Κινητά και τάμπλετ στη βρεφική ηλικία: Πώς επιδρούν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής;

Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά και να ανησυχήσει τους γονείς και τους δασκάλους. Αφορά στη δυσκολία που έχουν πλέον τα μικρά παιδιά στο να… κρατήσουν το μολύβι και, επομένως, να γράψουν αλλά και να ζωγραφίσουν! Από πού πηγάζει η εν λόγω δυσκολία; Από την πρώιμη ενασχόληση με κινητά και τάμπλετ, την υπερβολική χρήση συσκευών με τεχνολογία αφής!

Πώς επιδρά η χρήση των συσκευών με τεχνολογία αφής στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση των νέων τεχνολογιών στα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Η νέα αυτή έρευνα όμως έρχεται να εξετάσει ένα νέο… κακό που προκαλεί η χρήση κινητών και τάμπλετ στα μωρά: επηρεάζει αρνητικά την αδρή κινητικότητά τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ισχυρισμούς των γιατρών που διενέργησαν την έρευνα, οι μύες των δακτύλων τους δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να ελέγξουν την κατεύθυνση των μολυβιών και των μαρκαδόρων.

Τι λένε οι γιατροί της έρευνας;

Η επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του ιδρύματος Heart of England μίλησε στον Guardian και δήλωσε: «Τα παιδιά δεν έρχονται στο σχολείο έχοντας τα δυνατά και επιδέξια χέρια που είχαν 10 χρόνια πριν».  «Στα παιδιά που έρχονται στο σχολείο δίνεται ένα μολύβι αλλά όλο και περισσότερο δεν μπορούν να το κρατήσουν επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης», συνεχίζει η Payne.  Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί, «για να πιάσετε ένα μολύβι και να το κινήσετε, απαιτείται ισχυρός έλεγχος των λεπτών μυών στα δάχτυλα». Δυστυχώς, τα μικρά παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.

Είναι πιο εύκολο να δώσεις στο παιδί σου ένα κινητό να κάνει scroll στις εικόνες από το να το βάλεις να φτιάχνει πυργάκια με τουβλάκια διαφορετικών μεγεθών και βάρους. Ωστόσο, έτσι, δεν ασκεί τους σωστούς μύες, μαθαίνει σε μια ευκολία και αργότερα θα δυσκολευτεί να κρατήσει σταθερά το μολύβι, να μπορέσει να ζωγραφίσει και να γράψει!

Η λύση στο πρόβλημα; Ωθήστε τα παιδιά σας να παίζουν με τουβλάκια και όχι με τάμπλετ!

Πώς μπορούν να… χτίσουν σωστά τους μύες των χεριών τους και να εξασκήσουν την αδρή τους κινητικότητα τα παιδιά σας; Μέσω του παιχνιδιού με τα παραδοσιακά ξύλινα παιχνίδια! Τα ξύλινα τουβλάκια είναι το καλύτερο παράδειγμα τέτοιου παιχνιδιού.

 

Με πληροφορίες από guardian.co.uk

Σχετικά άρθρα