Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου: Το πάμπλουτο ζεύγος που έπαιρνε… επίδομα ενοικίου- Οι βίλες, το εισόδημα 368.000€ και η διπλή παραίτηση

Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου έπαιρνε επίδομα ενοικίου 1.000 το μήνα για να διατηρεί διαμέρισμα στο… Κολωνάκι. Καθόλα προκλητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η κα Αντωνοπούλου μαζί με τον σύζυγό της Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος βριστκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης , αποτελούσαν το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης.

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την κυβέρνηση η κυρία Αντωνοπούλου αποχώρησε από την κυβέρνηση…βιαίως. Η “ παραίτηση” δεν ήρθε οικειοθελώς αφού αρχικά δήλωσε στην ανακοίνωση που έβγαλε ότι είναι διατεθειμένη να επιστρέψει τα 23.000 ευρώ που έχει λάβει μέχρι στιγμής.

rania-antonopoulou

Η ίδια μέσω της ανακοίνωσής της υποστήριξε:

«Πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.»

Στην συνέχεια για την νομιμότητα της κίνησής της επέμεινε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός.

Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του είχε επικοινωνία με τη Ράνια Αντωνοπούλου πριν υποβάλει την παραίτησή της και σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, της εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ηθική διάσταση του ζητήματος.

«Δεν θεωρώ ορθή τη χρήση της διάταξης. Αναμένω την απάντησή σου»

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε και η παραίτηση του συζύγου της, Δημήτρη Παπαδημιτρίο,υ φουντώνοντας τα σενάρια για ενδοχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η επίσημη ανακοίνωση για την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης έγινε στις 8:27 το πρωί της Τρίτης. Για ακόμη μία φορά το ζευγάρι μένει αχώριστο αφού υπάρχει το ενδεχόμενου να γυρίσουν από κοινού στις ΗΠΑ όπου εργάζονταν πριν γίνουν υπουργοί.

Θα λέγαμε ότι αυτή η αποκάλυψη ήταν στα όρια της… φάρσας. Όταν υπάρχουν πολίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που με το ζόρι λαμβάνουν επίδομα ενοικίου ύψους 80 ευρώ είναι εξωφρενικό το ζεύγος Αντωνοπούλου- Παπαδημητρίου με ετήσιο εισόδημα 368.000 ευρώ να αιτείται βοηθήματος.

Πάμε όμως να δούμε πιο είναι το πάμπλουτο ζευγάρι που ήρθε από την Αμερική στην Αθήνα ύστερα από 37 ολόκληρα χρόνια για να αναλάβει θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 rania-antonopoulou-3

Η νεαρή Ράνια βρέθηκε από την Αθήνα στην Νέα Υόρκη

Σε ηλικία μόλις 17 χρονών ήταν η Ράνια Αντωνοπούλου όταν γέμισε τις βαλίτσες της με προορισμό τη Νέα Υόρκη και με όνειρο να σπουδάσει. Η καταγωγή της είναι από την Πάτρα και τη Μικρά Ασία ωστόσο γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Όταν ήταν μαθήτρια συμμετείχε στις μαθητικές εκδηλώσεις της Μεταπολίτευσης ως μέλος της οργάνωσης Ρήγας Φεραίος.

Η ανάγκη της να ασχοληθεί με τα οικονομικά την έκανε να φοιτήσει στο New School το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ. Εκεί ολοκλήρωσε τη διδακτορικής της διατριβή υπό την επίβλεψη του οικονομολόγου Ανγουιρ Σαϊκ.

Μετά το τέλος των σπουδών της μία μεγάλη καριέρα ξεκίνησε όταν έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Παράλληλα συνέχισε τις μελέτες αλλά και τα σεμινάρια.

rania-antonopoulou-1

Όταν η Ράνια γνώρισε τον Δημήτρη

Σε μία από τις διαλέξεις της για την ισότητα των φύλων και πώς αυτή επηρεάζεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα γνώρισε και τον άνθρωπό που λίγο καιρό αργότερα θα γινόταν ο σύζυγός της. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τότε διατελούσε χρέη προέδρου στο Ινστιτούτο Levy.

Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ύστερα από τη γνωριμία τους οργανώθηκε από το Ινστιτούτο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο υπεύθυνη ήταν η κ. Αντωνοπούλου.
Τα 14 χρόνια που έχουν διαφορά δεν ήταν αρκετά για να τους κρατήσουν μακριά αφού τους ένωνε η κοινή επαγγελματική τους πορεία.

dimitris-papadimitriou-2
Οι δυο τους υπήρξαν καθηγητές στο Bard College ενώ συνεργάζονταν στο Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης, ο Παπαδημητρίου από τη θέση του προέδρου και η Αντωνοπούλου από τη θέση της διευθύντριας του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων.

Η κ. Αντωνοπούλου υπήρξε ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας ενώ συνεργάστηκε και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες κρίσης και μακροοικονομικά θέματα.

rania-antonopoulou-doctor
Πλούσιο βιογραφικό και σπουδές διαθέτει και ο σύζυγός της ο οποίος σπούδασε στο τμήμα Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia και έκανε διδακτορικό στο New School for Social Research των ΗΠΑ. Μέχρι και ο πρωθυπουργός δανείστηκε τη φράση του κ. Παπαδημητρίου ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» δείχνοντας πόσο τον εμπιστεύεται

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, και μέλος πολλών διεθνών οργανισμών.

rania-antonopoulou-6

Το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης

Μία ματιά στο «πόθεν έσχες» του ζεύγους για το 2015 κάνει ακόμα πιο εξωφρενικές τις δηλώσεις της κας Αντωνοπούλου αλλά και τη ρύθμιση της κυβέρνησης που της έδωσε το δικαίωμα του επιδόματος. Μόνο οι καταθέσεις αρκούν για να καταλάβουμε το.. .ευκαταφρόνητο εισόδημά τους. Η Ράνια Αντωνοπούλου είχε ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ ενώ ο σύζυγός της 453.000 δολάρια!

Φυσικά η περιουσία τους δεν σταματάει εκεί αφού η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας διατηρεί μετοχές ύψους 340.000 δολαρίων και ο νυν υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2,7 εκατ. δολαρίων.

dimitris-papadimitriou-3
Νομίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία αρκούν για να αντιληφθούμε ότι χωρίς το επίδομα ενοικίου θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν… Μπορεί να είναι αρκετά αλλά δεν σταματάνε εκεί οι λόγοι που έχει κάποιος για να εξοργιστεί με την αποκάλυψη.

Μπορεί Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου να μην έχουν σπίτι στην Αθήνα αλλά διαθέτουν ένα διαμέρισμα 110τμ (!) στις ΗΠΑ και μία εξοχική κατοικία στη Σύρο. Δεν πρέπει κανείς να φαντάζεται ένα σπίτι όπως εκείνα που έχει ο απλός κόσμος στη γενέτειρά του… αλλά μία βίλα 300τμ με 180τμ βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο 4.950τμ! Φυσικά δεν λείπει και η πισίνα από το ταπεινό οίκημα.

rania-antonopoulou-5
Πόσο τραγελαφικό φαντάζει το γεγονός ότι στο παρελθόν επεξεργάζονταν προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

 

Η είσοδός Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου στην πολιτική

Αυτό που τους άνοιξε τις πόρτες της κυβέρνησης ήταν η ενασχόλησή τους με το ελληνικό πρόβλημα και αυτές οι μελέτες που μιλούσαν για έξοδο από το ευρώ. Πρώτη μπήκε στην κυβέρνηση η Ράνια Αντωνοπούλου αφού εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

dimitris-papadimitriou
Αχώριστοι φαίνεται ότι είναι με τον σύζυγό της αφού λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, ακολούθησε κι εκείνος αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης αντικαθιστώντας τον Γιώργο Σταθάκη.

Σχετικά άρθρα