Ποιοι είναι οι βουλευτές που πήραν το επίμαχο επίδομα ενοικίου; Οι αλληλοκατηγορίες, οι δικαιολογίες και οι δηλώσεις για επιστροφή χρημάτων

Ύστερα από την αποκάλυψη για το επίδομα ενοικίου ύψους 1.000€ που έπαιρνε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου σειρά είχαν άλλα ονόματα που είναι ή ήταν σε Κυβερνητικές θέσεις. Τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει ως αποδέκτες του εν λόγω επιδόματος είναι οι κύριοι Μάρδας, Φωτάκης, Σγουρίδης, Φάμελος και η κυρία Χρυσοβελόνη.

Προκλητική χαρακτηρίζεται από πολλούς η ρύθμιση που δίνει αυτή την παροχή χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν ο ίδιο ο κύριος Μάρδας που προώθησε τη ρύθμιση η οποία ευνοούσε και τον ίδιο προσωπικά.

Πάμε να δούμε τι απάντησαν τα άτομα που “ακούστηκαν” ως αποδέκτες του βοηθήματος και ταυτόχρονα να ρίξουμε μία σύντομη ματιά στη γνωστή σε εμάς ζωή τους.

 

Δημήτρης Μάρδας: Προτίθεμαι να τα επιστρέψω

dimitris-mardas
Δαπάνη ύψους 3.900 ευρώ φαίνεται να εγκρίθηκε στον κ. Μάρδα που ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από τον Ιανούαριο έως τον Αύγουστο του 2015 και στη συνέχεια υφυπουργός Εξωτερικών έως τον Νοέμβριο του 2016.

Ο ίδιος δήλωσε σχετικά:

«Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω»

Η ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα δικών του ενεργειών. Αυτό που εγείρει ερωτήματα είναι το γεγονός ότι ψηφίστηκε με αναδρομική ισχύ ώστε να ισχύσει από τον Φεβρουάριο του 2015 όταν και ξεκίνησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια γρήγορη ματιά στη ζωή του

Ο Δημήτρης Μάρδας γεννήθηκε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο από ενός έτους βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου και μεγάλωσε.

Μπορεί να βρέθηκε σε νευραλγικές κυβερνητικές θέσεις ωστόσο στα φοιτητικά του χρόνια είχε φτάσει μέχρι την Νικαράγουα και τους Σαντινίστας. Η πρώτη του επαφή με την οικονομία ήταν μέσω της ενασχόλησής του με την οικογενειακή επιχείρηση αφού ο πατέρας του, Χρυσοβέργης, μαζί με τον θείο του ήταν επί δεκαετίες τα πρώτα ονόματα στον χώρο της αγοράς των παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως δηλώνει και στο βιογραφικό του από το 1982 έως το 1992 υπήρξε έμπορος αφού η ενασχόλησή του ήταν το χονδρεμπόριο παιχνιδιών μέσω της «Μάρδας Πολυχρονιάδης ΟΕ».

Πριν μυηθεί στον κόσμο του παιχνιδιού σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια Paris Ι – Sorbonne (1979-1980) και Paris II – Panthéon (1980-1982). Μάλιστα από το Paris II πήρε και το διδακτορικό του το 1990 . Συνέχεια αυτών των σπουδών ήταν η θέση του καθηγητή Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στο παρελθόν υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όπως επίσης επιστημονικός συνεργάτης και επικεφαλής ομάδων εργασίας σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η γνωριμία με τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα χόμπι του

Ο Δημήτρης Μάρδας λατρεύει τις μοτοσυκλέτες και έχει στην κατοχή του ένα παλιό μοντέλο ΥΑΜΑΗΑ, συλλεκτικό κομμάτι των 70s, την εποχή που δήλωνε easy rider. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την φωτογραφία, την ορειβασία, την κηπουρική ακόμα και το μαγείρεμα. Η γνωριμία του με την γυναίκα του μας θυμίζει κάτι από «το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» αφού εκείνος ήταν καθηγητής και εκείνη μαθήτρια. Όπως έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή του:

«Είναι μια γνωριμία η οποία έγινε τυχαία, κατά τη διάρκεια αντικατάστασης συναδέλφου μου σε δύο μαθήματά του για δύο δίωρα σε ιδιωτική σχολή όπου δίδασκα. Η γνωριμία συνεχίστηκε από… απόσταση φυσικά έως το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς. Το επόμενο έτος παραιτήθηκα ως διδάσκων από τη σχολή αυτή, καθώς η σχέση άρχισε να προχωρά μέσα στο καλοκαίρι…»

Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά την Κυβέλη και τον Πρωτέα. Η κόρη του κατά κάποιο τρόπο ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα της αφού κάνει μεταπτυχιακό σε αγγλικό πανεπιστήμιο με αντικείμενο τα οικονομικά της υγείας. Από την άλλη ο Πρωτέας, που ακόμα δεν έχει τελειώσει το Λύκειο, φαίνεται να έχει επίσης μία «έφεση στα οικονομικά και το εμπόριο, ακολουθώντας τα χνάρια του παππού, του προπάππου και του μπαμπά του».

Κώστας Φωτάκης: Δεν έχω λάβει το επίδομα ενοικίου

kostas-fotakis
Αρνείται ότι έλαβε το επίδομα ενοικίου ο Κώστας Φωτάκης ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε κάνει αίτηση αλλά δεν χρειάστηκε εν τέλει τα 5.000€ που του αναλογούσαν.

«Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.»

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Κώστα Φωτάκη

Ο Κώστας Φωτάκης σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Χημειοφυσική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Από το 1984 είναι καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ αργότερα το 1997 έγινε διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και από το 2011 είναι πρόεδρος του ΙΤΕ.

