ζώα. Είχε η μάνα μου ένα κομμάτι χωράφι εδώ πέρα και το είχε σαν ενοίκιο του το έδωσε για να έχει τα ζώα», δήλωσε η ίδια.

Το 2012 πέθανε η μητέρα της και δεν δηλώθηκαν στο Ε9 οι μεταβολές στο χωράφι, με αποτέλεσμα η εφορία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπλοκάρουν την επιδότηση για τα 200 πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα στο νησί και τις κότες της. Δηλαδή της στέρησαν 4.000 ευρώ το χρόνο.

«Γιατί δε μας δίνουν την επιδότηση; Από το Πάσχα μας πάνε στα Χριστούγεννα και από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα, μας κοροϊδεύουν», είπε η ίδια.

Επιπλέον, καθώς το βοσκοτόπι, το οποίο εκμεταλλεύεται, φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, πλέον της ζητείται να καταβάλλει και ενοίκιο!

Η ανταπόκριση από την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών

Στο πρόβλημα της Ρηνιώς Κατσοτούρχη έσπευσε να ανταποκριθεί, την Πέμπτη, Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών η οποία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει πλήρως το επίδομα που με αιφνίδια απόφαση διεκόπη προ ημερών.

«Η ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται εθνική συνείδηση, εγρήγορση και αποφασιστική συμβολή και γενναιοδωρία, από όπου υπηρετεί ο καθένας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών.

«Σε συνέχεια της ανάδειξης της είδησης από την εκπομπή ‘Καλημέρα Ελλάδα’ της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, σχετικά με τη διακοπή καταβολής του επιδόματος στη μοναδική κάτοικο της ακριτικής νήσου Κίναρος που αποτελεί και ένα από τα δεκαοκτώ νησιά που η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση, η ΕΕΝΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί προς άμεση επίλυση του ζητήματος», αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει:

«Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΝΕ αναλαμβάνει από σήμερα την πολυεπίπεδη υποστήριξη της μόνιμης κατοίκου του νησιού – από την κάλυψη του επιδόματος που κόπηκε, έως και τη συνολική ‘υιοθεσία’ της ακριτικής νήσου. Τα μέλη της ΕΕΝΕ, προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν όλα τα αναγκαία μέσα για την υποστήριξη της κυρίας Ειρήνης Κατσοτούρχη, μιας πραγματικής ηρωίδας που φυλάει ‘Θερμοπύλες’.

Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών σε θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης, την όποια αναγκαία νομική, λογιστική ή φοροτεχνική υποστήριξη, καθώς και όλες τις τεχνικές ανάγκες που σχετίζονται με τη συντήρηση του ακινήτου και όλων των υποδομών του νησιού».

Στην απόφαση μάλιστα υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί το κρίσιμο έργο που επιτελούν οι σύγχρονοι Έλληνες ακρίτες, οι άνθρωποι εκείνοι που υπερασπίζονται εμπράκτως την εθνική μας εδαφική ακεραιότητα, επιτελούν έργο και θωρακίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί άλλωστε την αρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής απόφασης της ΕΕΝΕ και των μελών της, να υιοθετήσει μια σειρά από ακριτικές νήσους, που «πολύ συχνά τις θυμόμαστε μόνο σε ώρες ανάγκης», λένε χαρακτηριστικά μέλη της Ένωσης.

Σχετικά άρθρα