Αίγυπτος: Ο στρατηγός αλ-Σίσι ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας

Με το τελεσίγραφο που έστειλαν στον πρόεδρο Μόρσι, οι στρατηγοί της Αιγύπτου πήραν με το μέρος τους τους διαδηλωτές και αναδείχθηκαν και πάλι στη δύναμη που ελέγχει το πολιτικό μέλλον της χώρας. Το 2011 ενορχήστρωσαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές του.

Και τώρα προειδοποιούν ανοιχτά τον ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας πως ή θα δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία ή θα αναλάβουν και πάλι τα ηνία.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε να στείλει το τελεσίγραφο είναι ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ο οποίος διορίστηκε πριν από ένα χρόνο από τον ίδιο τον Μόρσι υπουργός Αμύνης και επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διπλωματούχος της στρατιωτικής ακαδημίας της Αιγύπτου το 1977, ο 58χρονος Σίσι κατάγεται από το Κάιρο και ανήκει στη γενιά των αξιωματικών που δεν έλαβαν μέρος στους πολέμους του 1967 και του 1973 κατά του Ισραήλ. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, σπούδασε για πολλά χρόνια στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η εφημερίδα Ταχρίρ θεωρεί ότι έχει άριστες διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Όταν ο Μόρσι τον διόρισε αρχηγό του στρατού, είχε γίνει πολύς θόρυβος γι’αυτό το ζευγάρι που κατάφερε να απαλλαγεί τόσο εύκολα από τα δύο μεγάλα ονόματα του αιγυπτιακού στρατού: τον στρατάρχη Χουσεϊν Ταντάουι, που βρισκόταν στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία είκοσι χρόνια, και τον αρχηγό του στρατού Σάμι Ανάν.

Ο Τεουφίκ Οκάσα, διάσημος παρουσιαστής της τηλεόρασης και με καλές σχέσεις με το παλιό καθεστώς, είχε κατηγορήσει τότε τον αλ Σίσι ότι ήταν η φωνή των Αδελφών Μουσουλμάνων στους κόλπους του Ανωτάτου Συμβουλίου. Την κατηγορία αυτή την είχε βασίσει στη (μη επιβεβαιωμένη) πληροφορία ότι η σύζυγος του στρατηγού κυκλοφορεί με καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της και ότι ένας από τους θείους του είναι μέλος της Αδελφότητας.

Σύμφωνα με ένα στρατηγό που γνωρίζει καλά τον αλ Σίσι, “πρόκειται για έναν άνθρωπο ευσεβή, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και υπηρετεί το συμφέρον της Αιγύπτου

Σχετικά άρθρα