Νέο μέτωπο στα εργασιακά

Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, με επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου και εναρμόνιση του με τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συζήτηση για τις απολύσεις δεν επισήλθε σε λεπτομέρειες και κανονιστικές ρυθμίσεις, αλλά στη γενική απαίτηση ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, με την άρση περιοριστικών διαδικασιών, ώστε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των δανειστών είναι να εξαλειφθεί η έγκριση που απαιτείται από τον υπουργό Εργασίας ή τον Περιφερειάρχη για να προχωρήσει ένας επιχειρηματίας σε ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα φαίνεται οι επικεφαλής της τρόικας να θέτουν την διευθέτηση του ζητήματος των ομαδικών απολύσεων ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι της τρόικας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα -εκτός από την Ολλανδία- δεν προβλέπεται έγκριση του υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις. Ουσιαστικά με την μη έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το λοκ άουτ τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν.

Να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά προωθείται το μέτρο της υιοθέτησης της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία. Ακόμη, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης.

Τι ισχύει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις

Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.

Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 , ο οποίος αντικατέστησε το εδάφιο α’ και ΄β της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α’) το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:

α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83.

Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα. Εφόσον οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, υπερβαίνουν τα όρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ο εργοδότης, πριν προχωρήσει σε αυτές, οφείλει να “πληροφορήσει

Σχετικά άρθρα