Κινηματογράφος και Ψυχιατρική: Αφιέρωμα με προβολή και σχολιασμό κλασικών ταινιών κάθε Κυριακή στην Ταινιοθήκη

Ζουμ στο πάθος κάνει το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» που διοργανώνει ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Το αφιέρωμα «Η πρόκληση του πάθους – από τον Έρωτα στον θάνατο» ξεκίνησε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με την προβολή της ταινίας «Ερωτική επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ Γουάι και τη «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπιρκ, και συνεχίζεται κάθε Κυριακή μέχρι τις 22 Απριλίου με κλασικές ταινίες.

Προβάλλονται ταινίες υψηλής αισθητικής και σύνθετης ψυχολογικής δομής που συγκλίνουν σε μία ορισμένη θεματική: στην κατακλυσμιαία ένταση του πάθους εντός του ανθρώπινου ψυχισμού που δοκιμάζεται από την προσήλωση στο ερωτικό αντικείμενο. Όπως η «Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια» (του Αλφ Σγιόμπεργ), «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων» (του Ναγκίσα Όσιμα), «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» (του Αντρέι Ζουλάφσκι). Ταινίες που διατρέχουν όλο το φάσμα αμετάκλητων σχέσεων από τη διαστροφική διέγερση έως την αυτοκαταστροφή του ατόμου. Οι προβολές σχολιάζονται από ψυχιάτρους/ψυχολόγους και από καλλιτέχνες, δίνοντας έναυσμα για τον διάλογο που πάντα επακολουθεί με το κοινό.

«Ο διάλογος γύρω από διαφορετικές θεματικές με τους συμμετέχοντες υπήρξε όλα τα περασμένα χρόνια έντονος και αυθόρμητος, ώστε μας ενεθάρρυνε να συνεχίσουμε και να αναζητήσουμε την προέκτασή του», αναφέρουν οι διοργανωτές της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. «Το ερμηνευτικό κέρδος από την αντιπαραβολή κλινικών-θεωρητικών απόψεων με την αυθόρμητη και άμεση συμμετοχή των θεατών είναι για την ίδια την επιστήμη μας ένας πρόσθετος εμπλουτισμός των τρόπων κατανόησης των Άλλων που διαθέτουμε. Γι αυτό οι διαλογικές μορφές που αναπτύσσονται είναι αμφίδρομα ειλικρινείς και, όπως πιστεύουμε, αμφίδρομα εκμεταλλεύσιμες τόσο στο επίπεδο της Αισθητικής όσο και του διαφωτισμού» τονίζουν.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών

 

11/3/2018

Θυσία για την ηδονή-Δεσποινίς Τζούλια: Σκηνοθεσία Alf Sjoberg

Ηλίας Βλάχος, Σόνια Ζαχαράτου

18/3/2018

Η αυτοκρατορία των αισθήσεων: Σκηνοθεσία Nagisa Ôshima

Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Ελισάβετ Παπανδρέου

1/4/2018

Σημασία έχει ν’ αγαπάς: Σκηνοθεσία Andrzej Zulawski

Στέλιος Κρασανάκης, Άννα Λυδάκη

22/4/2018

Ρωμαίος και Ιουλιέτα: Σκηνοθεσία George Cukor

Χρυσή Γιαννουλάκη, Γιάννης Πετρόπουλος

Info

«Η πρόκληση του πάθους-από τον Έρωτα στον θάνατο»

Κινηματογράφος «Λαΐς» οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135,

Κυριακή 12.00 το μεσημέρι από 11 Φεβρουαρίου έως 22 Απριλίου

Αντίτιμο εισιτηρίου 7 ευρώ.

Σχετικά άρθρα