Το παιδί μου έχει κλείσει τα 2 και δεν κάνει ακόμα προτάσεις. Πρέπει να κάνει λoγοθεραπεία;

Διαβάζοντας το άρθρο «σημάδια ότι το παιδί πρέπει να κάνει λογοθεραπεία», αναρωτιόμουν αν θα πρέπει να ανησυχώ που η κόρη μου, 28 μηνών, δεν κάνει ακόμα προτάσεις.

Σχεδόν όλες τις λέξεις τις λέει λίγο περίεργα όπως τον ήλιο=ηιο ,το παπάκι=πακι το άλογο=αογο την αλεπού=Απού το μωρό=ουαουα το τρένο=τούτ τουτ γαλα=γαγα.

Οι μόνες λέξεις που λέει καθαρά είναι: «μαμά», «μπαμπά», «παππού», «γιαγιά», «ναι», «όχι».

Θα έπρεπε να ανησυχώ;

Στο ερώτημά σας απάντησε η λογοθεραπεύτρια Κατερίνα Σακελλαρίου

Σύμφωνα με τα αναπτυξιακά στάδια του λόγου, ένα παιδάκι μετά τα δύο έτη μπορεί να σχηματίζει απλές φράσεις δύο ή τριών λέξεων, να κάνει ερωτήσεις τύπου «πού είναι», να ζητά αντικείμενα.

Φαίνεται πως η κόρη σας δεν έχει κατάκτήσει ακόμη το επίπεδο της φράσης, όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο ανησυχίας ,αλλά ίσως μια ένδειξη πως θα χρειαζόταν μια πλήρη λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Επίσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εκφέρει τις λέξεις (άρθρωση), φαίνεται να κάνει αρκετές αντικαταστάσεις και παραλείψεις φωνημάτων, που γενικά είναι αναμενόμενο από ένα παιδάκι σε αυτήν την ηλικία, καθώς ο λόγος των παιδιών «χτίζεται σταδιακά».

Κατά την αξιολόγηση , ο λογοθεραπευτής θα σας ενημερώσει λεπτομερώς σχετικά με την άρθρωσή της. Η έγκαιρη αξιολόγηση και διάγνωση γλωσσικών δυσκολιών ή καθυστερήσεων είναι καίριας σημασίας για την αποκατάστασή τους.
Μην ξεχνάτε ότι , μεγαλώνοντας το παιδί είναι πιο δύσκολο να καλύψει τα “αναπτυξιακά κενά” εάν αυτά υπάρχουν, οπότε προτείνουμε στους γονείς να κάνουν πάντα αξιολόγηση λόγου έστω και προληπτικά.

Οι λογοθεραπευτές μπορούν να σας δώσουν πολύτιμες συμβουλές για να ενισχύσετε την επικοινωνία και τον λόγο των παιδιών σας .

Σχετικά άρθρα