H 11χρονη κόρη μου είναι πολύ ντροπαλή και δεν έχει φίλες. Πώς να τη βοηθήσω;

Η κόρη μου είναι πολύ ντροπαλή και νιώθει μεγάλη απόρριψη φέτος από συμμαθήτριες της στο σχολείο,πλέον αυτό το συναίσθημα δεν το ελέγχει, ξυπνάει τη νύχτα κλαίγοντας και το πρωί δεν θέλει να πάει σχολείο. Μπορείτε να μου δώσετε μια συμβουλή ώστε να μπορέσει να νιώσει δύναμη μέσα της; Προσπαθούμε κι εμείς ως γονείς αλλά και η δασκάλα. Όμως οι φίλες τής γύρισαν εντελώς την πλάτη γιατί είτε κλαίει με το παραμικρό είτε δεν είναι πολύ ομιλητική. Εξωτερικά είναι ένα όμορφο κορίτσι, δεν έχει κάτι στην εξωτερική της εμφάνιση που θα έκανε τα παιδιά να την πειράξουν, πέρα από τη ντροπαλότητα της. Είναι 11 χρονών, και πάει πέμπτη δημοτικού. Σας ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μίνα Κάνταρου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Η απόρριψη ειδικά σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες πονάει πολύ. Δεν έχουν μάθει τα παιδιά να την διαχειρίζονται όπως και πως να υποστηρίζουν τον εαυτό τους σε δύσκολες καταστάσεις. Μπορείτε να την βοηθήσετε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με το να ακούσετε προσεκτικά τι έχει να σας πει, πως νιώθει και να την καθησυχάσετε. Θέλει ηρεμία και όχι πανικό. Ποιες είναι οι ανασφάλειες που την οδηγούν στην ντροπή; Τι φοβάται; Ίσως χρειάζεται να αυξήσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας με το να καταλάβει τα δυνατά της χαρακτηριστικά και τα πιο αδύναμα να δουλευτούν. Έτσι θα μπορέσει να νιώσει πιο σίγουρη για τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει διάφορες αρνητικές καταστάσεις που μπορεί να έρθουν στην ζωή με πιο σίγουρο και θετικό τρόπο. Αλλά πρώτα πρέπει να πειστεί η ίδια για την εικόνα του εαυτού της ώστε να μπορέσει να την προβάλει και προς τα έξω.
Εάν για κάποιο λόγο δεν κάνει η παρέα αυτή για εκείνη και την πληγώνει συνέχεια, εξηγήστε της πως μπορεί να δημιουργήσει νέες φιλίες που θα ταιριάζουν καλύτερα και θα της δημιουργούν ένα πιο ευχάριστο κλίμα ενθαρρύνοντας την αυτοπεποίθηση της.

Σχετικά άρθρα