Από το 2010 συμμετέχει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (high level group of experts) που αξιολογεί συνολικά το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία και διαμορφώνει τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2020. Προεδρεύει στη Συμβουλευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Ερευνητικές Υποδομές και έχει προεδρεύσει στην Ομάδα Ειδικών σχετικά με το ρόλο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Οργανισμών στην «Έξυπνη Εξειδίκευση» για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Η ενασχόλησή του με την πολιτική

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες υπήρξε αρμόδιος για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη φορά.

 

Παναγιώτης Σγουρίδης: Πήρα μόνο 350€

panagiotis-sgouridis
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσει του Κώστα Φωτάκη κινήθηκαν και εκείνες του Παναγιώτη Σγουρίδη. Για τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εγκριθεί επίδομα 7.000 ευρώ για τους 7 μήνες της θητείας του.

Ωστόσο ο ίδιος όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ έλαβε το ποσό των 350€ δεδομένου ότι το ενοίκιο που πλήρωνε όσο ήταν υφυπουργός ήταν μόνο 50€ οπότε δεν εισέπραξε ποτέ τα 7.000€ που είχαν εγκριθεί.

Οι ρίζες του και το “καμάκι” στη γυναίκα του

Όπως ο ίδιος έχει διηγηθεί σε παλιότερη συνέντευξή του

«Γεννήθηκα στην Ξάνθη. Η μάνα μου ήταν Θρακιώτισσα και ο πατέρας μου πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη. Στην καταγωγή είμαι Κωνσταντινουπολίτης.
Ο πατέρας μου ήταν ποτοποιός, οινοποιός, και η μητέρα μου νοικοκυρά. Ηταν ο Σγουρής Σγουρίδης, όνομα κωνσταντινουπολίτικο, και η Χαΐς, θρακιώτικο. Τελείωσα το 2ο Αρρένων Θεσσαλονίκης και μετά πέρασα στη Σχολή Τοπογράφων – Μηχανικών στο Πολυτεχνείο.»

Μιλώντας για τη γνωριμία με τη γυναίκα του που αναγκάστηκε να γίνει «ερωτική μετανάστρια» για να τον ακολουθήσει είπε:

«Τη γνώρισα στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη ήταν στη Γεωπονική και εγώ στο Πολυτεχνείο. Την είδα στον δρόμο και της μίλησα.Της είπα «εσένα κάπου σε ξέρω» και μου απάντησε: «Μου λες ψέματα, δεν με ξέρεις αλλά θα με μάθεις…»
Τότε δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι για να μπορέσεις να πλησιάσεις μια κοπέλα. Εκτοτε είμαστε μαζί. .»

 

Σωκράτης Φάμελλος

sokratis-famelos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα, υποστήριξε ότι δικαιούται βάσει του νόμου το επίδομα ενοικίου, καθώς το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έχει αποκτηθεί με δανεισμό.
Αυτό το πάγιο μηνιαίο έξοδο κάλυπτε ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης με το «επίμαχο» επίδομα.

Οι σπουδές, η πολιτική και η γυναίκα του Καλλιόπη

Ο Σωκράτης Φάμελλος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με ειδίκευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό.

Υπήρξε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του ή μάλλον θα λέγαμε στέλεχος αφού ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας.

Η Β’ Θεσσαλονίκη τον εξέλεξε βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη εκλογή του ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Λίγες μέρες πριν αποχαιρέτισε τη γυναίκα του Καλλιόπη(Πόπη) Καραγιαννίδου η οποία ύστερα από τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο «έφυγε» σε ηλικία 51 ετών.

Η Πόπη Καραγιαννίδου πολιτικά δραστηριοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και αργότερα στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μαρίνα Χρυσοβελώνη: Από τη στιγμή που υπήρχε ο νόμος τον αξιοποίησα

marina-xrysoveloni
Την Μαρίνα Χρυσοβελώνη “κάρφωσε” ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης όταν διευκρίνισε ότι το επίδομα ενοικίου αφορούσε την προκάτοχό του Μαρίνα Χρυσοβελώνη και όχι τον ίδιο.

Το ποσό του επιδόματος ανερχόταν στο ύψος των 11.000€ για το 2016 ωστόσο η παρεξήγηση δημιουργήθηκε επειδή δεν αναγραφόταν δικαιούχος.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη ξεκαθάρισε:

«Tα σπίτια δεν διατίθενται προς ενοικίαση για λίγους μήνες και ο μισθωτής μπορεί να αξιώσει την καταβολή του ενοικίου για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που θα παραμείνει ο εκάστοτε υπουργός στη θέση του. Τα περιουσιακά μου στοιχεία στην Αθήνα είναι 12,50% εξ αδιαιρέτου σε καταστήματα από κληρονομιά. Από τη στιγμή που υπήρχε η πρόνοια ο νόμος, το αξιοποίησα.»

Η Βολιώτισσα Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη γεννήθηκε στο Βόλο της Μαγνησίας το 1962. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1986 διατηρεί δικηγορικό γραφείο στο Βόλο. Η πολιτική της πορεία ξεκίνησε με την εκλογή της ως βουλευτής Μαγνησίας με το κόμμα των ΑΝΕΛ. Στη συνέχεια δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής και ανέλαβε τα καθήκοντα του εκπροσώπου τύπου του κόμματός της μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016.
Η δικηγορία και η πολιτική δεν είναι τα μοναδικά πράγματα στη ζωή της αφού είναι παντρεμένη με δύο παιδιά.

Σχετικά άρθρα